Zuckerbergov najnovší patent sa desivo priblížil k Westworldu
Zuckerbergov najnovší patent sa desivo priblížil k Westworldu

V Ekvádore postavia 3D dedinu z kakaa. Drony vo Švédsku zachraňujú životy.

Zuckerbergov najnovší patent sa desivo priblížil k Westworldu

Patent Facebooku na mechanické oko prekvapil začiatkom roka technologických nadšencov z celého sveta. Popisuje dvojosovú mechanickú očnú bulvu takmer identickú s ľudskou, no priamo nevysvetľuje, na čo ju použije. 

Robotické oko bude zozadu otvorené, preto si portál Business Insider myslí, že pôjde o súčasť hlavy androida a nie o protézu. Potvrdzuje to aj sprievodný text o animatronickom zariadení s cieľom čo najpresnejšie napodobniť človeka. 

zdroj: patft.uspo.gov
zdroj: patft.uspo.gov

Spoločnosť však už v minulosti koketovala s digitalizáciou ľudského tela. Predstavila napríklad syntetickú kožu ReSkin alebo haptickú rukavicu, s ktorou sa dotkneš aj predmetov vo virtuálnej realite.

zdroj: patft.uspo.gov
zdroj: patft.uspo.gov

Robotické oko môže nájsť ďalšie uplatnenie aj v škálovateľnom automatizovanom tréningu technológií založených na eye-trackingu. Na základe tejto technológie sledujúcej náš pohyb a polohu očí je totiž závislý celý ďalší vývoj AR a VR aplikácií ako aj headsetu Cambria.

O novinke sme čítali v magazíne Gizmodo.



V Ekvádore postavia 3D dedinu z kakaa

Možnosti 3D tlače nás neprestávajú prekvapovať. Iba pred nedávnom sme písali o texaskej komunite 3D domov a dnes nás dostal nápad vybudovať týmto spôsobom celú dedinu Cacao Eco Village v ekvádorskej provincií Manabí.

zdroj: valentinogareri.com
zdroj: valentinogareri.com

Miestny výrobca čokolády MUZE Cacao si totiž plánuje svoje nové sídlo vyrobiť v 3D tlačiarni. Továreň, výskumné centrum aj byty pre zamestnancov budú celé z recyklovaného odpadu z výroby čokolády a lokálnych materiálov ako drevo alebo bambus.

zdroj: valentinogareri.com
zdroj: valentinogareri.com

V návrhu architektonického štúdia Valentina Gareri sa počíta aj so solárnymi panelmi a vodnými nádržami na zachytávanie dažďovej vody. Myslelo  sa tiež na vybudovanie rozsiahlej siete cyklotrás, chodníkov a nabíjacích staníc pre elektrické bicykle a kolobežky.

Viac o čokoládovej dedine z 3D tlačiarne nájdeš na webovej stránke štúdia: https://valentinogareri.com/Cacao-Eco-Village


Drony vo Švédsku zachraňujú životy

Bezpilotný dron spoločnosti Everdrone pomohol vo Švédsku zachrániť 71-ročného muža, ktorý pre náhlu zástavu srdca skolaboval pri odhadzovaní snehu. Okoloidúci okamžite zavolali sanitku, no zdravotnícky dron vyslaný dispečerom dorazil na miesto ako prvý, a to už za tri minúty.

Potom, čo dron spustil pomocou navijaku defibrilátor, sa muža podarilo úspešne oživiť. Po prvýkrát v histórií medicíny sa tak stalo, že dron naozaj zachránil ľudský život. Ak má nadvláda robotov vyzerať takto, tak nech prosím príde čím skôr.

zdroj: everdrone.com
zdroj: everdrone.com

Pri náhlej zástave srdca človek potrebuje pomoc do desiatich minúť, inak má iba 10 % šancu na prežitie. V Európe utrpí náhlu srdcovú smrť ročne 275 000 ľudí, pričom takmer 70 % prípadov sa stane doma bez defibrilátora po ruke. 

Nedávna štúdia však dokázala, že drony sa dostanú na miesto podstatne rýchlejšie než sanitka. Z 12-tich prípadov srdečnej zástavy drony dodali defibrilátor 11-krát a z toho 7-krát prišli na miesto ako prvé.

Správu sme si všimli v magazíne The Verge.

 

Aká novinka ťa naposledy zaujala? Napíš nám do komentárov na Facebooku!

Ďalšie články