Štát spúšťa hackatony, Facebook čelí ďalšej žalobe a iOS 16 predstavil nové bezpečnostné funkcie
Štát spúšťa hackatony, Facebook čelí ďalšej žalobe a iOS 16 predstavil nové bezpečnostné funkcie

Prečítaj si o tech novinkách, ktoré nás zaujali počas minulého mesiaca.

Štát v októbri odštartoval sériu hackathonov zameraných na podporu inovácií

Cieľom projektu je priniesť zjednodušenie a digitalizáciu procesov verejnej správy vrátane vývoja a testovania navrhovaného riešenia a jeho následného uvedenia do užívania.

Náklady na organizáciu pokryje z Plánu obnovy a na programe bude 20 podujatí, ktoré sa budú konať postupne do roku 2026. Hlavnou motiváciou okrem efektívnej digitalizácie je prize money v hodnote až 6 000 €.

Program najbližších hackatonov a podrobné informáie nájdeš na Hacknime.to.



Meta čelí žalobe za porušenie pravidiel Apple

Žalobcovia tvrdia, že Meta sleduje online aktivitu používateľov tak, že ich privádza do webového prehliadača zabudovaného do Facebooku a vkladá JavaScript na stránky, ktoré navštevujú. Tento kód umožňuje spoločnosti monitorovať „každú jednotlivú interakciu s externými webovými stránkami“, vrátane toho, kde kliknú a aké heslá a iný text zadávajú.

Keď používatelia kliknú na odkaz v aplikácii Facebook, Meta ich automaticky nasmeruje do prehliadača v aplikácii, ktorý monitoruje, a nie do predvoleného prehliadača smartfónu. Pravidlá Applu pritom jasne uvádzajú, že aplikácia má právo monitorovať činnosť používateľov len v rámci svojho vlastného ekosystému, čo podľa žalujúcich Meta porušila. V žalobe sa taktiež uvádza, že Facebook nepožiadal o udelenie súhlasu so sledovaním po presmerovaní do prehliadača a ani o ňom neinformoval používateľov.

Viac sa dočítaš na TechCrunch.


IOS s dvomi novými bezpečnostnými funkciami

Apple navrhol bezpečnostnú kontrolu ako funkciu pre používateľov, ktorí sú vystavení riziku domáceho násilia alebo v súčasnosti zažívajú domáce násilie. Nástroj centralizuje množstvo ovládacích prvkov na jednom mieste, aby používateľom uľahčil správu a odvolanie prístupu k údajom o ich polohe a resetovanie povolení súvisiacich s ochranou osobných údajov. Na druhej strane režim uzamknutia je určený pre používateľov, ktorí potenciálne čelia cieleným útokom spywaru a agresívnemu hackerstvu podporovanému štátom.

Táto funkcia komplexne obmedzuje všetky nepodstatné funkcie systému iOS, takže existuje čo najmenej potenciálnych bodov vstupu do zariadenia. Keďže čoraz viac vlád a represívnych subjektov na celom svete začalo nakupovať výkonný komoditný spyware, aby sa zamerali na jednotlivcov mimoriadnej dôležitosti alebo záujmu, všeobecná bezpečnostná ochrana iOS nedokázala držať krok s týmito špecializovanými hrozbami.

Viac o týchto funkciách nájdeš na Wired.

 

Čítaj tiež: Ako si v práci vyjednať vyšší plat? Rady pre ajťákov

Ďalšie články