Ako si v práci vyjednať vyšší plat? Rady pre ajťákov
Ako si v práci vyjednať vyšší plat? Rady pre ajťákov

Koľko si pýtať pri dohadovaní pláce, ako si to odôvodniť a na čo nezabudnúť myslieť.

Ide o balans a dlhodobú spoluprácu, nie len cenu

Pri dohadovaní finančných podmienok na novom jobe sa v ARIVE snažíme čo najviac znížiť riziko, že kandidát alebo firma ostanú po krátkom čase nespokojní a nás bude riešenie tejto situácie stáť manažment navyše. Chceme, aby spolupráca medzi developerom a firmou prebiehala čo najdlhšie a najhladšie. Nie vždy ide len o to, aby kandidát dostal čo najviac a firma zaplatila čo najmenej.

 

Prístup je najviac

Spomínam si na programátora, ktorý mal zmluvu na 2 roky dopredu a posledný mesiac sa s ním nevieme dostať ani len na call a zistiť, aký objem práce vlastne urobil. Jednoducho vypol a nevieme o ňom nič. Ak si myslel, že toto je dobrá vyjednávacia taktika, tak pre mňa je to niečo nepochopiteľné a dosiahol pravý opak. Chalan mal dlhodobú zmluvu, fajn podmienky, je naozaj dobrý v tom, čo robí, dostal 100% home office a napriek tomu sa zachoval takto a nik s ním už nechce pracovať. 

Akoby si kóderi zrazu mysleli, že môžu zarábať čoraz viac za čoraz menej práce a správať sa nezodpovedne, mysliac si, že im všetko prejde.

Ale takto to skúsia v jednej-dvoch firmách a rýchlo vytriezvejú. V brandži sa všetci poznajú, stačí jeden telefonát a už majú na teba negatívnu referenciu. Dostať sa na takýto pomyselný blacklist znamená zarezanie všetkých vyhliadok na dobrú sadzbu v budúcnosti.

Najlepšie je, keď človeka najmem, nastavím spoluprácu a môžem ho vypustiť z hlavy. S jedným takýmto robíme už 5 rokov a naša jediná komunikácia bola vstupný pohovor a 60 faktúr. Kvalita, bezproblémový priebeh, spoľahlivosť.

 


Otvorená komunikácia už od začiatku

Vyššie spomenutý kandidát si do zmluvy vyžiadal klauzulu, ktorá vravela, že každý rok sa mu hodinovka zvýši o malú čiastku. Nie je to úplne štandardný model, ale osvedčil sa a môže to byť lepší spôsob, ako riešiť zvýšenie platu, povedzme, po roku. V tomto prípade je totiž otázka o zvýšení platu na stole počas celého roka, všetci s ňou vopred kalkulujú a po roku je už jasne vidieť aj kandidátove výsledky. Nič sa nedeje pod nátlakom, človek nabral skúsenosti a dané navýšenie s tým korešponduje.

Je dobré svoju predstavu o potenciálnom zvýšení platu komunikovať vopred a otvorene. Potom sa zmluva prehodnocuje ľahšie. Ale samozrejme, s citom, všetko má svoju mieru.

 

Čítaj tiež: https://www.ariva.sk/blog/ceo-radi-absolventom-bez-praxe-ako-si-najst-staz-v-it-a-uspiet 

 

Ako si určiť štartovaciu pozíciu

Vyjednávať sa dá takmer vždy, no ak si junior a vypýtaš si 300 eur na man-day, rovno viem, že tu nie je priestor na diskusiu, pretože to je úplne mimo

Ak nemáš ani šajn, ako sa oceniť a nechceš dopadnúť ako prestrelený drahý junior, neostáva ti nič iné, len si naštudovať trh. Pýtaj sa skúsenejších kolegov, kamošov, pozri si Profesiu, alebo náš web a uvidíš, v akých rozsahoch sa hýbu súčasné platy. Poradia ti aj naši skúsení IT recruiteri. Takto získaš hrubý nástrel.

