Priveď svoje deti k programovaniu
Priveď svoje deti k programovaniu

Naučiť sa programovať, je už dnes oveľa jednoduchšie ako za našich čias. Aby si však tvoje deti vybudovali k programovaniu vzťah a naučili sa o základných konceptoch, budeš musieť podstúpiť niekoľko krokov.

Na rozdiel od dôb, kedy sme s programovaním začínali my, dnes deťom stačí na pochopenie jednoduchého kódu iba pár dní - a to len pomocou niekoľkých aplikácií. Celé to znie jednoducho, no je v tom háčik - musíš udržať ich pozornosť. Práve preto by si mal postupovať postupne, aby si deti k programovaniu vybudovali vzťah.



Urob z toho zábavu

Deti nerobia z programovania vedu. Všetko čo hľadajú, je zábava. Preto namiesto toho, aby si im túto, pre nich doposiaľ neznámu, aktivitu predstavil ako programovanie, skús povedať, že idete spolu vytvoriť vlastnú hru. Základné koncepty však zvládneš deťom zábavne priblížiť aj mimo prostredia editoru. Skús napríklad postupnosť v programe vysvetliť na recepte pri spoločnom varení. 

Začni spoločným nápadom

Nikoho nebaví pracovať na niečom, čo ho nezaujíma. U detí to platí niekoľkonásobne. Spýtaj sa ich, čo by chceli vytvoriť. Ich nápady sa ti zo začiatku môžu zdať absurdné, no je dôležité držať sa ich. Detská zvedavosť, kreativita a odhodlanie ťa často privedú k neuveriteľným veciam, s ktorými by si sám nikdy neprišiel.

Nezasahuj do procesu

Ak sa deti na niečom zaseknú, nesnaž sa to hneď napraviť. Daj im priestor na samostatné nájdenie problému. Predsalen, oprava bugov patrí k hlavným pilierom programovacích zručností. Ak budú naozaj potrebovať tvoju pomoc, sami sa ťa opýtajú.

Hovor ich rečou

Vysvetľovaniu zložitejších postupov sa nevyhneš. Vyhni sa však cudzím výrazom, ktoré pomenúvajú komplexnejšie koncepty. Ak ich chceš vysvetliť tak, aby im tvoje dieťa pochopilo, nájdi paralelu z reálneho sveta, ktorá je tvojim deťom blízka. Koncept FIFO a LIFO môžeš napríklad vysvetliť interakciami s krabicou na hračky.

Nech sa hrajú

Možno budeš mať nutkanie skočiť z jedného malého projektu na druhý hneď po dokončení. Hotový program by však pre deti mal byť odmenou. Či už to bude hra, interaktívny príbeh alebo čokoľvek iné, nechaj ich hrať sa a hraj sa s nimi. Povedz im, čo sa ti na ich výtvore páčilo a čo by mali nabudúce zlepšiť. Po chvíli ich ambície stúpnu a príde čas na ďalšiu lekciu.

Podstatné sú správne nástroje

Existuje mnoho jednoduchých nástrojov vhodných na detské programovanie. V širokej škále nájdeš napríklad aplikácie pre menšie deti, ktoré ešte nevedia čítať a písať, ako Kodable, Move the Turtle, alebo Lightbot. Pre tie staršie si mnoho rodičov volí Scratch, či CodeCombat. Ak programovanie dieťa naozaj baví, môžeš s ním pomaly prejsť na “dospelácke” programovacie jazyky. O jednotlivých nástrojoch a možnostiach ti povieme viac v druhej časti tohto blogu. 


Deťom treba venovať kopec voľného času. Ak ho v svojom súčasnom jobe nemáš dostatok, skús to inde. https://www.ariva.sk/pozicie


Ďalšie články