Podnikanie je dlhá cesta: Užitočné rady pre každého, kto chce pracovať pre seba a na sebe
Podnikanie je dlhá cesta: Užitočné rady pre každého, kto chce pracovať pre seba a na sebe

S podnikaním sa spája sloboda. No nejde o ničnerobenie, ale o možnosť rozhodnúť sa kedy a ako pracovať.

“Chcem podnikať a byť si vlastným šéfom,” myšlienka, ktorá prejde hlavou skoro každému, no málokto s tým aj niečo skutočne urobí. Roman Varga, CEO Ariva Group, zdieľal 5 rád, ako uspieť na voľnej nohe.


1. Všetko, čo sa môžeš naučiť dnes, neodkladaj na zajtra

Úspech ti na dvere sám od seba nezaklope. Je za ním tvrdá práca a disciplína. Ak vidíš, že máš nedostatky v hociktorej sfére – či ide o manažovanie času, komunikáciu, jazyky alebo kódovací program - začni ich riešiť. Čím skôr tieto skills naberieš, tým kratšia bude tvoja cesta k úspechu. Nezabúdaj, že ak ti niečo nejde, ešte to neznamená, že ti to nikdy nepôjde. Je to len otázka času a opakovania, obliehania problému.


2. Nauč sa komunikovať

Ak chceš byť vlastným šéfom, založiť si firmu a zariadiť si život podľa seba, komunikačné zručnosti sú nevyhnutné. A nejde o žiadne klišé. Predstav si, aké je otravné, ak je na vysokej pozícii niekto, kto nevie jasne zadať úlohu alebo komunikovať s tímom. Spôsobuje chaos, nejasnosti, zdržuje a oberá o čas. Keď máš nasmerované na takúto pozíciu, uisti sa, že si asertívny/a, vieš jasne komunikovať svoje potreby, argumentovať, zadávať úlohy a vyjadriť svoj súhlas či nesúhlas.


Nebaví ťa tvoj job? Rozhliadni sa po novom.


3. Obklop sa správnymi ľuďmi

Na ceste za úspechom nemusíš kráčať sám. Práve naopak. Je dobré mať po ruke takýchto ľudí:

Inšpirácia/Idol –  Niekto, kto ťa inšpiruje a motivuje napredovať. Niekto, kto ťa donúti zamyslieť sa a povedať si, že sa ti to oplatí. Napríklad tvoj profesor alebo školiteľ – zdieľa s tebou svoje chyby, prešľapy, prelomové momenty, nápady či správne rozhodnutia. Možno práve on ťa navedie na správnu cestu.

Životný partner –  Ľahko sa to povie, ťažšie realizuje, no mať partnera s rovnakým levelom ambícií je nesmierne dôležité. Cieľavedomý človek, ktorý vyhľadáva progres si len veľmi ťažko vybuduje vzťah s domasedom, ktorý sa uspokojí aj s minimom. Dôležité je, nech ťa nebrzdí.


4. Neboj sa riskovať a trpieť

Dať do niečoho všetko a utrpieť straty je stále lepšie ako tomu venovať len polovičnú energiu a vravieť si, čo by bolo keby. Ľudia majú tendenciu vzdávať sa, keď im niečo nevyjde na prvýkrát (viď bod 1.). A to je chyba. Odmena zriedkakedy prichádza bez určitého diskomfortu. Keď niečomu nerozumieš, máš z toho strach alebo je to mimo tvojej komfortnej zóny, pravdepodobne si narazil na tú správnu vec a je čas zamakať.


5. Nezabudni oddychovať

Nejeden IT-čkár stihne vyhorieť už v 25-ke a dodnes sa z toho dáva dokopy. Je dôležité vedieť si povedať dosť, dopriať si oddych a presmerovať myšlienky. Aj keď ide len o prechádzku, obľúbený seriál, deň voľna, nájdi si niečo, pri čom sa zresetuješ. Zakomponuj do toho aj cvičenie a nezabúdaj, že bez pohybu chradne nielen tvoje telo, ale aj myseľ.


Nikto to za teba nespraví, musíš sa to naučiť sám. Nemôžeš sa donekonečna vyhovárať na rodičov či školu a tvrdiť, že ťa k tomu nikto neviedol. 

Ďalšie články