Rebríček najžiadanejších programovacích jazykov a ďalšie developerské novinky
Rebríček najžiadanejších programovacích jazykov a ďalšie developerské novinky

Prečítaj si tohto mesačné správy z IT sveta.

Naj kódovacie programy v hre

Vzdelávacia a technologická spoločnosť Coding Dojo vyhlásila tohtoročných favoritov v programovacích jazykoch. Na zozname nájdeš programovacie jazyky, ktoré sú najžiadanejšie na trhu práce. Ovládaním týchto jazykov si zvyšuješ šancu na úspech a staneš sa atraktívnejším pre zamestnávateľov.

Top 10 programovacích jazykov

  1. Python 
  2. SQL
  3. Java
  4. JavaScript
  5. C
  6. C++
  7. Go
  8. C#
  9. Assembly
  10. MATLAB

Tohtoročný víťaz Python je jeden z najuniverzálnejších a najľahšie použiteľných programovacích jazykov. Spoločnosti ho môžu používať rôznymi spôsobmi od vytvárania aplikácií a webových stránok až po automatizáciu procesov a úloh. 

Minulý rok vyhrala prvé miesto Java. Tá je výbornou voľbou, ak sa ešte len rozbiehaš v kódovaní. No Python je jednoduchší, stručnejší a vykonáva rovnakú funkciu ako Java, len v menšom počte riadkov kódu.

 

Ak si hľadáš prácu v IT, prinášame ti výber aktuálnych ponúk


Eko v tech svete

Call for Code je program, ktorý spája vývojárov z celého sveta. V rámci neho developeri pracujú na technologických projektoch, ktoré majú prispieť k riešeniu sociálnych a humanitárnych problémov. Tohtoročný cieľ programu je podporiť rozvoj AI projektov, ktoré sa zameriavajú na otázky udržateľnosti s cieľom bojovať proti klimatickým zmenám. 

Program vyzýva developerov, študentov a startupy z celého sveta, aby sa zapojili a vytvorili riešenia, ktoré pomôžu:

  • zefektívniť získavanie prírodných zdrojov, 
  • minimalizovať znečistenie,
  • chrániť biodiverzitu.

Tento rok Global Challenge pozostáva z viacerých kôl. Tímy môžu súťažiť o ceny v  Challenge Rounds a na konci roka budú víťazi všetkých kôl súťažiť o Grand Prizes. V Challenge Rounds získa jeden developerský tím a startupový tím 10 000 dolárov. Pri univerzitných tímoch je na prvom mieste výhra 10 000, na druhom 5 000 a na treťom 3 000 dolárov. Víťazi postupujú do ďalšieho kola, v ktorom sa každý vo svojej kategórii uchádza o 50 000 dolárov. 

Celková suma výhier je 1,4 milióna dolárov. Prihlásiť sa môžeš aj ty a tvoj tým – stačí vyplniť formulár. O cenách a podmienkach súťaže sa dočítaš na tejto stránke.

Všetci víťazi Grand Prizes získajú podporu pri implementácii svojich riešení. Okrem cien môžu účastníci rozvíjať svoje AI, cloud a technické zručnosti vďaka tréningom a eventom odborným technickým mentorom.


Historický míľnik pre GitHub

V roku 2018 Microsoft kúpil za 7,5 miliardy dolárov známy internetový hosting pre softvérový vývoj s názvom GitHub. Mnohí sa obávali o budúcnosť tejto platformy. GitHubu sa však darí dobre a naplánovali si odvážny cieľ – do roku 2025 chceli dosiahnuť minimálne 100 miliónov užívateľov. 

A to sa im podarilo už tento rok! Ambicióznu métu dosiahli s dvojročným náskokom. Dnes predplatné GitHubu generuje približne 1 miliardu dolárov ročne.

 

Zúčastníš sa súťaže Call for Code? Používaš GitHub? Napíš nám o svojich skúsenostiach na našom Facebooku.

Ďalšie články