Do súboja so superpočítačmi IBM nasadilo najnovší Eagle
Do súboja so superpočítačmi IBM nasadilo najnovší Eagle

Tiež v tomto upgrade: Antarktída bude konečne online. V Texase postavia najväčšiu komunita 3D domov.

Do súboja so superpočítačmi IBM nasadilo najovší Eagle

Spoločnosť IBM predstavila v polovici novembra 127-qubitový kvantový procesor Eagle, ktorý je dvakrát rýchlejší ako jeho predchodca, 65-qubitový Hummingbird. Ďaleko za sebou necháva aj čínsky 113-quibitový procesor Jiuzhang 2.0, aj procesory Bristlecone a Sycamore od Google.

Eagle má byť vrcholovým predátorom vo svete kvantových výpočtov, aj keď meranie jeho výkonnosti je problematické. Dôvodom sú qubity, jednotky na spracovanie informácií v kvantových počítačoch. Spoločnosť doteraz neuviedla ako dlho zostanú v kvantovom stave, a do akej miery sú prepletené.

Práve kvantová prepletenosť určuje vzájomný vzťah medzi kvantovými časticami. Napríklad, keď máme dve prepletené častice, tak bez ohľadu na to, ako ďaleko sú od seba vzdialené, urobia simultánne to isté. Narušením jedného qubitu z páru sa okamžite zmení stav druhého.

Zdroj: newsroom.ibm.com
Zdroj: newsroom.ibm.com

Procesor Eagle je zatiaľ dostupný iba v testovacej verzií na IBM Cloude pre niektorých členov IBM Quantum Network. Podľa roadmapy spoločnosti sa v roku 2023 dočkáme až 1121-qubitového procesoru Quantum Condor

Po ňom chce firma pokračovať vo vývoji zložitých procesorov s miliónmi qubitov, ktoré už budú predstavovať skutočnú kvantovú nadvládu.

Novinku sme si všimli na spravodajskom portáli BBC.



Antarktída bude konečne online

Vedci na výskumnej stanici McMurdo na Antarktíde sa možno už onedlho dočkajú internetového pripojenia. Americká organizácia NSF vydala rozsiahlu správu o potenciálnej trase optického kábla po morskom dne a o výhodách, ktoré internet výskumníkom prinesie.

V súčasnosti sa vedci na Antarktíde totiž musia spoliehať na satelity s nízkou šírkou pásma a dodržiavať prísne dátové limity. Preto všetko ukladajú na HD namiesto toho, aby to priamo uploadli na cloud. Na výsledky sa preto musí celé mesiace čakať a výskumný proces sa predlžuje.

Vysokorýchlostný internet predstavuje tiež príležitosť na zber nových dát. Vedci chcú na kábel pripevniť senzory, ktoré by priebežne merali teplotu a tlak v Južnom oceáne. Práve ten je kľúčový pre pochopenie toho, ako rýchlo sa mení klíma a dochádza ku globálnemu otepľovaniu. 

O internete na Antarktíde sa dočítaš viac v The Verge.


V Texase postavia najväčšiu komunitu 3D domov

V priebehu roku 2022 vznikne v blízkosti texaského hlavného mesta Austin nová prímestská štvrť, ktorá bude celá z 3D tlačiarne. Sto jednoposchodových rodinných domov sa tak stane najväčšou komunitou 3D-tlačených domov na svete

Za týmto ambicióznym projektom stojí americký startup ICON a jeden z najväčších developerov v Spojených štátoch – spoločnosť Lennar. Celá štvrť bude vytlačená pomocou veľkoformátovej tlačiarne Vulcan

Podľa spoluzakladateľa ICON, Jasona Ballarda, bude celá výstavba nielen rýchlejšia, ale aj energeticky úspornejšia.

Zdroj: iconbuild.com
Zdroj: iconbuild.com

3D domy predstavujú jedno z riešení globálnej bytovej krízy. Potvrdzuje to aj prieskum agentúry Grand View Research, podľa ktorého do roku 2028 vzrastie dopyt po 3D domoch až o neuveriteľných 91 %. Kde všade vo svete sa uchytia, ukáže až čas.

Tak čo, sťahuješ sa do Texasu?

Správu sme čítali na portáli Dezeen.

Ďalšie články