Protesty vyvrcholili phisingovým útokom a väčšina Slovákov ani nevie, čo to je ransomvér.
Protesty vyvrcholili phisingovým útokom a väčšina Slovákov ani nevie, čo to je ransomvér.

Redditu sa nedarí, medzinárodný CSS prieskum prebieha aj tento rok a v kyberbezpečnosti majú Slováci veľké medzery

Phishingový útok na Reddit

Reddit čelí veľkým protestom kvôli zvyšovaniu cien API. K vlne odporu sa pridal aj ransomvérový gang s názvom BlackCat, ktorý sa rozhodol hacknúť server Redditu. Dostal sa tak k interným dokumentom, dashboardom, kódom a rôznym zmluvám. Údaje zatiaľ neboli zverejnené, no za tieto informácie BlackCat vyžaduje 4,5 milióna dolárov a zvrátenie kontroverzných zmien API. Reddit však nenaznačil žiadny úmysel svoje ceny znížiť. Na to zareagovali aj mnohí užívatelia Redditu a pokračujú vo svojich protestoch, ktoré na rôznych subbreditoch prebiehajú od júna.

Prieskum o CSS trendoch

Do 15. júla prebieha nový ročník State of CSS, do ktorého sa môžeš zapojiť aj ty. Ide o každoročný prieskum vývojárov o najnovších trendoch v CSS. Jeho cieľom je získať feedback od verejnosti a zistiť, aké nové funkcie a nástroje majú dodávatelia zapracovať do prehliadačov. Vďaka dátam môžu lepšie plánovať a efektívnejšie pracovať na kompatibilite medzi jednotlivými prehliadačmi. 

Zúčastni sa prieskumu.


Kybernetická (ne)bezpečnosť Slovákov

Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti (KCCKB) zhotovilo prieskum pomocou online dotazníkov s 1 000 respondentmi. Chceli zistiť, aký pohľad na bezpečnosť na internete majú slovenskí užívatelia.

A výsledky?

  • Ľudia sa v oblasti kybernetickej bezpečnosti neorientujú a až 50,9 % respondentov tvrdí, že nemá dôveryhodné zdroje informácií o tomto probléme.
  • Mladšie generácie a ľudia s vysokoškolským vzdelaním sú vo všeobecnosti digitálne zručnejší.
  • O spame vie 96,4 %, no o ramsomvére počulo iba 34,4 % ľudí.
  • Svoje informácie šifruje iba 7,1 % respondentov.
  • Antivírusy využíva 68,5 % opýtaných, heslo na zariadeniach má nastavené 65,4 % ľudí a aktualizácie zariadenia a aplikácií robí 53,9 % respondentov.

Viac sa dočítaš v tomto článku.

Ďalšie články