Myseľ tiež potrebuje pravidelné prehliadky
Myseľ tiež potrebuje pravidelné prehliadky

Nestíhaš deadliny, stres sa kopí. Prenášaš si ho domov, ovplyvňuje tvoje vzťahy. Ak tento scenár poznáš, je najvyšší čas začať to riešiť. Máme pre teba pár rád.

Stres sa považuje za čosi zlé, jedného z tichých zabijakov 21. storočia. Túto nálepku však získal neprávom. Rovnako by sme mohli povedať, že dýchanie je zlé, pretože kvôli nemu starnú naše bunky.

Vďaka stresovému hormónu kortizolu každé ráno vstaneme. Spolu s adrenalínom zaisťuje, že v posilke alebo na traile pri behu či bicyklovaní prekonáme svoj osobák, ale aj že zostaneme sústredení do noci a stihneme polnočný deploy. Je to funkčná súčasť nášho organizmu, ktorú sme získali vďaka evolúcii. Batéria, ktorá drží niektoré okruhy stále aktívne a v pohotovosti. Viac o tom, že stres môže byť aj užitočný, si prečítaj v našom staršom článku.



Evolúcia však nepočítala s tým, že stres nebude len akútny, z priameho ohrozenia či nebezpečenstva, ale aj chronický, z monotónnej práce a vysokého pracovného nasadenia. Dlhodobý stres ti časom prerastie cez hlavu, aj keď si uvedomuješ, že ti škodí.

 

IT špecialisti a developeri sú náchylní na vyhorenie

Tlak a čas tvorí diamanty z hornín, no ľudia nie sú kamene. Je denným chlebom developera byť pod tlakom na výkon: dodávaj rýchlo a v dostatočnej kvalite. Byť v opakujúcom sa cykle odovzdávania výstupov bez možnosti vidieť bigger picture je pocit, ako keby si žil na ploche 1x1 meter. Rozmer, ktorý ti v podstate stačí na pracovnú stanicu, no nie na plnohodnotný život.

Myseľ sa začne cítiť klaustrofobicky. Uvedomí si, že tieto mantinely nie sú zdravé, najmä ak stráca záchytné body. Nepravidelný spánok, málo pohybu, minimum denného svetla. Cirkadiánny rytmus je dôležitý a ak z neho vypadneš, pocítiš to fyzicky aj psychicky.

Prieskum Stack Overflow z roku 2021 ukázal, že 2 z 5 developerov vykazujú známky vysokého rizika vyhorenia. Rok predtým Chartered Institute of Information Security zistil, že 1 z 5 bezpečnostných IT špecialistov zvažuje podanie výpovede kvôli vyhoreniu. Ak by sme pátrali ešte ďalej, objavíme ďalšie nepekné príklady toho, že zamestnanci vo „fast-paced“ odvetviach ako je vývoj softvéru, kyberbezpečnosť či softvérové testovanie sú rizikovou skupinou.

Developeri v tom samozrejme nie sú sami. WHO odhaduje, že až 12 miliárd pracovných dní je každoročne stratených kvôli depresii a úzkostným poruchám, čo predstavuje stratenú produktivitu v hodnote 1 bilióna USD. Podstatnú časť tvoria zdravotní pracovníci, ale aj vrcholoví manažéri v rôznych segmentoch.

Pri všetkom spomenutom figuruje stres ako katalyzátor. Chronický stres je kritickým faktorom pre rozvoj úzkostí, depresií aj syndrómu vyhorenia. Nie je samozrejme jediným dôvodom, no ak si mu vystavený dostatočne dlho, začne ťa nahlodávať. Ako sa voči nemu brániť?


Eliminuj chronický stres z osobného aj pracovného života

Pre boj s chronickým stresom sú kľúčové dve terapie. Jedna sa z nášho života postupne vytráca, a tá druhá v ňom – väčšinou kvôli nedostatku informácií a predsudkoch – ani nikdy nebola.

Prvou z nich je pohyb. Jeho výhodou je, že môže byť čisto v tvojej réžii. Nemusíš podávať olympijské športové výkony, stačí hodinová prechádzka každý deň, aspoň na začiatok. Naše telo bolo stvorené pre pohyb, a ten nám pomáha aj v znižovaní hladín kortizolu. Koktejl endorfínov potlačí stresový hormón, ty sa vďaka tomu lepšie vyspíš a na druhý deň bude aj ten najväčší problém vyzerať o trochu menej neriešiteľne.

