Zisti, ako nás bublinový štít v otvorenom vesmíre ochráni pred silným slnkom
Zisti, ako nás bublinový štít v otvorenom vesmíre ochráni pred silným slnkom

Videli sme patenty na Apple Watch foťák a americkí policajti ti čoskoro zoberú otlačky prstov mobilom.

Silikónové bubliny, ktoré majú zabrániť planéte pred prehriatím

Vedci z MIT prišli s ďalším riešením klimatickej krízy. Na Lagrangeov bod L1 (miesto medzi Zemou a Slnkom, kde sa ruší ich gravitačné pôsobenie) chcú umiestniť obrovskú “plťku” z bublín s rozlohou Brazílie, ktorá bude odrážať slnečné lúče smerujúce na Zem. Bubliny môžu byť tvorené zo silikónu alebo iónových kvapalín vystuženými grafénom.

(Zdroj: Carlo Ratti/MIT)
(Zdroj: Carlo Ratti/MIT)

Veľkou výhodou tohto riešenia je, že celá konštrukcia sa vybuduje až v otvorenom vesmíre, takže dopad na už beztak zničený ekosystém planéty by to malo mať minimálny. Jednou z ďalších výhod je, že bubliny sa dajú opäť sfúknuť a presunúť na iné miesto. 

Vedci zdôrazňujú, že toto nie je ultimátne riešenie globálneho otepľovania, ale skôr jeden z mnohých nutných doplnkov do skladačky. Tvrdia, že stačí, aby sme odrazili 1,8 % slnečného žiarenia, aby sme úplne zvrátili prehrievanie našej planéty.

Ďalšie podrobnosti si môžeš prečítať na dezeen.com.



Apple Watch sa možno dočkajú vlastného foťáku

Tvoje dieťa robí prvé kroky, snažíš sa rýchlo nájsť telefón a kým zapneš kameru, novochodec je opäť na zadku. Toto môže byť onedlho vyriešený problém, pretože Apple sa podľa všetkého snaží napchať kameru do Apple Watch.

(Zdroj: USPTO)
(Zdroj: USPTO)

V búducnosti bude stačiť len nasmerovať ruku smerom na fotografovaný objekt a fotka je na svete.  Apple Watch foťák tiež nájde uplatnenie napríklad pri rýchlom dokumentovaní dopravných nehôd a mnohých iných situáciách, pri ktorých ide o drahocenné sekundy.

Patent dokonca hovorí, že do hodiniek sa zmestí aj blesk, ktorý pomôže v tmavších podmienkach. Na to, či sa skutočne dočkáme realizácie tohto patentu, si ale ešte budeme musieť počkať.

Viac nájdeš v článku na Gizmodo.


Budúcnosť odtlačkov prstov je bez odtláčania

Policajti majú v rukách ďalšiu technológiu, ktorou môžu isť zločincom lepšie po prstoch (pozor, vtip). Na získanie odtlačkov prstov im bude stačiť priložiť prst 5 cm pred kameru smartfónu a algoritmus na rozpoznávanie obrázkov sa postará o zvyšok. Technológia vraj dokáže snímať odtlačky rovnako dobre ako tradičný spôsob a policajti si ju vyberajú častejšie, aj kvôli hygienickým dôvodom.

Odhaduje sa, že trh s biometrickými technológiami bude mať v roku 2030 hodnotu 127 miliárd dolárov a, samozrejme, so sebou prináša aj odvrátenú stránku. Krádeže identity a kompletná strata súkromia sú najčastejšie skloňovanými obavami expertov a my sme zvedaví, ako sa s ňou popasujú.

Novinku sme našli na Wired

 

Aká novinka ťa naposledy zaujala? Napíš nám do komentárov na Facebooku!

Ďalšie články