Tesla stavia robota, čo ti uprace a navarí
Tesla stavia robota, čo ti uprace a navarí

Tento chlapík si nainštaloval okno do sveta. Satelit NASA už meria čierne diery.

Tesla stavia robota, čo ti uprace a navarí

Elon Musk na poslednom WSJ CEO Council potvrdil, že kalifornská spoločnosť naozaj stavia vlastného humanoidného robota - Tesla Bota. V porovnaní so svojimi vyjadreniami na augustovom Tesla AI Day bol však Musk pri dátume jeho predstavenia zdržanlivejší.

Predbežne sa vie, že na tvári - displeji mu uvidíš všetky dôležité informácie a odpovie ti aj na hlasové príkazy. Vážiť bude 59 kíl, no unesie len tretinu svojej váhy. V posilke je začiatočník, na mŕtvom ťahu má limit 70 kg, a bežec z neho tiež nebude. Z bezpečnostných dôvodov je jeho maximálna rýchlosť iba 8km/h

(zdroj: Tesla)
(zdroj: Tesla)

Hardvér a softvér Tesla bota má byť podobný ako pri Tesla elektromobiloch, ale ešte viac cool. Jeho umelá inteligencia sa bude učiť pomocou neurálnych sietí, strojového učenia a DOJO tréningu, nového softvérového učebného postupu Tesly.

Robot má byť domácim pomocníkom na nudné alebo opakované činnosti, ale hodiť sa môže aj na nebezpečné povolania. To, či vyrieši aj globálny problém nedostatku pracovníkov, ukáže až čas.

Správu sme si vypočuli v podcaste The Journal.



Tento chlapík si nainštaloval okno do sveta

Technologickému nadšencovi, Alexovi Shakespearovi, chýbalo cestovanie tak veľmi, že si zostrojil unikátne falošné okno. Pomocou verejne dostupných kamier sa tak môže pozerať do celého sveta. 

Alex posunie prepínač na mape a vďaka záberom z kamier uvidí živý prenos z daného miesta. Na strope tiež umiestnenú termovíznu kameru, ktorá sníma akýkoľvek pohyb pred obrazovkou - falošným oknom. 

Akonáhle sa pohne, vďaka parallaxu sa mu prispôsobí výhľad z okna.

(zdroj: alexshakespeare.com)
(zdroj: alexshakespeare.com)

Na jeho blogu nájdeš návod, ako si také okno postavíš doma aj ty.

 

Satelit NASA už meria čierne diery

Tri dni po Mikulášovi úspešne odštartovala do vesmíru sonda Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE), s ktorou možno už čoskoro nahliadneme do čiernej diery. Dvojročná misia v spolupráci s Talianskou vesmírnou agentúrou ASI je prvá misia NASA zameraná na štúdium a meranie polarizácie röntgenových lúčov

(zdroj: NASA/CXC & J.Vaughan)
(zdroj: NASA/CXC & J.Vaughan)

 Vedci z ASI a NASA dúfajú, že priekopnícka misia poskytne dlho očakávané odpovede na otázky o čiernych dierach. Konečne sa tak dozvieme viac o aktívnych jadrách galaxie, pozostatkoch supernov a ďalších vesmírnych zdrojoch obrovskej energie.

Všetky potrebné dáta k tomu nazbiera satelit vybavený tromi teleskopmi so špeciálnymi senzormi. Práve detektory röntgenového žiarenia, bez ktorých by sa misia nepodarila, dodali talianski vedci. Misia tak nie je iba veľkým úspechom NASA, ako sa to často prezentuje.

O novinke sme čítali v magazíne The Verge


Aká novinka ťa naposledy zaujala? Napíš nám do komentárov na Facebooku!

Ďalšie články