Druhou terapiou je psychologické poradenstvo. Na problémy nemusíme byť sami. A tiež, málokedy máme taký problém, aký ešte nemal nikto iný. Developeri nie sú výnimkou. Chodíš hľadať odpovede na Stack Overflow? No tak vidíš. Skúsený psychológ sa už s najväčšou pravdepodobnosťou stretol s niekým, kto mal rovnaký problém, a tiež mu napadlo, že riešením bude terapia. Poskytne ti profesionálne stanovisko k tvojej situácií, zanalyzuje tvoj problém a pomôže ti zistiť, či pod ním náhodou neskrývaš ďalšie traumy.

 

Ako začať s terapiou?

Aj psychológovia majú svoje špecializácie. Nájdeš odborníkov na vzťahy, ale aj špecialistov z korporátneho prostredia, ktorí sa s vyhorením stretávajú pravidelne. Než sa pre nejakého rozhodneš, sprav si prieskum. Mnoho ambulancií a psychológov má svoje vlastné profily a hodnotenia, čo ti výber uľahčí.

Spoľahnúť sa môžeš tiež na platformy združujúce odborníkov z celého Slovenska. Dohodnúť si s nimi môžeš osobné sedenie aj online terapiu.

 

Ksebe.sk

Za rok svojho pôsobenia získal startup Ksebe.sk, dnes už etablovaný portál, viac ako 1000 klientov, prilákal 45 špecialistov na duševné zdravie, ktorí absolvovali 4300 sedení. A to sú štatistiky z minulého roka. Vybrať si môžeš z kategórií ako sebarozvoj, stres, úzkostné a depresivné nálady, náročné životné situácie, kariéra, ale aj sexualita či rodičovstvo. Portál ťa prevedie prvým výberom. Celý proces je vyladený a intuitívny.

Hedepy

Hedepy spája viac ako 400 terapeutov z rôznych terapeutických škôl a smerov. Má vyše 10 000 klientov v 12 krajinách sveta. Portál sídli v Prahe, jeho pobočky ale nájdeš po celej Európe. Terapia prebieha online, buď v prehliadači, alebo v dedikovanej mobilnej aplikácii. Na úvod ti Hedepy pomôže vybrať správne špecializovaného psychológa vďaka rýchlemu online testu.


Ďalšie užitočné zdroje o psychickom zdraví

V našich končinách vzniká viacero projektov, ktoré sa venujú psychickému zdraviu. Jedným z nich je podcast Nevyhorení pod taktovkou Forbes. Množstvo osobných príbehov známych aj menej známych ľudí, rozhovory s odborníkmi aj rady, ktoré ťa môžu správne nasmerovať.

Psychologická poradňa je nová tematická rubrika Denníka N, ktorá združuje rôznorodé problémy od čitateľov. Odpovedá na ne trio skúsených psychológov.

Podcast Mozgová atletika sa síce zameriava skôr na biohacking, no opakujúcou sa témou je aj psychika a psychické zdravie. Je odľahčený o nie veľmi inteligentný humor a priemerná dĺžka epizódy je 30 minút, čo je pri dnešnej minutáži podcastov príjemné osvieženie.    

 

Cheat sheet na záver

Ak by si si nemal z tohto článku zobrať nič iné, tak si zober aspoň tento zoznam krokov pre zlepšenie tvojho psychického zdravia:

  • Spi. Ak môžeš, až 7-9 hodín. Spánok ovplyvňuje množstvo biochemických procesov, a tie zas tvoju náladu.
  • Hýb sa. Sme stavaní na pohyb, bez neho chradne telo aj myseľ.
  • Choď von. Ideálne počas dňa, aby si sa vystavil slnečnému svetlu.
  • Jedz zdravo. Ťažký žalúdok, ťažká myseľ. Mysli na to, čo a koľko toho zješ alebo vypiješ. Dávaj si pozor na kávu, zlé psychické rozpoloženie ti môže zhoršiť.
  • Socializuj sa. Interakcia v tebe tiež podporuje produkciu hormónov, nezanedbávaj ju.
  • Nájdi si rovnováhu. Kašli na work-life balance poučky, každý to máme inak. Dôležité je, aby si našiel svoj správny pomer.
  • Choď na terapiu. Nie je to hanba, je to prevencia.


Držíme ti palce a veríme, že to zvládneš. ✌️

Ďalšie články