Vyskillovaný senior či namotivovaný junior – Čo sa cení viac v IT?
Vyskillovaný senior či namotivovaný junior – Čo sa cení viac v IT?

Nech už v IT začínaš alebo si ostrieľaný veterán, kľúčový je mindset, otvorenosť novým veciam a schopnosť učiť sa za pochodu.

Ak nejde vyslovene o budovanie nového tímu bez zlozvykov a potenciálnych problémov, seniori sú vždy vyhľadávanejší. Majú dlhoročné skúsenosti, skills, práca im zaberá menej času, sú samostatní a celkovo prínosnejší. Stoja síce viac peňazí, no nikto ich nemusí “strážiť” a firma si tak minimalizuje riziko neúspechu.

Pri junioroch je to o čosi komplikovanejšie. Stoja možno polovicu, ale dodajú ešte menej. Na juniora musí dohliadať senior, ktorý by pritom mal aj plniť aj svoju prácu. V najhoršom prípade sa firma bude dlhodobo venovať juniorovi a ten sa nakoniec po 3-12 mesiacoch rozhodne odísť. V tom lepšom prípade si firma nájde niekoho, koho to naozaj baví, chce sa posúvať vpred a job neberie nezáväzne. Je ochotný dať do toho extra námahu, spraviť si svoj rešerš a vážiť si možnosť práce. Firmy ocenia úprimne premotivovaného juniora a v niektorých prípadoch vyhľadávajú práve takých.


Rady pre juniorov

Nenechaj sa odradiť. Práca v IT nie je ľahká, no ak máš k nej vzťah a si ochotný učiť sa, nebudeš stratený ani prehliadnutý. Šikovných ľudí nikdy nie je dosť a aj keď ešte nie si “hotový človek”, každý raz niekde začína. Ak potrebuješ s niečím pomôcť, popros vedenie alebo skúsenejšieho kolegu. 

Nenechaj si skákať po hlave. Aj keď je práca začiatočníka náročná, neznamená to, že si s tebou môžu robiť, čo len chcú. Snaž sa, buď cieľavedomý a pracovitý, no ak máš pocit, že si nedocenený, ozvi sa. 

Nenechaj sa oklamať. Trávnik u suseda nie je vždy zelenší. Je zelený tam, kde sa oňho staráš. Ak si zamestnaný už nejakú dobu ako junior, môže sa stať, že ti prídu rôzne ponuky s lepšími podmienkami. V tomto prípade je lepšie porozprávať sa s tvojím nadriadeným a veci si normálne odkomunikovať, veď práve on ti dal šancu ako prvý. Vysvetli tvoje motivácie a ako ti s nimi môžu v súčasnej robote pomôcť.



Pohľad z druhej strany: Ako si vybrať vhodného uchádzača?

  • Skill – Pozri sa na jeho skúsenosti, znalosti a predošlé projekty. Maj jasnú víziu pre túto osobu a rozmýšľaj, kde presne využiješ jeho schopnosti.
  • Zoom call nestačí – Osobné stretnutie ti prezradí veľa. Snaž sa spoznať ho a pozerať sa aj na to, ako zapadne do tímu. Hlavne, ak hľadáš niekoho na dlhodobú spoluprácu.
  • Lojalita – Presvedč sa, že ide o uchádzača, ktorý tu chce naozaj pracovať. Podmienky, či už pracovné, finančné alebo časové si jasne uveďte a ak treba podpíšte dohodu.

 

Školenia a kurzy sú v kurze. Ako na ne?

Nové updaty, programy či funkcie – IT-čkár sa neustále učí. Či už ide o juniora alebo seniora, zamestnávateľ by mal zabezpečiť, aby procesy prebiehali hladko a bez väčších problémov.

Školenia a kurzy s certifikátom sú skvelým spôsobom, ako tieto procesy uľahčiť a zároveň sa naučiť niečo nové a potrebné pre projekt. Po úspešnom absolvovaní kurzu sa zamestnávateľ utvrdí aj v tom, že je tím kompetentný a môže mu dôverovať pri prebraní zodpovedností. Certifikáty v IT nie sú lacná záležitosť, preto keď už zamestnanec či kontraktor dokončí kurz s certifikátom, očakáva sa, že zostane vo firme nejaký čas. Vtedy môže zamestnávateľ navrhnúť aj spísanie dohody alebo pokuty v prípade skoršieho odchodu.

IT nevie ustupovať zo svojich kritérií a náročností. Komplexnosť zostáva a ak sa chceš v tomto svete zamestnať, musíš rátať s tým, že je to jedna z ťažších profesií. 

Ďalšie články