Work-life balance ako prevencia proti vyhoreniu
Work-life balance ako prevencia proti vyhoreniu

Tak,isto ako nie je úplne fajn flákať a prácu zanedbávať, rovnako nemá zmysel hnať sa za úspechom na úkor zdravia. Rovnováha je absolútnym základom.

Čím skôr si to uvedomíš, tým pravdepodobnejšie sa vyhneš syndrómu vyhorenia. Ten si privodíš vtedy, ak máš dlhodobo veľa neukončených úloh, nestíhaš si dopĺňať energiu a tasky a deadliny sa len hrnú. Tento pocit mentálneho vyčerpania môže prerásť aj do fyzického a vtedy vieš, že je naozaj zle. Ako si teda  prácu usporiadať tak, aby ti z nej nebolo zle? 


Nastav si work-life balance 

Čo to vlastne je,? Stav, v ktorom môžeš efektívne plniť svoje pracovné povinnosti a zároveň si zachovať dostatok času a energie na osobný život, rodinu, záľuby a oddych. Výsledkom takto dosiahnutej rovnováhy je: 

  • Zdravie a pohoda: Pri nadmernom pracovnom strese a nedostatku času na oddych si mapuješ cestu k fyzickým a psychickým zdravotným problémom. 
  • Zvýšená produktivita: S rovnováhou prichádza aj motivácia, inšpirácia a produktivita. 
  • Osobný rozvoj: Vieš sa venovať osobným záujmom, záľubám a rozvoju, čo je dôležité pre osobný rast a spokojnosť. 


Nájdi si hobby 

Nájdi si niečo, čo ťa baví mimo tvojej práce – ideálne aktivitu, pri ktorej sa aj trošku spotíš. To, že bez pohybu chradne nielen tvoje telo, ale aj myseľ už dávno vieš. Pri športe sa ti vyplavujú hormóny šťastia, tiež známe ako endorfíny, ktoré sú perfektnou prevenciou proti vyhoreniu. Zober si napríklad cyklistiku. Potíš sa, nohy ti horia a srdce ti bije aj na miestach, kde by nemalo. No po tom, ako z bicykla zlezieš, cítiš eufóriu. Podarilo sa ti presmerovať mozog na iné myšlienky a namakať sa, no na konci máš aj tak pocit úľavy. 

Potrebuješ nejaké záchytné a konkrétne body? Skús nasledovné: 

  • The Tim Ferriss Show – Vo svojom podcaste diskutuje s rôznymi úspešnými ľuďmi o ich rutinách a stratégiách pre work-life balance. 
  • The Work-Life Equation – Tipy a stratégie pre rodičov, ako dosiahnuť rovnováhu medzi prácou a rodinným životom. 


Ozvi sa, ak treba 

Či už ide o tvojho zamestnávateľa, manažéra alebo kolegov, ak je priestor prejaviť svoje potreby, určite ho využi. V niektorých prípadoch ti vedia vyjsť v ústrety flexibilnou pracovnou dobou alebo ideálne aj home officom. Z tvojej strany ocenia proaktivitu, zodpovednosť v riadení tvojho času a odovzdávanie taskov na čas. 


Čo ale vtedy, ak je práca tvojím životom? 

Aj to je v poriadku. Má to tak napríklad aj náš CEO, Roman Varga. V tomto prípade si len si treba ustrážiť, či nie si na hrane. Preto ak máš intenzívne obdobie, pracuješ dlhé hodiny a cítiš, že rozum už nevládze, oddýchni si. Zober si dovolenku, aj keď si myslíš, že by si to ešte zvládol. Ak možnosť povedať si “stačilo” nemáš, možno je načase zmeniť job. Rozhliadni sa po ňom v našej aktuálnej ponuke

Ďalšie články