Imposteri sú medzi ajťákmi častejší než v Among Us
Imposteri sú medzi ajťákmi častejší než v Among Us

Aj ty si pravdepodobne zažil syndróm podvodníka.

Máš aj po rokoch v IT obavy, že nie si taký dobrý, ako si o tebe ostatní myslia, a že sa to raz určite prevalí? Ak preto nevieš v noci zaspať, pravdepodobne trpíš imposter syndromom známym aj ako syndróm podvodníka. 

Znie to hrozivo, no má to svoje benefity.


Strach ťa robí lepším

Na internete často nájdeš info, že syndróm podvodníka zhoršuje tvoj pracovný výkon, znižuje motiváciu a prispieva k vyhoreniu. No existuje aj iný pohľad.

Sociologička Lacy Rakestrawová vo svojom výskume poukázala na to, že perfekcionizmus ako jedna zo stratégií zvládania strachu z odhalenia môže paradoxne viesť k väčším profesijným úspechom

Myslí si to aj Mike Cannon-Brookes, CEO austrálskej softvérovej firmy Atlassian, ktorý v TED prednáške hovorí, že mu imposter syndrom pomohol nielen v kariére, ale aj v osobnom živote.  


Si Crewmate alebo Imposter?

Imposteri sú medzi nami častejší než v hre Among Us. Pravdepodobne si týmto syndrómom niekedy už prešiel aj ty. Prieskum spoločnosti Blind totiž zistil, že takmer 60 % programátorov sa cíti v práci ako podvodník.

Rýchly vývoj technológií nás núti neustále sa rozvíjať a byť v obraze. Hlavne vývojári-samoukovia často čelia zvýšenému tlaku, že nie sú takí dobrí ako ich kolegovia, ktorí sa prakticky narodili s klávesnicou v ruke.

Ako sme však písali v našom nedávnom článku, za dobrým kódom nie je talent, ale drinaA ak sa predsa len chceš zbaviť syndrómu podvodníka, bude drina aj to.


3 tipy, ako prekonať syndróm podvodníka

1. Vytvor si zoznam všetkých tvojich úspechov v IT ako ovládnutie nového programovacieho jazyka, dokončenie projektu, zložité úpravy v databáze či vyriešenie problémového bugu. Keď začneš mať zas pocit, že sa syndróm podvodníka vracia, rýchlo si ho prečítaj.

2. Prestaň sa porovnávať s ostatnými. Je to jedna z najhorších vecí, čo môžeš urobiť. Aj najlepší vývojár v C# by sa predsa cítil neschopne, keby sa porovnával s profíkom v JavaScripte. Nemôžeš vedieť všetko.

3. Porozprávaj sa s niekým. Nemusí to byť nevyhnutne ajťák. Hlavné, aby to bol niekto, komu dôveruješ a vie ťa podporiť.

Ak ti úzkosti spôsobené syndrómom podvodníka pretrvávajú, odporúčame nájsť profesionálneho kouča


Cítiš sa v práci ako podvodník? Podeľ sa o svoje skúsenosti v komentároch na Facebooku.  

Ďalšie články