Ako si do konca roka zvýšiť náklady a platiť menšie dane
Ako si do konca roka zvýšiť náklady a platiť menšie dane

5 otázok, ktoré sa chceš opýtať svojho účtovníka, keď sa blíži december.

1. Aké sú najčastejšie náklady, ktoré si môžem uplatňovať v eseročke?

V IT prostredí sú to najmä rôzne licencie, softvér, počítač, klávesnica, myš, kancelársky nábytok, tlačiareň, prípadne nájom za kancelárske priestory.

Čítaj náš podrobnejší článok o účtovných nákladoch: Ako legálne zaúčtovať každodenné výdavky ajťákov

 

2. Ako si optimalizovať náklady pár mesiacov pred koncom roka?

Daňový úrad si dáva pozor na fiktívne náklady, preto sa nesnaž vymýšľať si nasilu účtovné “príbehy” a do nákladov si dávaj iba veci, ktoré ti reálne pomáhajú zveľaďovať podnikanie. 

Radšej tie peniaze zdaň, budeš mať zisk a pokoj. Možností, ako si znížiť daňový základ, je niekoľko, napríklad kúpa drobného majetku, rekonštrukcia, modernizácia, kancelárske zariadenie – jednoducho hmotný majetok s obstarávacou cenou 1 700 eur.

Tak isto si môžeš zaplatiť za služby ako sú vyhotovenie audítorskej správy, marketingový prieskum a pod... Úhrada za službu však musí prebehnúť ešte v tomto roku.


 

3. Čo sú reprezentačné náklady? Je to daňovo uznateľný náklad?

Reprezentačné náklady môžu byť obedy, kávy a iné pohostenie s tvojimi obchodnými partnermi alebo káva, čaj či minerálky na pracovisku.

Výdavky na reprezentáciu bohužiaľ nie sú uznateľné, to znamená, že nemôžu znížiť základ dane. Za reklamné predmety sa nepovažujú darčekové reklamné poukážky, alkohol a tabakové výrobky (výnimku máš, ak vyrábaš alkohol alebo tabakové výrobky).

 

4. Čo mi hrozí, ak si dám do nákladov niečo, čo tam nepatrí?

Ak príde daňová kontrola a neuzná ti nejaké náklady, môžu nastať dva scenáre:

V tom lepšom a bežnejšom iba doplatíš daň a zaplatíš pokutu a penále. No ak daňový úrad skonštatuje, že išlo o vedomé a jednoznačné porušenie zákona, respektíve krátenie dane, hrozí ti trestnoprávne konanie. A to je proti základným princípom, na ktorých funguje náš IT svet.

 

5. Ak platím odvody za december v januári, v ktorom roku ich priznávam?

Pri jednoduchom účtovníctve platí, že ak zaplatíš sociálne a zdravotné odvody v januári 2023 tak ich priznávaš v daňovom priznaní za rok 2023. Nezáleží teda na tom, že to boli platby za december, dôležité je kedy boli zaplatené.

Čitaj tiež: Musím si do konca roka vymeniť občiansky za nový? Týchto ľudí sa to týka

Ďalšie články