Nezabudni však, že dohadovanie platu je stále veľmi individuálna záležitosť a každý záujemca vie komunikovať svoje schopnosti iným spôsobom. Firma, projekt a pozícia sa líšia od prípadu k prípadu. Ak mám brutálneho senior Javistu, ktorý si pýta 350 eur na deň, vieme ho posunúť ďalej, aj keď iného seniora za 300 zamietli. Každý matchuje trochu inak a taktiež je na každom, ako sa obháji.

Jednoducho treba začať skúšať, reagovať na ponuky a na pohovoroch už dostaneš reálne feedbacky a budeš vedieť, ako na tom si. Ak si dobrý, z piatich pohovorov by si mal získať aspoň tri ponuky. Ak dostaneš jednu-dve, je to známka toho, že u teba niekde absentuje kvalita. Ak si naozaj dobrý, len sa nevieš predať, neboj sa, kvalitu z teba vycítia. Potom pôjde už len o hodnotovú spriaznenosť a chémiu.

Cena za prácu však nikdy nie je jediným rozhodujúcim kritériom. Dostaneš toľko home-officu, koľko vyžaduješ? Je tento projekt tvoja srdcovka, na ktorej si vždy chcel robiť? Vidíš v tom dlhodobý zmysel? Niektoré firmy môžu ponúkať zdanlivo menší plat, ale vyvažujú to inými hodnotami (stabilné projekty/dobrá referencia do CV/prestížna nadnárodná spoločnosť/technologický edge/zmysluplný dopad pre spoločnosť/zaujímavý challenge, atď.).



Špeciálne situácie

Zaujímavé momenty nastávajú pri špecializáciách, ktoré sú ešte len v rozbehu, ale majú sľubnú budúcnosť, napríklad data engineering. Firmy vedia, že potrebujú čo najviac týchto ľudí na udržanie si konkurencieschopnosti, no potrebujú ich v niektorých tooloch doškoliť. 

V jednej firme sa nám osvedčil takýto model: kým si developeri urobili nutné kurzy alebo školenia, aby sa v odvetví zdokonalili a získali patričné certifikáty, išla im dvojtretinová sadzba. Po absolvovaní kurzov už dostávajú 100 % toho, na čom sme sa dohodli. 

Mediori a seniori však ani po absolvovaní týchto kurzov nedostali rovnakú plácu, aj keď certifikáty mali rovnaké. Senior má stále širšie nadobudnuté skúsenosti, dokáže robiť zásadné rozhodnutia a tá istá báza znalostí má uňho väčšiu hodnotu ako u mediora. Školenie je iba ďalší nástroj do tech stacku a spôsobov, akým ho vie aplikovať senior, je oveľa viac.

 

Čo ak sa príliš podceňujem?

Ak máš naozaj dobré skills, ale pýtaš si príliš málo, máš šťastie v nešťastí, pretože ako som spomínal vyššie, firmy vedia vycítiť dobrého človeka a v tomto prípade ti pripravia naozaj dobrú ponuku. Jednoducho vedia, že iná firma to vycíti tiež a rada ti ponúkne viac. Každý neprimeraný deal, z obidvoch extrémov, nemá dlhú životnosť.

Pri vyjednávaní vyššieho platu si hlavne daj pozor, aby si sa nedostal do vydieračskej pozície. V momente, ako prídeš za šéfom a povieš mu, že máš na stole ponuku od firmy XY a keď ti nedajú viac, odchádzaš, priprav sa na to, že hoci teraz ti to možno vyjde, za tento prístup budeš číslo jeden na zozname “to be replaced”.

Ak si myslíš, že si zaslúžiš viac a nevieš, ako na to, hlavne sa neznižuj k žiadnym ultimátam ani citovému vydieraniu. Najlepší spôsob je prejaviť úprimný záujem o zotrvanie vo firme a povedať niečo ako: “Povedz mi, čo môžem urobiť navyše a ako ti viem zarobiť viac, aby si mi mohol dať viac.”

Všetko je to o otvorenej komunikácii a úprimnosti. Týmto spôsobom dosiahnu spokojnosť obe strany najskôr.


Čítaj tiež: https://www.ariva.sk/blog/nevydareny-pohovor-je-chyba-v-matrixe 

Ďalšie články