Hackni dovolenku a zabudni na 25 dní v roku
Hackni dovolenku a zabudni na 25 dní v roku

Poznáme backdoor, cez ktorý si naprogramuješ prácu aj voľný čas podľa seba.

Podnikateľ zo zákona nemá voľno. Preto sa IT špecialisti obávajú, že keď zmenia TPP za živnosť či SROčku, zrazu budú vydaní napospas firme a z krvavej klávesnice budú žmýkať výkon 365 dní v roku.

Omyl.

Ako podnikateľ síce nemáš voľno, ale ani povinnosť robiť od pondelka do piatka. Všetko záleží len na tebe a na dohode s firmou, ktorej budeš službu dodávať. 

Kontrakt ti dá totiž slobodu nastaviť si pravidlá po svojom.


Naprogramuj kontrakt podľa seba

Niektorí ajťáci si môžu do kontraktu zakotviť konkrétne pracovné dni, časy alebo počet dní voľna. Dôležité je len myslieť na tieto detaily vopred

S tým ti v ARIVA vždy radi pomôžeme, no ak si to ideš riešiť sám, tu je zlaté pravidlo:

Dohodni si paušálnu odmenu a nerieš pracovnú dobu. 

Tak zabezpečíš, že ti každý mesiac príde na účet rovnaká suma bez ohľadu na to, či si mal voľný deň, týždeň alebo si robil nonstop. Všetko ostatné si s firmou dohodnete ústne.

Ak si zvyknutý na 20 či 25 dní dovolenky, kontrakt na tom nič nemusí zmeniť. Alebo naopak, môžeš si tej dovolenky dohodnúť ešte pokojne viac. Stačí si ustrážiť pracovný výkon. Popri zvýšení čistého príjmu minimálne o 20 % je to ďalší príjemný benefit podnikania v IT.



Hackni dovolenku cez backdoor

Úplne iný level programátorského kontraktu je striedanie krátkych, veľmi náročných projektov, kedy prijímaš zákazníkovu výzvu naplno. Niekoľko mesiacov to znamená naozaj vysoké nasadenie - od 10 do 16 hodín, pokojne aj cez víkendy a sviatky. No vďaka tomuto modelu môžeš zabudnúť na 25 dní v roku.

Po odovzdaní si totiž pánom svojho času a môžeš si dať off pokojne na mesiac, dva, tri. Vyber sa lyžovať do Álp, objavovať Thajsko, venuj sa vlastnému startupu alebo rodine. Kontrakt je totiž backdoor dovoleniek - keď ho odhalíš, môžeš voľný čas bez problémov hacknúť.

Po návrate nastúpiš na nový projekt s čerstvou hlavou, preto ťa bude brutálne baviť, posunie ťa zas technicky ďalej a zarobí ti na ďalšie dovolenkové obdobie.

Preto v tomto modeli platí iné zlaté pravidlo:

Nastav si hodinovku, ktorá vyváži skúsenosti, pracovné tempo aj obdobie po projekte.

Len tak nazbieraš dostatočnú rezervu, aby si mohol z kontraktingu vyťažiť maximum.

 

Ako sa ti darí hackovať dovolenky? Napíš do komentov na Facebooku.

Ďalšie články