Nevieš nájsť dôvod vstať z postele? Skús ikigai
Nevieš nájsť dôvod vstať z postele? Skús ikigai

Ak si zbadal, že ti chýba zmysel života a funguješ len v móde autopilota, je čas zvážiť filozofiu ikigai.

Hoci sa Ikigai voľne prekladá ako zmysel života, skôr ide o nutkanie zamyslieť sa nad tým, čo ťa motivuje. Je to kombinácia toho, čo miluješ, v čom si dobrý, čo svet potrebuje a ako vieš tieto veci zužitkovať vo svoj prospech.

Ak máš tendenciu sústreďovať sa na dosiahnutie úspechu a bohatstva, no na zvyšok zabúdaš, s ikigai vieš nabrať inú perspektívu. Nejde o ezoterickú blabotinu, ale o japonskú múdrosť, ktorú využije aj bežný IT-čkár. Ponúka hlbší pohľad na život, kde úspech nie je len o zisku, ale aj o vnútornom pokoji a spokojnosti. Nezáleží v akej si brandži, k dlhému a spokojnému životu ti nestačia len peniaze. 

Ikigai inšpiruje mnohých pri hľadaní rovnováhy, tak ako medzi pracovným a osobným životom, tak aj v materiálnych a duchovných hodnotách. Takže, aj keď je work-life balance pre mnoho IT kontraktorov, účtovníkov, spisovateľov a iných len nedosiahnuteľnou chimérou, filozofia ikigai radí práve opak. 

Preto pri hľadaní nových projektov dbaj na:

  1. Zmysel – Nestačí zvážiť len finančnú odmenu, ale aj zmysel práce. Pozeraj sa aj na to, koľko času ti projekt zoberie a či to je práca, ktorá ťa napĺňa. Hlavne, ak jej budeš musieť venovať veľa času.
  2. Potenciál – Vyber si projekt, v ktorom vieš naplno využiť svoje schopnosti a posunúť sa vpred. Ak je tvojou parketou kódovanie, no myslíš, že je priestor na zlepšenie, zvoľ si taký projekt, v ktorom si budeš vedieť tento skill vyšperkovať.
  3. Dobro – Zváž, ako môže projekt prispieť k lepšiemu svetu. Či už ide o vytváranie softvéru pre neziskové organizácie alebo o vývoj inovatívnych technológií, ktoré riešia spoločenské problémy.
  4. Hodnota vs. odmena – IT-čkárom sa často stáva, že sa zabudnú pred monitorom a no tvrdia, že to stojí za tie peniaze. Toto ťa však vie dobehnúť veľmi rýchlo. Je dôležité zabezpečiť finančnú odmenu, no zamysli sa aj nad hodnotou, ktorú prinášaš, a ako sa to všetko prelína s tvojou spokojnosťou.


Či už máš záujem o pozíciu IT manažéra, developera alebo SAP konzultanta, v ARIVE ti nájdeme job, ktorý spĺňa tieto podmienky. Pozri si našu aktuálnu ponuku. 



Ikigai je viac než len japonský koncept – je to univerzálna myšlienka, ktorá inšpiruje hľadať zmysel vo všetkom, čo robíš. Aj keď nežijeme v ideálnom svete a zvážiť všetky faktory je niekedy nenaplniteľné, nemal by si nikdy zabúdať na tvoju mentálnu pohodu a spokojnosť. Hlavne, ak si IT kontraktor a už máš slobodu vyberať si svoje projekty. Ako prvé zváž svoje priority, vyťaženie, schopnosti, no nezabúdaj ani na psychické zdravie.

Ďalšie články