Fyzický detox zvládne každý, ale čo ten digitálny?
Fyzický detox zvládne každý, ale čo ten digitálny?

Na prvú ti IT a digitálny detox asi nejdú dokopy. Ale čo, ak práve ten potrebuješ?

Celosvetovo je priemerný screen time 6 hodín 58 minút za deň. Za obrazovkou, televízorom a telefónom teda stráviš skoro štvrtinu svojho dňa. A to si ešte nejedol, nespal a necvičil. V ideálnom svete si má každý skresať toto číslo na 2 hodiny denne alebo menej. No ak si v IT alebo inom odvetví, kde aktívne využívaš technológiu, tak sa ti toto číslo môže zdať nedosiahnuteľné. Možno práve preto oceníš koncept digitálneho detoxu.  

Už názov napovedá, že ide o formu očisty. Tentokrát to nie je o zeleninovom smoothie a odvodňovacích suplementoch, ale o vedomom oddychu od obrazoviek. Cieľom tejto obrazovkovej dovolenky je sústrediť sa na sociálne interakcie v reálnom živote, minimalizovať screen time a zbaviť sa stresu, ktorý vyvoláva neustále pripojenie.



Ako na to? 

Telefón či tablet si nemusíš na týždeň zamknúť do trezoru. Na začiatok stačí, ak si vyhradíš konkrétne časy počas dňa, pri ktorých sa nenecháš screenom rozptýliť.  

1. Vypni si upozornenia 

Nepotrebuješ byť nonstop informovaný o všetkom. Ak sa necháš 5-krát za pol hodinu vyrušiť, o sústredení nemôže byť reč. Na telefóne si vieš nastaviť rôzne obmedzenia, či už na používanie aplikácií alebo na to, kto ti môže volať a písať. 

2. Odlož telefón počas jedenia

Nervová sústava musí prepojiť hlad, jedenie a pocit sýtosti po jedení. Obrazovka je rozptýlením, ktoré narúša tieto prepojenia. Veľakrát tak do seba jedlo len nahádžeš nestihneš si ho vychutnať a tvoje telo sa naňho nestihne ani pripraviť. 

3. Urob si zo spálne no-tech zónu

To, že sa pred spaním nemáš pozerať do telefónu už dávno vieš – určite nie v posteli. Najlepšie je, ak si ho do spálne ani nezoberieš. Radšej si zaobstaraj klasický budík, na ktorom nebudeš môcť ráno scrollovať ďalších 10 minút. 

4. Stiahni si dobré appky

S aplikáciou Freedom si zablokuješ všetky stránky, ktoré ťa rozptyľujú na mobile alebo počítači. Alebo skús aplikáciu Off-Time (dostupná pre Android), ktorá ti umožní selektívne blokovať hovory, textové správy a oznámenia (podobná nastaveniu "Nerušiť" na iPhone). 

5. Objav čaro papiera

Čítanie knihy ti prinesie väčšie uspokojenie ako čítanie z obrazovky. Podľa výskumu sa pri čítaní z papiera musíš viac sústrediť, čím si informácie lepšie zapamätáš. A krásnym bonusom je, že ti na knihe nevyskakujú žiadne notifikácie. 

 


Benefity digitálneho detoxu 

Okrem toho, že je tvoje telo a myseľ menej stimulované a rozptýlené ti detox pomôže: 

  • Resetovať energiu a kreativitu – Neustály tok informácií a stimulov môže byť vyčerpávajúci. Digitálny detox pomáha dobiť baterky a podporuje kreativitu. 
  • Znížiť stres a únavu – Do obrazovky sa pozeráš menej, čím dopraješ telu pokoj a pri nižšom screentime sa aj lepšie vyspíš.  
  • Zlepšiť vzťahy – Máš viac času na blízkych a vzťahy, ktoré môžu byť v online svete často zanedbávané. 
  • Podporiť duševné zdravie – Stále pripojenie môže viesť k pocitu preťaženia a úzkosti. Odpojenie poskytuje priestor pre sebareflexiu a oddych. 



Čo si k tomu prečítať a vypočuť? 

Digitálny minimalizmus: Ako sa sústrediť v rušnom svete od Cala Newporta. Autor je profesor počítačovej vedy, a píše o tom , ako môžeš lepšie využiť digitálne nástroje a ako sa zbaviť nadbytočných digitálnych rozptyľovačov. Taktiež rozoberá praktické stratégie pre vyvážený digitálny život. 

V tejto epizóde podcastu The Danny Miranda Podcast zase rozoberajú koncept beztelefónovej soboty a aké benefity prináša celý deň bez obrazovky.  

Vo viacerých epizódach The Minimalists Podcast sa zameriavajú na digitálny detox a ako môže minimalizmus pomôcť znížiť chaos a zlepšiť kvalitu života.  

Ak máš rád lamentovanie nad životom, vyskúšaj podcast Good Life Project. Nájdeš tam aj epizódy o digitálnom detoxe a jeho vplyve na osobný a profesijný život. V podcaste spomínajú rôzne stratégie na zníženie tejto závislosti a o tom, ako viac žiť v reálnom svete. 

Ďalšie články