Programuješ na SRO-čku? Plať si DPH
Programuješ na SRO-čku? Plať si DPH

Zisti, či sa ti pri podnikaní v IT oplatí platiť DPH.

Programovať na živnosť alebo SRO-čku má množstvo výhod. Okrem toho, že vieš získať výhodnejšiu hypotéku na kontrakte si môžeš dohodnúť aj dlhšiu dovolenku

Dôležité je však myslieť aj na to, že ak tvoj príjem presiahne 49 790€, staneš sa povinným platcom DPH. Nebudeš si už môcť viac uplatniť paušálne výdavky, no získaš niektoré užitočné benefity.



Kto je platca DPH?

Trocha právničtiny na úvod: platca DPH je každá zdaniteľná osoba so sídlom na území Slovenska, kde môže mať aj miesto podnikania, prevádzku či bydlisko, ktorá dosahuje obrat 49 790 a viac eur za 12 predchádzajúcich mesiacov. 

Možno si hovoríš, že zinkasovať o 20 % navyše a odviesť to štátu pre teba nemá žiadne výhody - nie je to tak. 

 

Všetko ťa vyjde lacnejšie 

Vždy, keď predávaš svoju službu vrátane DPH, inkasuješ daň od klienta. Musíš preto odviesť štátu 20 % daň. Pri nákupe sa ti DPH oplatí viac. Ak nakúpiš za cenu vrátane DPH, máš nárok na vrátenie dane od štátu.

Pri kúpe auta ušetríš aj niekoľko tisíc

Byť platcom DPH sa najviac oplatí pri nákupe auta. Vďaka možnosti odrátať si DPH v plnom rozsahu môžeš ušetriť aj niekoľko tisíc. 

Operák ťa vyjde výhodnejšie

Pri operatívnom leasingu si zas ako platca DPH môžeš uplatniť tzv. odpočet z nájomného. Väčšina leasingových spoločností má už dnes túto výhodu zahrnutú do zmlúv automaticky.

Lacnejšie natankuješ

Ako platca DPH ušetríš aj na tankovaní. Nezabudni si preto poctivo odkladať všetky tankovacie bločky.

Častejšie upgraduješ

Buďme realisti - na programovanie nepotrebuješ to najnovšie železo na trhu. Zákon to ale nevie. Potrebuješ hardvérové vybavenie pre výkon svojej práce? Potrebuješ. Ak si sníval o technologickom upgrade vždy po vydaní novej generácie grafických kariet, zakrivených UHD monitorov, alebo si tvoja krčná chrbtica pýta nové gamerské kreslo s masážnymi valcami, ako platca DPH si uhradenú daň za tieto položky môžeš nárokovať.  

Prečítaj si tiež ako legálne zaúčtovať ďalšie kazdodenné výdavky.


Pozor na klientov - neplatcov DPH

Platiť DPH sa ti oplatí hlavne vtedy, ak sú tvoji klienti platcami DPH. Vďaka tomu, že si môžu z ceny odpočítať DPH si pre nich cenovo dostupnejší, máš teda oproti konkurencií istú výhodu. Ak však ponúkaš svoje IT služby neplatcom DPH, registrovať sa na DPH bude pre teba nevýhodné. Musel by si zdaniť celú predajnú cenu vrátane marže a zvýšiť celkovú cenu svojich služieb.


Nezabudni na nové povinnosti 

V prípade, že tvoj ročný obrat na kontrakte presiahne 49 790€, vzťahuje sa na teba podľa zákona o DPH registračná povinnosť. Ak si preto dosiahol alebo prekročil túto hranicu v máji, musíš si podať na miestny Daňový úrad žiadosť o registráciu na daň do 20.júna. Nezabudni tiež oznámiť Finančnému riaditeľstvu SR svoj slovenský aj zahraničný podnikateľský účet.

Zároveň, akonáhle sa staneš platcom DPH, rátaj aj s väčšou administratívnou záťažou. Našťastie nad výkazmi nemusíš sedieť ty, všetko za teba podá účtovník. Budeš si s ním však musieť nastaviť pravidelnú komunikáciu. Iba tak ťa stihne včas upozorniť,  keď sa náhodou zabudneš pre DPH registrovať v zahraničí.

Ak totiž kódiš pre klientov, ktorí sú platcami DPH v inom štáte EÚ, máš podľa paragrafov 7 a  7a zákona o DPH povinnosť registrovať sa na DPH aj v zahraničí. Nezabudni však na to, že  to z teba nerobí platcu DPH na Slovensku. Na to potrebuješ byť zaregistrovaný podľa paragrafu 4 zákona o DPH.

 

Platca DPH a zníženie administratívnych poplatkov

Dobrou správou je, že aj tieto administratívne poplatky si môžeš ako platca DPH znížiť. Všetko, čo na to potrebuješ, je čas a šikovný účtovník so splnomocnením zastupovať ťa. 

Po 1 roku (12 po sebe nasledujúcich mesiacoch) mesačného platcovstva DPH môžeš požiadať o kvartálne platenie DPH. To znamená, že poplatok za celú administratívu znížiš štvornásobne. Podmienkou však je, že nemôžeš prekročiť obrat 100 000 € za rok. 

 

Tip na záver

Nakoniec pre teba máme malý tip od nášho účtovníka: Rátaj všetko ako doteraz. Dôležitá je cena bez DPH, a koľko vo výsledku zarobíš. Z hľadiska príjmov sa nič nemení. Ak je tvoja bežná cena za vytvorenie jednoduchého responzívneho webu 2000€, vystav faktúru na 2400€. Tých 400€ akoby si ani nemal, aj tak ich odvedieš štátu. 

Ak máš k platcovstvu DPH ďalšie otázky, obráť sa na nás. Radi ti s tým pomôžeme. 

 

Alebo nám napíš do komentov na Facebooku a určite to spolu fixneme.

Ďalšie články