Hýb sa! Bez pohybu chradne nielen tvoje telo, ale aj myseľ
Hýb sa! Bez pohybu chradne nielen tvoje telo, ale aj myseľ

Byť programátorom alebo programátorkou je definíciou sedavého zamestnania. Spolu s ním idú akosi automaticky zlé stravovacie návyky nedostatok spánku, chronické ochorenia, či obezita.

Práve obezita je vedľa červených očí, boľavých krížov, nerd necku jedným zo závažných dôsledkov sedavej roboty s nedostatkom pohybu.


Pohybu zdar

Pravidelný pohyb je kritickou súčasťou zachovania zdravia a pohody. To však neznamená, že sa musíš 5-krát do týždňa mordovať na kruhovom tréningu. Nájdi si aktivitu alebo šport, ktorý ťa baví a je pre teba časovo zvládnuteľný. Pravidelný pohyb ti pomôže s reguláciou hmotnosti, zlepší činnosť srdca a obehového systému, posilní svaly a zníži riziko chronických ochorení.


Nie je stres ako stres

Či už ide o beh, cyklistika, plávanie alebo silový tréning, pri týchto aktivitách budeš zažívať stres. Nie však mentálny, ale fyzický. A to je dobre. Tým, že vystavuješ svoje telo kontrolovanej forme záťaže, ho totiž adaptuješ a pripravuješ na ťažké situácie. Pri tomto strese sa vyplavujú endorfíny, ktoré fungujú ako prirodzené tlmiče bolesti a zlepšujú náladu. Preto si môžeš všimnúť, že sa po fyzickej aktivite cítiš lepšie. Cvičenie má teda pozitívny vplyv na telo, ale aj myseľ. 


Ak zažívaš priveľa mentálneho stresu v tvojej robote, rozhliadni sa po nových ponukách.


Ako začať?

  • Stanov si ciele – Nemusíš hneď zabehnúť maratón. Nájdi si aktivitu, ktorá ti robí radosť a je zlučiteľná s tvojim životným štýlom.

  • Vytvor si rutinu – Nastav si konkrétne dni a časy na tréning, a dodržuj ich. Snaž sa, aby bol pohyb prirodzenou súčasťou tvojho dňa. Ak ti to robí problém, obráť sa na trénera. Ten ti nastaví jedálniček aj tréningový plán, pomôže s technikou, správnym držaním tela a prevedie ťa celým procesom. Tréner vie byť veľmi nápomocný, a to hlavne na začiatku, kým si na to sám nezvykneš.

  • Využi technológiu – Využiť aplikácie a nástroje, ktoré ti pomôžu sledovať tvoj pokrok a motivovať ťa. Medzi také aplikácie patrí Strava. Tam si vieš jednoducho monitorovať tréning, beh, turistiku, prechádzku a bicyklovanie. Pre bežeckých entuziastov je ideálna Nike appka. Nezáleží, či si začiatočník alebo skúsený bežec, ktorý len potrebuje sledovať svoje tempo – nájdeš si tam to svoje.

  • Zapoj sa do skupiny – Ak ti neprekáža socializácia, nájdi si skupinové cvičenie, kde sa viete navzájom motivovať a posúvať vpred. Napríklad Strava odporúča aj rôzne športové kluby, do ktorých sa môžeš pridať. Prípadne, skús presvedčiť aj svojho kamoša, rodinu alebo kolegov, aby ste si išli spolu zabehať či zacvičiť.


Začiatky sú vždy najťažšie. Dôležité je, aby si sa od toho neodradil ešte predtým, ako začneš. Na pohybovú vlnu sa môžeš naladiť aj skrz podcasty o cvičení, chudnutí a strave. Medzi najpopulárnejšie patrí: Barbell Shrugged, Mind Pump, The Model Health Show alebo Ben Greenfield Life. 


Aký typ pohybu si vybrať?

Pri sedení si nohy nenamáhaš, práve naopak. Zotrvávajú v tej istej polohe, pričom telo zostáva v pokoji. Ideálnym spôsobom, ako si nohy dobre precvičiť je beh alebo cyklistika. Oba majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, posilňujú svaly, ale aj kosti nôh a zároveň si zlepšuješ kondičku.

Nerd neck, tiež známy ako tichý zabijak ITčkárov, vzniká pri dlhodobom hrbení sa pred počítačom, nad mobilom či knihami. Predovšetkým by si si mal vytvoriť ergonomické prostredie, stôl mať v takej výške, aby si mal kolená, bedrá a lakte v 90-stupňovom uhle a mať neutrálne držanie tela. S tým ti vie pomôcť aj pravidelné cvičenie s váhami. Pri ňom si posilňuješ chrbtové svalstvo, zlepšuješ svalovú rovnováhu a zvyšuješ si povedomie o vlastnom tele, čo vedie k automatickej korekcii držania tela. 

Ak hľadáš šport, pri ktorom si chceš efektívne precvičiť celé telo, zvoľ plávanie. Ide o celotelový workout s nízkou záťažou na kĺby. Zapájaš však pri ňom všetky hlavné svalové skupiny, od rúk a nôh až po chrbát a brucho. Má pozitívny vplyv na dýchanie a zlepšuješ si tak kondičku.


Aj málo stačí

Ak nemáš čas venovať sa nejakému športu naplno, skús si dať ráno a podvečer svižnú prechádzku, ideálne bez telefónu. Po prechádzke si daj 10-minútový strečing, aby si si dobre ponaťahoval svaly ešte predtým, ako sa posadíš za počítač. Počas dňa si dopraj pauzy od monitoru, a to každé dve hodinky.

Nezabudni, že zdravé telo a myseľ sú najlepším základom pre dlhú a úspešnú kariéru v hocijakej oblasti. Ak si sa doteraz nehýbal, zaveď pohyb do svojich dní – tvoje telo sa ti za to poďakuje.

Ďalšie články