Českú firmu JetBrains napadli ruskí hackeri a s AI nás čakajú veľké zmeny
Českú firmu JetBrains napadli ruskí hackeri a s AI nás čakajú veľké zmeny

Staré verzie softvérov sú pokladom pre hackerov.

Kybernetické útoky ruských hackerov na JetBrains

Hackeri sa zamerali na servery, ktoré používajú staršie verzie softvéru. Bezpečnostné agentúry z USA, Poľska a Veľkej Británie upozorňujú na skupinu Cozy Bear (APT29), ktorá sa snaží získať prístup k zdrojovým kódom. Táto skupina bola zapojená aj do útoku na SolarWinds v roku 2020. JetBrains reaguje aktualizáciou softvéru a odstraňovaním zraniteľností. 

Celú story nájdeš tu.


Vplyv AI na softvérový vývoj

Testovanie kódov: Kým teraz je  AI zapojená len do polovice všetkých testov, do konca roku 2024 sa očakáva, že to bude až 80 %. Firmy sa budú musieť prispôsobiť novej úrovni efektivity a rozsahu. 

Zaujatosť a neobjektívne výstupy: Pri rýchlom začleňovaní AI nástrojov môže vzniknúť problém s jej zaujatosťou. Toto obdobie nedokonalých výstupov povedie k vytvoreniu prísnych etických pravidiel a zlepšeniu AI. 

Ochrana súkromia a duševného vlastníctva: Ak sa nebudú prijímať opatrenia na posilnenie ich ochrany, môže to mať negatívny dopad na bezpečnosť softvéru, dôveryhodnosť firiem a ochranu údajov zákazníkov. 

Viac sa dozvieš v tomto článku na tejto stránke.


Nový AI model Gemini Pro

Gemini Pro prichádza s rozšírenými funkciami ako sú 32K kontextové okno pre text, 38 jazykov, a funkcie ako sémantické vyhľadávanie alebo chat. Model je prístupný prostredníctvom SDK pre rôzne programovacie jazyky, a je integrovaný do Google AI Studia pre vývoj promptov. 

Viac detailov nájdeš v článku.


Ďalšie články