Hľadáš vysnívaný job v IT? Zobuď sa včas!
Hľadáš vysnívaný job v IT? Zobuď sa včas!

Skôr či neskôr sa z toho sna zobudíš. Je lepšie nastaviť si správny čas.

Každý IT job je definovaný tromi protipólmi. Pri hľadaní práce medzi nimi často treba robiť kompromisy, pretože veľmi radi súperia. Sú to: technológia, pohoda a odmena. 

Dovolil som si ich zobraziť v tomto diagrame: 

Povedz mi, v ktorom prieniku sa práve nachádzaš, a ja ti poviem, kto si.


TECHNOLÓGIA + POHODA

Tento segment nazývam Ako doma.

Väčšinou sa v ňom totiž ocitneš, ak si v nejakej firme programoval od juniora a časom ti zverili atraktívny nový projekt. Skvelá príležitosť, ako sa realizovať. V tíme si navyše rozumiete, panuje výborná atmosféra a cítiš sa tam vážne ako doma.

Jediné, čo ťa škrie, je odmena. 

Napreduješ rýchlo a sleduješ, ako tvoja hodnota na trhu každý kvartál rastie. Na tvojom účte sa to ale neodrazilo. 

Možno vo firme nestíhajú dosť flexibilne reagovať, možno na to vôbec nemajú rozpočet. A možno je to len zvráteným nastavením IT trhu, že nová firma ťa vždy zaplatí lepšie ako stará.

Každopádne sa musíš rozhodnúť – je pre teba dôležitejšia sebarealizácia v tomto projekte a vzťahy vo firme, alebo peniaze? Odporúčam riešiť to, čo ti nedá spávať. Môžeš si byť istý, že na trhu sú všetky možnosti a pomerne ľahko naskočíš aj na Správnu vlnu.


TECHNOLÓGIA + ODMENA

Takýto projekt nazývam Správna vlna.

Dostal si sa k výzve, na ktorú máš síce predpoklady, ale musíš intenzívne makať, aby si ju zvládol dodať v sľúbenej kvalite. 

Nepohoda môže mať v tejto situácii dva dôvody:

1. Stres

Je úplne prirodzený. Učíš sa za pochodu, riešiš nové problémy a dávaš tomu všetok čas aj energiu. Musíš vydržať. Vlna je perspektívna, pekne ťa vezie. 

2. Toxické prostredie

Stále platí prvý bod, ale do toho ťa šéf projektu každý deň dusí. Kolegovia sú na inej vlnovej dĺžke. V tíme panuje strach. Tu odporúčam spozornieť a naozaj dobre vyhodnotiť situáciu. Pomôž si mojím nedávnym článkom o zdravom pracovnom prostredí

V oboch prípadoch je jasné, že nepohoda nebude trvať večne. Z toxického prostredia treba čím skôr odísť. Na trhu je príliš veľa dobrých projektov, aby si sa trápil práve v tomto. 

Pod vysokým tlakom sa zase dá pracovať len určitý čas. Za istou hranicou sa tvoj výkon začne zhoršovať a pocítiš prvé známky vyhorenia. Tu sme písali, ako ich spoznať aj ako im predísť. 

Keď sa ti to však podarí v zdraví zvládnuť, dostaneš sa na Vrchol. V mojom diagrame predstavuje stred. 

Ale ak bude novozískaná pohoda veľmi príjemná a v projekte ti ponúknu dlhodobý kontrakt, vlna sa pomaličky začne lámať. Odrazu sa ocitneš pri Dobre narazenom sude.


ODMENA + POHODA

Túto situáciu volám Dobre narazený sud - pekne z neho tečie prúdom.

Nastáva väčšinou vtedy, keď si sa dostal do projektu ako odborník a zachránil situáciu. Technológiu si dobre ovládal, práca ide od ruky, v tíme je dobrá nálada. Projekt sa natiahol a firma ti ponúkla dlhodobý kontrakt.

Super!

Za normálnych okolností odporúčam zo suda piť, kým tečie, teda kým sa neskončí objednávka. 

Ale pozor - ten sud môže eventuálne tiecť 3, 5, 10 rokov alebo aj do konca života. A tebe pri ňom bude stále tak dobre, že si ani nevšimneš, akú jamu si tam vysedel.

To je riziko prieniku ceny a pohody: čím dlhšie v ňom sedíš, tým ťažšie sa z neho vstáva. V pohodovej atmosfére ľahko stratíš prehľad, ako sa menia technológie na trhu. Nenaberáš nové skúsenosti. Nezvyšuješ svoju hodnotu.

Preto si musíš za každých okolností udržať triezvy úsudok a žiaľ aj od stále dobre tečúceho sudu odísť. 


VRCHOL

Toto sa nedá nazvať inak ako sen.

Je to síce ideálny stav, ale iba dočasný. A mrzí ma to, ale treba sa z neho prebudiť. 

Technológie sa stále vyvíjajú, takže keď vypustíš rozvoj, zostaneš sedieť pri neperspektívnom sude. Keď si dáš papuče vo forme dlhodobého kontraktu, uviazneš Ako doma. Správny IT špecialista preto preskakuje medzi Vrcholom a Správnou vlnou.

A ak sa už sen má prerušiť, nech je to radšej na tvoj budík, než keby si mal prespať ďalšiu príležitosť.

V našej brandži je dôležité stále hľadať nové výzvy a vyhadzovať sa z komfortnej zóny. Napriek strachu potom postupne prejsť zase na Vrchol, kde si na chvíľu dopraješ príjemnú pohodu pred novým záberom. Toto striedanie záber-oddych-záber-oddych je správny režim, aby sa človek aj posúval vpred, aj si zachoval čistú hlavu a pri tom bol samozrejme dobre ohodnotený. To je skutočný dlhodobo udržateľný cieľ.

Je len na tvojej šikovnosti, ako sa v tom diagrame budeš hýbať.

Ak si si práve uvedomil, že si v nesprávnej časti a nevieš, ako odtiaľ, rád ti pomôžem

Dovtedy ti držím palce.

Roman


Ďalšie články