Nechceš byť večný junior? Začni pracovať na svojej seniorite
Nechceš byť večný junior? Začni pracovať na svojej seniorite

Byť junior, to neznamená iba to, že si v odbore nováčik. Je to aj o tvojom mindsete.

Ak nerastieš, neveríš si a stále sa spoliehaš na skúsenejších kolegov, tvoja pozícia juniora sa na seniora zázračne nepremení. V článku nájdeš niekoľko tipov, ako sa posunúť vpred.

 

Vzdelávaj sa

Jedným z hlavných krokov na ceste k seniorite je vzdelávanie. Sleduj novinky a trendy v tvojom odvetví, uč sa nové metódy a hľadaj oblasti, v ktorých by si sa mohol zlepšiť. Poobzeraj sa po kurzoch, workshopoch alebo tréningoch, ktoré by ti v tom mohli pomôcť. 

Skús si vyhradiť aspoň 30 minút času cez pracovné dni a investuj ho do rozvoja svojich zručností. Čítaj knihy, blogy a sleduj online zdroje, ktoré ti pomôžu rozširovať tvoje vedomosti. 


 

Pracuj na svojich soft skills

Okrem technických zručností by mali mať seniori vyšperkované aj soft skills. Ide o komunikačné schopnosti, tímovú spoluprácu, riešenie problémov a mnoho iných. 

Ako senior by si mal vedieť, ako efektívne komunikovať s kolegami a viesť projekt. Preto sa neboj zodpovednosti. Zapájaj sa do projektov s dôležitými úlohami a ukáž, že si schopný prevziať iniciatívu. Ver svojim schopnostiam a budú im veriť aj tvoji nadriadení. 

 

Uč sa z chýb

Chybám sa nevyhneš. Veď si stále len človek. Môžeš však zmeniť to, ako sa na ne pozeráš. Nedovoľ, aby ťa ovládlo sklamanie a už vôbec nestrkaj hlavu do piesku. Pouč sa z nich. Analyzuj, čo sa stalo. Premysli si, ako to v budúcnosti zlepšiť. Vytvor konkrétne opatrenia, ako sa môžeš podobným problémom vyhnúť. Zachovaj si chladnú hlavu, objektívnosť a nenechaj jednu chybu ovplyvniť tvoje kariérne sebavedomie.

 

Portfólio ako tvoja alfa-omega

Aktívne pracuj na projektoch, ktoré demonštrujú tvoje schopnosti. Všetko si dokumentuj, ukladaj a zdieľaj. Tvoje portfólio a životopis budú hrať kľúčovú úlohu pre zamestnávateľov. Vďaka nim budeš môcť ukázať tvoje skúsenosti. Či si junior, mid alebo senior, vždy budú dôležitejšie tvoje projekty a práce v portfóliu, ako to, koľko rokov si v brandži. 

 

Konštruktívna kritika je lepšia, ako si myslíš

Získavanie spätnej väzby od nadriadených, kolegov a mentorov ti pomôže na sebe pracovať. Feedback však neber osobne. Buď prípadnej kritike otvorený a aktívne počúvaj. Ak ti niečo nie je jasné, smelo sa pýtaj. Vždy je priestor na zlepšenie a väčšinu času ti kolegovia chcú pomôcť posunúť sa vpred.

 

Problémy a bolesť

Riešiš samé problémy, stále to nejde a ty tomu vôbec nerozumieš. Frustrácia naskakuje a bolí to tvoje ego. Bolia aj pokusy o naštudovanie problematiky. Nevzdávaj sa – húževnatosť a nepoddajnosť kým to nevyriešiš je jediný správny prístup. Práve cez problémy vedie cesta k seniorite. Nie vyhýbanie sa problémom. Problémy boli, sú a vždy aj budú a tvojou úlohou je ich riešiť, nie ich ignorovať, vyhýbať sa im. Pekne jeden za druhým, desiatky, stovky. Je to skill – časom budeš problémom predchádzať a mať intuiciu na riešenia a každý zásek vyriešiš na počkanie.

 

Trpezlivosť senioritu prináša

Cesta k seniorite nie je rýchla. Je to proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť a vytrvalosť. Ak sa k nemu budeš stavať s odhodlaním a systematickým prístupom, máš veľkú pravdepodobnosť na úspech. Musíš sa však tomu plne venovať. Nezabudni, že kariérny rast je dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje motiváciu a úsilie. Takže to nevzdávaj a makaj.

Ďalšie články