Prechádzaš v IT na kontrakt? Nepriprav sa o peniaze
Prechádzaš v IT na kontrakt? Nepriprav sa o peniaze

Na toto mysli skôr, ako si povieš cenu.

Podľa nás by sa o peniazoch malo hovoriť na rovinu. 

Preto v ARIVE vždy uvádzame pri pozíciách aj plánovanú odmenu a tiež ti na rovinu povieme, že je premenlivá. Často sa musíš nájsť v rozpätí veľkom ako 2500-4800 €

Poradíme ti, čo všetko treba zohľadniť, než si vypýtaš konkrétnu sumu.


Obdobie medzi projektami 

Pri kontrakte máš slobodu nastaviť pravidlá podľa seba. Môžeš si naplánovať mesiac dovolenky po náročnom projekte alebo nejaký čas venovať vývoju vlastného nápadu. 

Musíš rátať aj s tým, že medzi projektmi budú niekedy prirodzené pauzy, pretože sa práve v tom čase nenájde otvorená pozícia pre tvoju špecializáciu a/alebo senioritu. 

Btw. Tento voľný čas pre seba alebo vlastné projekty ber primárne ako výhodu kontraktu a nie riziko, no správna cena musí pokryť tieto situácie.



Softvér a pracovné nástroje

Na podnikanie v IT potrebuješ kopec vybavenia. Notebook, monitory, klávesnica, telefón, paušál či kancelárske kreslo. To všetko sú výdavky, ktoré ti zamestnávateľ mohol hradiť alebo na ne prispievať. Ako kontraktor si na ne zarábaš len ty sám. Zvládaš ich pokryť z tvojej aktuálnej ceny?

Výhoda je, že si ich môžeš dať aj do nákladov firmy, takže vďaka nim budeš platiť nižšie dane.


Účtovník

Štandardne veľký strašiak budúcich podnikateľov, ale v skutočnosti si ako IT špecialista nemusíš s účtovníkom lámať hlavu. Živnostníka s paušálnymi výdavkami ročne stojí od 30 do 100 eur. Pri SROčke to môže byť približne 200 až 500 eur za rok. 

Viac sa dozvieš aj v tomto našom článku.


Internet a energie

Keď programuješ z domu pre svoju firmu, stane sa z obývačky pracovňa. Zo spálených energií alebo internetového balíka je zrazu firemný náklad. Aj tieto veci si ako zamestnanec nemusel riešiť, no pri podnikaní je správne, aby si si to aspoň v hlave prerátal a bral na vedomie.

Ak si v podnájme, vieš si dokonca aj bývanie dať do nákladov. Vo vlastnom je to horšie. Detailne si o tom môžeš prečítať v našom nedávnom článku.

Vieme, že keď začínaš podnikať v IT alebo o tom aspoň uvažuješ, môže byť ťažké stanoviť si správnu cenu a nepripraviť sa o peniaze. 

Našťastie máš nás. Ozvi sa a spolu to fixneme.

 

Alebo nám napíš do komentov na Facebooku, s akými problémami v tejto oblasti bojuješ.

Ďalšie články