TPP znamená Trvalo Podhodnotený Programátor
TPP znamená Trvalo Podhodnotený Programátor

Prosím, začnime už v IT zarábať normálne peniaze.

Disclaimer: V tomto článku sme viaceré účtovné pojmy zjednodušili pre ľahšie vysvetlenie. Užívaj ho s rozumom.

Poznáš svoju cenu?

Na trhu je dlhodobý nedostatok IT špecialistov. Pandémia tento problém ešte prehĺbila, pretože po krátkej pauze sa zrazu projekty rozbehli a vo veľkom naberajú. Firmy sú tak ochotné platiť za najžiadanejšie technológie aj o 20 % viac.

Pri týchto podmienkach je prekvapivo ľahké šliapnuť vedľa. Podporený rastom cien si môžeš vypýtať priveľa a zistiť, že aj horiaci projekt má obmedzený budget. 

Programátori svoju cenu premršťujú aj preto, že sa porovnávajú s inými špecialistami v rovnakej technológii. Lenže nijakí dvaja špecialisti a nijaké dva projekty nie sú rovnaké. Vždy treba hľadať ten správny match medzi tvojimi kvalitami a možnosťami firmy.

Najsmutnejší prípad je však to, keď ajťáci zarábajú menej, než by mohli, a budget firmy je pritom úplne v poriadku. 


TPP ťa pripravuje o polovicu príjmov

 Pri zamestnaní do štátu odchádza 40-50 %* tvojho výkonu – je to súčet daní, sociálnych a zdravotných odvodov.

Ak si založíš živnosť, za prvý rok nezaplatíš do sociálnej poisťovne ani cent. Vďaka tomu do štátu z celého roka ukrojíš len 8-15 %* podľa výšky zárobku. Dane aj zdravotka sa totiž rátajú zo zisku, no ten je vďaka tzv. paušálnym výdavkom vždy len 40 % príjmov a ešte existuje aj 4 400-eurová nezdaniteľná časť.

Pri podnikaní na SROčku si odvody nastavuješ podľa toho, ako ti to vyhovuje, a daň zo zisku zaplatíš najprv za firmu 15 % alebo 21 % podľa celkového výkonu a ešte 7 %, keď si ho vyplatíš do súkromných rúk. Teda aj keby si do nákladov nedal ani jeden blok, prídeš len o 21-27 %* tvojich príjmov. Navyše, minule sme napísali, ako môžeš do nákladov dostať každodenné výdavky.

Vzorový príklad:

Čistá mzda 1800 €, hrubá je takmer 2500 € a tzv. superhrubá mzda, teda koľko reálne stojíš firmu, je o čosi viac než 3300 €.

Keby si s rovnakými kvalitami na rovnakom projekte alebo pre tú istú firmu programoval na živnosť a posielali by ti výšku hrubej mzdy, každý mesiac by si mal v čistom minimálne 2 200 €. 

Férová cena by však mala byť ešte vyššia - niekde medzi hrubou a superhrubou mzdou. Tebe tak ostane viac a projekt ešte stále ušetrí. WIN-WIN

*Pri výpočte sme vychádzali z tejto kalkulačky.



Ale ja neviem nič o účtovníctve

Nemaj strach, to nevie 90 % živnostníkov a veselo podnikajú. Pre teba to znamená len cca 100 € ročný náklad na účtovníka pri živnosti s paušálnymi výdavkami a nízke stovky ročne v prípade SROčky.

Jediné číslo, ktoré musíš poznať, je 20 %.

Samotnou zmenou TPP na živnosť zarobíš v čistom aspoň o 20 % viac. 

Okrem toho získaš väčšiu slobodu pri striedaní jobov a môžeš skúsiť freelancovať na krátkodobých projektoch, ktoré platia o 20-30 % viac. Alebo si fixneš bývanie s lepšou hypotékou.

No ak je to pre teba stále neznámy framework, sme ti k dispozícii. Našim klientom pomáhame s prechodom na kontrakt aj s nastavením správnej ceny na správnej pozícii pre správny projekt.

Alebo sleduj našu rubriku freelance aj naďalej a zistíš, že podnikanie v IT nie je nijaký strašiak ✌

Ďalšie články