Sila pozitívnej mentality: Povedz „áno” novým výzvam
Sila pozitívnej mentality: Povedz „áno” novým výzvam

„Yes” mentalita sa spája so snahou žiť naplno aj s osobnostným rastom. Čo všetko čaká človeka, ktorý si ju adaptuje?

Je ľahké nápadom povedať „nie” a vyhnúť sa akýmkoľvek následkom. Ale ak povieš „áno”, dávaš priestor novým príležitostiam. Ide o pozitívne zmýšľanie, ktoré dokáže zmeniť tvoj biznis aj život k lepšiemu.

Ako sa dostať do „ yes” mentálneho nastavenia

1. Buď aktívnym poslucháčom

Vďaka tomu zhodnotíš nielen negatívnu stránku nápadu, ale aj jeho výhody. Vžiješ sa do kože osoby, ktorá nápad prináša a získaš inú perspektívu. Nakoniec možno zhodnotíš, že nápad nie je realizovateľný, ale niečo nové si sa naučil a získal si zaujímavý pohľad na vec – aj vďaka tomu sa z teba stáva sa lepší „thinker”.

2. “Áno” je základ originality a motivácie

Jedinečné nápady nemajú vždy zaručený úspech, no vždy posúvajú hranice myslenia. Ak člen tvojho tímu počuje „áno”, povzbudíš ho, aby pokračoval a ideu rozvíjal. Takto hľadá riešenia a stanovuje si nové štandardy. Ak povieš nie, konverzáciu, nápad a zmýšľanie rýchlo zastavíš bez toho, aby si mu dal šancu. Veľa ľudí môže večné „nie” demotivovať, v dôsledku čoho prestanú prinášať  nové nekonvenčné nápady. Mysli na to, ako ty sám oceníš, keď šéf venuje tvojmu nápadu koncentrovanú pozornosť.

3. Čo je riskantnejšie: Áno alebo nie?

Úspešní ľudia sú otvorení novým nápadom a sú ochotní riskovať. Aj keď sú maximálne sústredení na svoju víziu a cieľ, vedia, že je z času na čas prospešné  odbočiť na inú koľaj. Takto dávajú priestor novým nápadom, posúvajú sa vpred a objavujú rôzne možnosti, ktoré by ani nezvážili, keby hneď na začiatku povedali nie.


Stačí málo, no prinesie ti to veľa

  • Namiesto toho, aby si nápad hneď hodnotil, zameraj sa to, čo sa vieš z konverzácie naučiť.
  • Nehľadaj námietky. Daj človeku priestor dokončiť myšlienku. Ak ti je niečo nejasné, pýtaj sa. 
  • Daj si priestor na rozmyslenie a nerob unáhlené rozhodnutia. 

Mnohí si myslia, že povedať „nie” je najefektívnejšou metódou, ako byť sústredený na svoj cieľ. Ale nemusí to tak byť. Mať „yes” mentalitu neznamená pritakávať všetkému, všetkým a za každých okolností. Ide skôr o zachovanie si postoja otvorenej mysle a neignorovania nových nápadov. Tie predsa môžu prísť od kohokoľvek a kdekoľvek, stačí im dať priestor.

Ďalšie články