DeepMind objavil štruktúru takmer každého známeho proteínu
DeepMind objavil štruktúru takmer každého známeho proteínu

Tiež v tomto upgrade: Minecraft odmieta NFTs a Kalifornia chce vyrábať vlastný inzulín.

AlphaFold AI rozlúštil takmer všetky vede známe proteíny a dáta o nich poskytne zadarmo pre každého

DeepMind, dcérska spoločnosť Google Alphabet, vydáva bezplatnú rozšírenú databázu so svojimi predpoveďami štruktúry takmer každého známeho proteínu. Jeho softvér AlphaFold AI vytvára vysoko presné predpovede štruktúr proteínov, čo pomáha vedcom pochopiť ich fungovanie a vďaka tomu lepšie liečiť choroby.

Prvé verejné predpovede sme videli minulé leto prostredníctvom databázy vybudovanej v spolupráci s Európskym laboratóriom molekulárnej biológie (EMBL). Tento počiatočný súbor zahŕňal 98 percent všetkých ľudských bielkovín. Teraz sa databáza rozširuje na viac ako 200 miliónov štruktúr a „pokrýva takmer každý organizmus na Zemi, ktorý má sekvenovaný svoj genóm,“ uviedol DeepMind vo vyhlásení.

Viac sa dočítaš na theverge.com.



Minecraft povedal nie NFT-čkam

Mojang Studios, ktoré vlastní Microsoft tvrdia, že NFT vytvárajú „pocit nedostatku a vylúčenie“, nehovoriac o predátorskej monetizácii. Spoločnosť uviedla, že mení svoje pokyny na používanie Minecraftu a špecifikovala, že technológia blockchain sa nebude môcť integrovať do herného klienta Minecraft a nemôže byť použitá na vytváranie NFT na základe akéhokoľvek obsahu v hre, či už ide o skiny, predmety alebo mody.

Minecraft má s NFT neblahé skúsenosti. Projekt Blockverse, ktorý bol údajne vytvorený pre Minecraft, vytiahol približne 1,2 milióna dolárov od prvých investorov, ktorí kúpili postavy Blockverse vo forme NFT na stránkach ako OpenSeas. Súčasťou projektu bola aj kryptomena s názvom $Diamond. V januári tvorcovia projektu náhle vzali všetky investované peniaze a vymazali webstránku, Discord a účet na Twitteri. "Rug pull” ako z učebnice.

Viac o postojoch Minecraftu k NFT a reakciách na ne nájdeš na gizmodo.com.


Kalifornia sa púšťa do výroby lacného inzulínu

Pridrahý inzulín v USA spôsobuje, že ľudia kvôli nemu opúšťajú krajinu a hľadajú tú, kde ich liečba nezruinuje. Tí menej šťastní často vynechávajú dávky, lebo si nemôžu dovoliť viac. "Ľudia by sa nemali zadlžovať, aby dostali život zachraňujúce lieky," povedal kalifornský guvernér Gavin Newsom. Kalifornia chce vyrábať inzulín podobný v súčasnosti dostupným značkovým verziám – známym ako biosimilárne lieky. Pacienti môžu očakávať, že budú platiť o 47 až 95 percent menej, než v súčasnosti.

Kaliforňania v tom nie sú sami. Civica, nezisková farmaceutická spoločnosť v Utahu, už v marci oznámila, že bude vyrábať a distribuovať vlastný lacný inzulín. Vývoj biologicky podobného inzulínu môže trvať sedem až osem rokov a stáť 100 až 250 miliónov dolárov, ale Kalifornia a Civica skracujú túto časovú os partnerstvom s výrobcami, ktorí už vyrábajú svoj vlastný inzulín. Civica sa usiluje o uvedenie svojho prvého inzulínového produktu na trh už v roku 2024.

Viac o probléme s inzulínom v USA si prečítaj v článku na wired.com.

Čítaj ďalej: AI tromfla lekárov so 40-ročnou praxou

Ďalšie články