Tieto 3 hodnoty odlišujú dobré IT firmy od zlých
Tieto 3 hodnoty odlišujú dobré IT firmy od zlých

Programuješ v správnom tíme?

Práca v našom segmente si prirodzene vyžaduje vysoký intelekt. Obzvlášť na seniorných pozíciách, kde je človek pravidelne stavaný pred nové nečakané úlohy a musí vynájsť vlastný postup, ako ich vyriešiť. 

Mimovoľný efekt tejto črty je aj veľmi príjemná, progresívna firemná kultúra. V každom tíme môže vyzerať trochu inak, no všetky dobré IT firmy spájajú tieto tri hodnoty:


1. Sloboda

Vieš, ako spoznáš, či u vás v práci panuje sloboda? Vezmi si ten najťažší problém tvojej kariéry. Konvenčné postupy nefungujú. Zlyhal Google, Stackoverflow, Github, Youtube, všetci. Ostáva jeden fix, ktorý ti napadol už pred troma hodinami, no nevieš si ho nikde overiť.

Ak zariskuješ, si slobodný.

Ak si dovolíš spraviť niečo inak, si slobodný.

Ak si povieš, že je lepšie potom sa ospravedlniť ako predtým pýtať povolenie, si slobodný.

Firma so zdravou kultúrou podporuje takéto správanie. Len zo slobody môže vzniknúť odvaha riskovať, ktorá potom tvorí excelentnosť. 

V iných segmentoch by to bol krásny benefit, v IT nevyhnutnosť. V atmosfére strachu totiž ľudia nevychádzajú zo svojej škatuľky a projekt tým trpí. 



2. Transparentnosť 

Hodnota, ktorá vychádza priamo z povahy práce – k zdrojákom musí mať prístup každý, takže sa nič nedá skryť. 

Toto myslenie sa prenieslo aj do iných oblastí. V dobrej IT firme sa napríklad ľudia bavia pomerne otvorene o svojich platoch. Neznamená to, že všetci zarábajú rovnako, ale že sa nehanbia hovoriť o číslach a chápu kontext. Skúsenosti, prínos a aktivita sú jednoducho odmenené viac. Spravodlivo.

Na druhú stranu, otvorene sa rozprávajú aj o problémoch. Lebo nie je hanba zaseknúť sa, ale práve naopak - zatajiť to a tým ohroziť progres. Keď po odhalení problému namiesto vinníka hľadáte riešenie, je to znak dobrej kultúry.  

Netransparentná kultúra sa pozná podľa neistoty, nedôvery a nepohody v tíme. To sa skôr či neskôr prejaví aj na celkovom výkone a projekt bude opäť len stagnovať. 


3. Pohoda

Základným predpokladom pohody sú spokojní ľudia. Robia na normálnej pozícii s normálnym tempom a za normálny plat. Ak niečo z toho kríva, je to dlhodobo neudržateľné. 

Dôležitá je rovnováha skúseností v rámci tímu. Jeden chápe postupy druhého, dokáže na ne plynule nadviazať a kód vzniká hladko, pretože sa nestráca zbytočná energia na konfliktoch. 

Pohode v IT pomáha aj všeobecne zaužívané tykanie. Všetci sme si navonok rovní a aj keď na pozadí stále funguje hierarchia, nepotrebujeme si ju lepiť na čelo. Každý ju chápe. Preto nie je problém tykať si so šéfom a zároveň mať k nemu rešpekt. Neviem si predstaviť veľa iných segmentov, kde by toto fungovalo.

 

Zdvihli sa ti niekde červené vlajky? Nezabíjaj svoj potenciál v toxickom prostredí. Napíš mi a rád ti predstavím firmy, ktoré vyznávajú tú správnu kultúru. 

Roman

Ďalšie články