Ako si vybrať nástroj na fakturovanie: tipy pre freelancerov
Ako si vybrať nástroj na fakturovanie: tipy pre freelancerov

Aký nástroj na fakturovanie je pre freelance programátorov najvhodnejší? Máme pre teba pár tipov, dozvieš sa ich v článku.

Ako freelance programátor sa budeš každý mesiac stretávať s vystavovaním faktúr, bez ohľadu na to, či si SZČO alebo konateľ v s.r.o. Skúsenejší freelanceri si už pravdepodobne svoj systém vo fakturovaní našli. Nováčikovia však stále môžu hľadať ten správny nástroj, a práve pre nich sme si pripravili pár odporúčaní.

Upozornenie hneď na začiatok. Vystavovať faktúry si môžeš aj bez fakturačného nástroja, podstatný je vystavený dokument. So softvérom je to ale šikovnejšie z viacerých dôvodov:

  • Všetky náležitosti faktúrypreddefinované v šablóne,
  • Faktúry máš uložené a archivované na cloude,
  • Do väčšiny plánov môžeš prizvať účtovníka,
  • Dodacie listy (môžeš ich využívať ako timesheety) vieš generovať automaticky z faktúr,

a to sú len niektoré z výhod, ktoré fakturačné nástroje poskytujú. Fakturovanie sa vďaka konkurenčnému boju v tomto segmente posunulo ďalej, a s tým prišli aj nové features, ktoré ako programátor alebo tester využívajúci automatizáciu určite oceníš.


Automatizácia aj vo fakturovaní

Skutočný prínos funkcií fakturačných nástrojov bol vždy o šetrení času. Keď hovoríme o automatizácii, nepredstavuj si hneď next-gen sh*t, je to skôr súbor niekoľkých podmienok a triggerov, ktoré ťa ale odľahčia od manuálneho vyklikávania. Napríklad:

Spárovanie systému s bankovým účtom

Toto je vážne elegantná funkcionalita, vďaka ktorej ti systém automaticky označí faktúry za uhradené alebo po splatnosti. Žiadne manuálne vyklikávanie.

Upomienky jedným klikom

Ak vidíš, že je faktúra po splatnosti, vo viacerých systémoch stačí kliknúť na tlačidlo odoslať upomienku, prípadne nastaviť automatické posielanie. Potrebuješ mať vytvorené profily klientov s kontaktnými údajmi, aby bolo možné odosielať upomienky, no potom ti už neujdú – systém zvláda rozposielanie mailov za príplatok aj SMS.

Generovanie pravidelných faktúr

Vytváraš pravidelne faktúry s tou istou sumou, pre toho istého klienta a v tom istom čase? Systém ti ich vie generovať automaticky, a rovno sa postará aj o rozposielanie. Super pre kóderov, ktorí majú na niektorých projektoch dohodnutý fix.

Počítanie cash flow a odvodov

Niektoré systémy ti ukážu aj dashboard s finančným tokom za dané obdobie, a dokonca ti počítajú v predstihu daňové zaťaženie z príjmov.


Podľa čoho sa pri výbere orientovať

Cena

Závisieť bude od sprístupnených funkcionalít, aj od limitu mesačných faktúr. Zoznam funkcií na A4 vyzerá fajn, než si ale vyberieš riešenie s enterprise cenníkom, zamysli sa, či ti nestačí základný plán. Niektoré plány sú dokonca free, ak generuješ do 5 faktúr mesačne.

Pokročilé funkcie

Keď už faktúry nevyklikávaš vo Worde, nech ten softvér robí aj čosi naviac. Hľadaj minimálne prepojenie s bankovým účtom (môže to byť spoplatnená služba, pri SuperFaktúre je toto prepojenie 1,80 € na mesiac za sprostredkovanie Tatra bankou a jej API).

Support a zabezpečenie

Otestuj si zákaznícku podporu. Možno sa k tebe dostala informácia z novembra 2022, kedy dlhoročný a trochu zastaralý nástroj Faktúry Online stratil všetky klientské dáta. Namiesto plnohodnotnej kompenzácie klientov a riešenia problému im na webe majitelia odporučili, aby sa so „situáciou zmierili“. Riskovať stratu niekoľkých rokov fakturácie nechceš.

Využi free trial

30 alebo 14-dňové skúšobné verzie majú všetky nižšie odporúčané nástroje. Otestuj ich, vystav si faktúru, vytvor pár klientských profilov. Prekážať ti môžu drobnosti ako layout dashboardu, UX systému, a je lepšie na to prísť v skúšobnej dobe, než pri platení.


4 tipy na fakturačné nástroje

V rebríčkoch na internete nájdeš dokola tie isté fakturačné SaaS nástroje. My sme sa rozhodli zaradiť do tohto mini-zoznamu 2 časom overené tooly a 2 novšie riešenia s potenciálom. Funkcie nástrojov sú takmer totožné, a aj keď teraz niečo jednému nástroju chýba, pravdepodobne to onedlho pridá do svojho repertoáru.

SuperFaktúra
Väčšina vymenovaných funkcií automatizácie pochádza zo SuperFaktúry. Nástroj je na našom trhu etablovaný, a aj keď mu niektorí vyčítajú zastaralý layout, vôbec nevyzerá zle a je prehľadný. Support je relatívne rýchly, cena príjemná.

Billdu
V minulosti startup miniFaktúra, dnes Billdu, už nie je len fakturačný nástroj, ale 360° biznis riešenie s integrovanými funkciami pre rast podnikania a komunikáciu. Je to príklad úspešného slovenského tech exportu, keďže sa appka uchytila aj v zahraničí, s najvačším user poolom v USA.  

iDoklad
Jeden z najznámejších slovenských fakturačných nástrojov, obľubujú ho e-shopisti pre jednoduchú integráciu API a exportovanie do robustnejších finančných systémov. Vhodný je pre živnostníkov aj menšie firmy.  

Finappie
Relatívna novinka na našom trhu, Finappie je slovenský systém na správu osobných aj firemných financií, ktorý ponúka automatizáciu a predikovanie firemného cash flow. Predikčný model využíva AI. Okrem toho sľubuje tiež zjednodušenie komunikácie s účtovníkmi a ľahšie zbieranie dokladov.

 

S ročným plánom ušetríš, no nie zas až toľko

Ako to už pri SaaS nástrojoch býva, ročné predplatné je výhodnejšie. Pri fakturačnom softvéri to nie sú veľké pálky, na celý rok ťa väčšina stredných balíkov vychádza okolo 100 €. Priemerne môžeš za mesiac ušetriť 2-3 €. Neurazí, ale junior kódera si z toho nezaplatíš.

Ďalšie články