TikTok možno sleduje každý tvoj pohyb prsta po obrazovke
TikTok možno sleduje každý tvoj pohyb prsta po obrazovke

Tiež v tomto upgrade: Apple predstavil modelový rad iPhone 14 a NASA odkladá štart misie na Mesiac.

ŤukŤuk... Kto tam?

Apky typu TikTok chcú, aby si v nich zotrval čo najdlhší čas a neradi ťa púšťajú na výlet inde. Ak používaš TikTok in-app browser, je možné, že sledujú každý tvoj ťuk. Odborník na internetovú ochranu Felix Krause vyrobil tool, ktorý trackuje, aký kód beží na pozadí počas browsovania TikTokom.

Objavil script, ktorý číta každý pohyb prsta po obrazovke, kým sa nachádzaš v in-app browseri. TikTok samozrejme všetko poprel a tvrdí, že kód je súčasťou appky tretej strany, ktorá ho využíva len pri debuggingu. Sám Felix dodáva, že nie je možné so stopercentnou istotou potvrdiť, že TikTok tieto informácie zhromažďuje, ale pri apke, ktorá pochádza z komunistickej krajiny, si nemôžeme byť istí nikdy.

Viac na Gizmodo.com.



Poznáme novú rodinu iPhone 14

Apple predstavil nové smartfóny a rozlúčil sa s modelmi Mini. V základnej ponuke teraz bude 6,1-palcový iPhone 14, 6,7-palcový iPhone Plus, 6,1-palcový iPhone 14 Pro 14 a 6,7-palcový iPhone Pro Max. Modely Pro prichádzajú až s 1 TB úložiskom a už nebudú mať klasický výrez displeja, ale prvok zvaný Dynamic Island, ktorý dokáže zobrazovať rôzne informácie v závislosti na práve používanej aplikácii.  

Nové iPhony budú mať aj službu, ktorá umožní odoslať núdzovú SOS správu v prípade problémov prostredníctvom satelitu. Bohužiaľ, je zatiaľ dostupná iba v USA a Kanade. Taktiež obsahujú systém, ktorý dokáže rozoznať, keď ste sa stali účastníkom dopravnej nehody a odošle núdzové hlásenie.

Túto funkciu majú aj nové Apple Watch Series 8 a taktiež sme sa dočkali aj nových AirPods Pro. Viac sa dozvieš na Živé.sk.


Stále čakáme na prvý let programu Artemis I

Misia, ktorá má v blízkej budúcnosti vrátiť človeka na Mesiac, mala na začiatku septembra niekoľkodňové štartovacie okno, počas ktorého mohla vyštartovať na 42-dňovú cestu k Mesiacu a späť, zatiaľ bez posádky. Bohužiaľ, technické problémy pri dvoch možných štartoch nedovolili rakete vzlietnuť, naposledy išlo o únik vodíka. Ďalšie štartovacie okná sú podľa NASA od 19. septembra do 4. októbra a od 17. do 31. októbra.

Prvá časť misie má za úlohu otestovať Raketu SLS (Space Launch System) a kozmický modul Orion. Misia Artemis II s ľudskou posádkou je na pláne v máji 2024, keď taktiež iba obletí Mesiac a vráti sa na Zem a prvé pristátie ľudskej posádky na Mesiaci po vyše 50 rokoch je v rámci misie Artemis III na pláne najskôr v roku 2025.

Viac o návrate človeka na Mesiac sa dozvieš napríklad z podcastu Slnečná zostava.


Čítaj tiež: DeepMind objavil štruktúru takmer každého známeho proteínu

Ďalšie články