Účtovník ťa bude stáť menej ako barber
Účtovník ťa bude stáť menej ako barber

Zisti, koľko v IT zaplatíš za účtovanie živnosti alebo SROčky.

Prechodom z TPP na kontrakt tvoj čistý príjem automaticky narastie aspoň o 20 %. Preto tento model spolupráce veľmi radi odporúčame našim klientom pri hľadaní nového jobu. 

Po našom odporúčaní sa však často stretneme s výhradou, že „ja neviem nič o účtovníctve“. Na to odpovedáme „A o oprave motora vieš dosť, keď jazdíš na aute?

Vážne, účtovníctvu svojej firmy rozumejú len tí, ktorí podnikajú ako účtovníci. A dokonca aj oni si na to najímajú ľudí, pretože inak by nemali čas venovať sa svojim klientom. Jednoducho si nájdeš účtovníka, ktorý sa o všetko postará.


Koľko naozaj stojí účtovanie programátorov

Živnostníci majú veľmi jednoduché účtovníctvo. Dokonca sa tak odborne nazýva - Jednoduché účtovníctvo a môžeš si ho predstaviť napríklad ako HTML-ko. Keby si sa veľmi nudil, zvládneš si ho viesť aj sám. Potrebuješ totiž spraviť jednu jedinú vec: raz ročne odovzdať daňové priznanie. 

Ak si uplatňuješ tzv. paušálne výdavky, tvoje daňové priznanie je pre účtovníka asi ako pre teba nakódiť ‚Hello world‘ stránku. 

Tomu levelu zodpovedá aj cena - účtovník pre tvoju živnosť bude stáť približne od 30 € do 100 € ročne. 



Živnosť sa však oplatí len do určitej výšky príjmov. Skôr či neskôr teda prejdeš na SROčku a tá už musí využívať Podvojné účtovníctvo. Povedzme, že to už je programovací jazyk.

Našťastie, ty stále nepredávaš mrkvu na tržnici, nezamestnávaš ľudí ani nenakupuješ kamióny tovaru. V preklade, od účtovníka potrebuješ len tie najzákladnejšie služby. Oproti živnosti je hlavný rozdiel v tom, že musíš preukazovať aj náklady a podľa počtu faktúr či blokov sa potom vypočíta cena za účtovanie. 

Bude to niekde v rozpätí od 200 € do 500 € ročne. Rozrátaj to na mesiace a zistíš, že viac míňaš na barbera či na streamovacie služby.

V prípade, že tvoj ročný príjem prekročí 49 790 €, staneš sa platcom DPH a k výdavkom na účtovníctvo si prirátaš ešte približne 30 %.


Keďže po zrušení TPP tvoje príjmy pekne narástli, tieto výdavky ich vôbec neohrozia. A priznajme si, 200 € za rok vieme minúť aj na väčšie nezmysly. Podeľ sa o tie svoje v komentároch na Facebooku. 😊

Ďalšie články