Freelancing a PN: oplatí sa ti ísť na maródku?
Freelancing a PN: oplatí sa ti ísť na maródku?

Si freelance programátor a nevieš, či sa ti oplatí ísť na PN? V tomto článku nájdeš odpovede.

Lezie na teba chrípka a dal by si si na pár dní pauzu, no ako freelancer programátorovi ti klienti chorobu nepreplatia? Možno ti už napadlo, že sa hodíš na PN. Či sa ti to oplatí a ako to vlastne funguje sa dozvieš v tomto článku.

Maximálne nemocenské na rok 2023

Jedna z vecí, ktoré ťa budú asi najviac zaujímať, je potenciálna výška nemocenských dávok. Nemocenské dávky (príspevok počas PN-ky) majú tiež svoje zastropovanie a vychádzajú z denného vymeriavacieho základu, o ktorom sme písali napríklad v článku o rodičovskej, materskej a otcovskej dovolenke. Ten sa mení každý rok, aktuálne je maximálny denný vymeriavací základ vo výške 79,6274 €.

Výška dávok je tiež podmienená tým, ako dlho si PN. Funguje to takto:

  • Deň 1-3: Nemocenské vo výške 25 % denného vymeriavacieho základu (19,90685 €),
  • Od 4. dňa: Nemocenské vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu (43,79507 €).

Ak by si sa nechal vypísať na celý mesiac, tak:

  • Pri 30 dní dlhom mesiaci je maximálna výška nemocenského 1313,90 € ,
  • Pri 31 dní dlhom mesiaci je maximálna výška nemocenského 1357,70 €.

 

Má PN špecifické podmienky?

Základom pre nárok na nemocenské dávky je plnenie si povinností pri sociálnych odvodoch a nepoberanie simultánnych dávok, ktoré sa navzájom vylučujú. To znamená:

  • Mať v čase PN aktívne nemocenské poistenie, alebo byť v ochrannej lehote,
  • Včas a v správnej výške platiť sociálne odvody,
  • Nebyť v zozname dlžníkov s dlhom vyšším ako 5 €,
  • Nepoberať materské v čase vzniku nároku na PN,
  • Získať od ošetrujúceho lekára tlačivá pre Sociálnu poisťovňu (prípadne zamestnávateľa).

Rovnako ako pri materskej, rodičovskej alebo otcovskej dovolenke, freelanceri môžu mať výhodu v tom, že ich práca nevykazuje známky závislej pracovnej činnosti. Externého dodávateľa je náročnejšie skontrolovať a dokázať, že nie je spôsobilý na poberanie sociálneho príspevku. Jednou z podmienok, ktorú SZČO musí splniť, je dodržiavanie liečebného režimu.

Ten sa viaže na miesto, na ktorom sa bude živnostník zdržiavať počas PN. Živnostník tiež musí odstrániť prekážky zabraňujúce kontrole miesta, kde sa nachádza.

Ak sa ukáže, že SZČO sa nenachádza na adrese, ktorú uviedol ako miesto pobytu počas PN, jeho nárok na nemocenské dávky zaniká. Výnimkou sú napríklad kontroly u ošetrujúceho lekára, prípadne povolené vychádzky, ak to zdravotný stav umožňuje.

Zaujímavé tiež je, že ak by si sa do PN stavu dostal v dôsledku požitia alkoholu, prípadne iných omamných látok, suma, na ktorú máš nárok, sa zníži o 50 %.

 

Oplatí sa ísť freelance programátorovi na PN?

Verdikt: ísť na PN kratšiu ako mesiac sa ti neoplatí, ani keď máš solídny plat a najvyššie sociálne odvody. Väčšinou to znamená, že tvoj stav nie je natoľko vážny a zbytočne by si sa kvôli splneniu podmienok pripútal na miesto liečby, ktoré v tlačive musíš uviesť. 

Pri dlhšej práceneschopnosti a maximálnom mesačnom nemocenskom 1313,90 € (30 dní), respektíve 1357,70 € (31 dní) nie je nemocenský príspevok na škodu, no v tejto situácii sa často neocitneš. 

Kedy je PN riešenie: ak si na tom zdravotne horšie, projekty nestíhaš a vypadol by ti na celý mesiac príjem, PN ti môže pomôcť vykryť aspoň jeho časť.

Aktuálne so sebou žiadosť o PN prináša značnú byrokraciu, keďže potrebuješ navštíviť lekára, ktorý ti ju navrhne a poskytne tlačivá. Jedno z nich doručíš do Sociálnej poisťovne hneď, ďalšie po skončení PN. Táto postupnosť však, našťastie, onedlho skončí.

Vďaka digitalizácii nám svitá na lepšie časy a s príchodom ePN sa stane 5-dielne papierové tlačivo na potvrdenie práceneschopnosti minulosťou. Elektronická PN je zatiaľ dobrovoľná, no od 1. júna 2023 má byť povinnou pre všetkých všeobecných lekárov, lekárov zdravotníckych zariadení, alebo gynekológov. Vo videu nižšie zistíš, ako to funguje:

Komunikácia medzi inštitúciami, v prípade tvojej PN to bude napríklad medzi všeobecným lekárom a Sociálnou poisťovňou, tak prebehne elektronicky, a ty nebudeš musieť nič robiť. Nezabudni však pri prvej ePN nahlásiť spôsob výplaty dávky, teda tvoj bankový účet. V opačnom prípade ti bude sociálka posielať dávku poštou na adresu trvalého bydliska.

Ďalšie články