Ako podať daňové priznanie pre SZČO cez portál Finančnej správy
Ako podať daňové priznanie pre SZČO cez portál Finančnej správy

Podanie daňového priznania cez portál Finančnej správy nie je až také zložité a zvládne ho aj SZČO. V článku zistíš, ako na to.

Ak si vo svete daní, odvodov a daňových priznaní nováčik, tento článok je pre teba. Pokojne ale čítaj ďalej aj v prípade, že sa ti o dane doteraz staral účtovník. S trochou trpezlivosti dokáže daňové priznanie podať každý SZČO.

Pracuješ ako programátor alebo tester na živnosť? Má to viaceré výhody pre teba (hrubá mzda) aj pre tvojho zamestnávateľa/odberateľa tvojich služieb (odvody na strane dodávateľa). Znamená to však tiež mesačné odvádzanie preddavkov do poisťovní a raz ročne podanie daňové priznania a zaplatenie dane.

Čo potrebuješ pred prvým elektronickým podaním daňového priznania

Každý živnostník potrebuje mať pred elektronickým podaním daňové priznania splnené tieto prerekvizity: 

  • Podpísanú, podanú a úradom prijatú Dohodu o elektronickom doručovaní,
  • Overený podpis slúžiaci na podpísanie/autorizáciu elektronicky podávaných dokumentov.

 

Obe podmienky si splníš na príslušnom daňovom úrade, ktorý navštíviš len raz a následne môžeš podávať daňové priznania z domu, kaviarne, alebo odkiaľkoľvek, ak sa nebojíš zle zabezpečenej siete a úniku citlivých informácií.

Na podpis môžeš využiť eID, teda aktivovaný občiansky preukaz s elektronickým čipom. Ak si si do konca minulého roka menil občiansky preukaz, pravdepodobne je na to vhodný. No nemusíš využívať len eID, máš tiež možnosť zvoliť KEP, kvalifikovaný elektronický podpis, ktorý si vytvoríš na úrade. Podpíšeš tlačivo o jeho vytvorení a priradení k osobe daňovníka a môžeš ho začať využívať.

Budeš tiež potrebovať identifikátor a heslo na prihlásenie do portálu Finančnej správy. Tieto informácie ti tiež pridelia na miestnom daňovom úrade.

 

Čo si priprav pred vyplnením daňového priznania

  • Súhrn príjmov podľa vystavených faktúr za predchádzajúci rok
  • Súhrn odvodov do sociálnej poisťovne za predchádzajúci rok
  • Súhrn odvodov do zdravotnej poisťovne za predchádzajúci rok


Mysli na to, že v tomto prípade hovoríme o jednoduchom daňovom priznaní, ktoré nezohľadňuje zníženie základu dane daňovým bonusom na dieťa, na manželku, prípadne na preukázateľne zaplatené úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou. Podobné zníženie základu dane si vyžaduje ďalšie tlačivá a je trochu zložitejšie – v tomto prípade by sme sa už na tvojom mieste obrátili na účtovníka, ktorý ti pomôže a nespraví pri výpočte dane chybu.


TIP: Termín podania daňového priznania si môžeš odložiť

Ak nestíhaš platiť dane v riadnom termíne, to znamená do 31. marca v príslušnom roku, môžeš požiadať o odklad:

  • O 3 mesiace, t.j. do 30. júna v príslušnom roku,
  • O 6 mesiacov, t.j. do 30. septembra v príslušnom roku, ak máš príjmy aj zo zahraničia.

Najmä ako nový SZČO tým získaš výhodu a môžeš si oddialiť platenie sociálnych odvodov o 3 mesiace. O odklad môžeš požiadať cez portál Finančnej správy. V katalógu formulárov si v zozname pod „Daň z príjmov fyzickej osoby“ vyber „Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 3 písm. a) alebo b)“. Podávaš ho teda tiež elektronicky, nemusíš nikam chodiť.

To, či bolo oznámenie prijaté, uvidíš v systéme v schránke správ. Ak patríš medzi večne meškajúcich, dobrou správou je, že podanie je schválené rýchlo, automatizovane a môžeš tak urobiť až do 31. marca.

