Podľa tejto štúdie vyhorí 8 z 10 developerov
Podľa tejto štúdie vyhorí 8 z 10 developerov

Spoznaj prvé prejavy vyhorenia a predíď problémom.

Peter zbožňoval kódenie azda od narodenia. Ešte na strednej sa zúčastnil štyroch hackatonov a počas výšky už pracoval ako junior developer. Práca ho bavila a ani po 10-tich hodinách za obrazovkou sa necítil unavený. Cez víkendy sa navyše ešte venoval vlastným projektom.

Peter do dvoch rokov vyhorel. Jeho príbeh žiaľ nie je žiadna výnimka.

Burn out alebo syndróm vyhorenia je v IT častejší, ako si myslíš.


Až 8 z 10 vývojárov v práci vyhorí

Štúdia Haystack Analytics zistila, že 83 % developerov už zažilo vyhorenie. Takmer polovica videla príčinu vo väčšom množstve práce, 31 % v neefektívnom riadení a 29 % v nejasných cieľoch projektu.

Stále väčšie vyťaženie ajťákov potvrdzujú aj ďalšie dáta. Prieskum neziskovej organizácie NBER, známej aj ako Národný úrad pre ekonomický výskum ukázal, že od nástupu pandémie sa pracovná doba zvýšila v priemere o 48 minút a počet meetingov stúpol o 15 %.

Vývojári zohrali počas pandémie kľúčovú rolu. Umožnili modernej spoločnosti pracovať pohodlne z domu, objednávať si všetko od potravín po nábytok či rezervovať sa do systému na testovanie a očkovanie. 

Náš segment je však stále žalostne poddimenzovaný. 


Aký je algoritmus vyhorenia?

Podľa psychologičky Angeliky Kallwass sa vyhorenie začína nenápadne. Napríklad budeš mať párkrát týždenne problémy zaspať alebo občas kvôli kódeniu vynecháš jedlo. Postupne bude čoraz ťažšie odpútať sa od práce a prepnúť na voľný čas.

Nedostatok odpočinku potom vedie k strate motivácie a nižšej produktivite. Všetko ti trvá dlhšie, si podráždenejší a citlivejší. 


Vyhorenie z teba môže vytiahnuť viac než len chuť do práce

Kým telesné vyčerpanie vedie k zvýšenej náchylnosti k nachladnutiam a infekciám, psychické vyčerpanie je cesta k depresii a ďalším problémom. 

Syndróm vyhorenia je celospoločenský problém – môže postihnúť každého. Žijeme totiž v hektickej dobe. Máme potrebu veľa zarábať, dosiahnuť úspechy v práci a pritom byť vždy dokonalým priateľom, partnerom či rodičom.

Je normálne, že chceš všetko stíhať a zostať v obraze. No niekedy je toho jednoducho príliš. Bráň sa voči tomuto tlaku dostatkom fyzickej aktivity a záľubami, pri ktorých vieš úplne vypnúť.

Pri čom dokážeš stratiť pojem o čase? Odpočinúť si od mobilu aj od počítača? Daj si to do kalendára na pravidelnej báze. Nemá to byť len za odmenu, je to nutnosť pre dlhodobé prežitie.


Ak máš pocit, že si niečím podobným práve prechádzaš, tak spomaľ a prehodnoť svoje priority. Pomôže ti s tým jednoduchý algoritmus z nášho nedávneho článku. Alebo rovno vyhľadaj odbornú pomoc – psychické zdravie si treba strážiť rovnako ako fyzické.

Zažil si už vyhorenie alebo poznáš niekoho, kto si tým prešiel? Podel sa s nami o svoje skúsenosti v komentároch na Facebooku

Ďalšie články