 

Musíš ako SZČO programátor podať daňové priznanie?

S najväčšou pravdepodobnosťou áno. Daňové priznanie a samotné uhradenie dane nemusí realizovať len fyzická, samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá nevykázala za rok 2022 príjmy vyššie ako 50 % z nezdaniteľnej časti základu dane (4 579,26 €), to znamená 2289,63 €.

Tak nízky príjem dosahuje máloktorý samostatne zárobkovo činný programátor, preto by si mal rovno počítať s povinnosťou platenia daní a podávania daňového priznania.

 

Ako podať daňové priznanie cez portál Finančnej správy

Po prihlásení sa do portálu klikni na svoje meno v pravom hornom rohu. Objaví sa dashboard s rôznymi možnosťami. Vyber si v kategórii Katalógy možnosť Katalóg formulárov.

V ňom môžeš vyhľadávať cez fulltextový search, podľa oblasti, agendy, alebo jednoducho scrollni dole a dostaň sa na daň z príjmov fyzickej osoby. 

Pre SZČO platí, že podáva daňové priznanie cez formulár typu B. Klikni na ikonu zápisníka s perom a s príslušným dátumom, pre tohtoročné priznanie to bude „platné od 1.1.2023“.

Tento spôsob je jednoduchší, keďže si daňové priznanie vypĺňaš priamo na portáli Finančnej správy a systém ťa naviguje. Prvýkrát si musíš niektoré údaje vyplniť sám, no po ďalšie roky ti ich už natiahne systém automaticky. Do formuláru vpisuješ pripravené dáta, výšku príjmov a odvodov. Systém ťa priebežne naviguje a vo footri ti hovorí, na ktorý riadok máš pokračovať. 

Pri rýchlej kontrole si všimneš, že niektoré bunky svietia na oranžovo – treba ich vyplniť pre pokračovanie, čo spravíš jednoduchým dvojklikom do bunky. Systém ich hodnotu vypočíta a doplní automaticky. Túto funkciu využiješ, napríklad, pri opätovnom zadávaní výšky príjmov: stačí sumu vložiť do úvodnej bunky a o zvyšok sa už po dvojkliku postará portál. 

Keď ti všetky položky sedia a dopracoval si sa až k číslu dane na úhradu, celý dokument si skontroluj. Ak pri kontrole nájdeš chybu v dolnej lište, jednoducho na ňu klikni a systém ti zobrazí riadok, ktorý treba upraviť. Potom si daňové priznanie môžeš uložiť a stiahnuť do PC, alebo ho rovno odoslať.

Aby si dokument mohol odoslať, musíš ho najprv podpísať jednou z možností, ktoré nájdeš v tomto článku vyššie. Po podpise sa ti aktivuje tlačidlo podania.


Ako zistíš, že je daňové priznanie prijaté

V odoslaných správach na portáli sa vieš preklikať k jednotlivým odoslaným položkám. Nezabudni si zvoliť príslušný rok daňového priznania. V kolónke stav spracovania budeš vidieť buď „Prijaté a potvrdené“, alebo „Čaká na prijatie“. Väčšinou sa stav spracovania zmení ešte v deň podania.

A tým si úspešne podal svoje daňové priznanie. Nezabudni samozrejme zaplatiť daň, ktorá ti v daňovom priznaní vyšla.

Na záver niekoľko užitočných linkov, ktoré ti môžu pomôcť:

Daňové priznanie živnostníka za rok 2022
Komu sa oplatí odklad daňového priznania v roku 2022?
Sadzby dane z príjmov v roku 2022
Zasielanie elektronických dokumentov - pravidlá
Ako podať daňové priznanie elektronicky?


Nezabudni, že na riadne podanie daňového priznania bez odkladu máš čas do 31. marca. A ak nezačneš hľadať v predvečer tohto termínu, ešte stále nájdeš účtovníka s rozumnou taxou, ktorý ti s vypracovaním a odoslaním priznania pomôže.  

Ďalšie články