Nástroje, ktoré ti uľahčia prácu z domu počas koronavírusu
Nástroje, ktoré ti uľahčia prácu z domu počas koronavírusu

Vírus COVID-19 je okrem životov hrozbou aj pre ekonomiku. Väčšina IT firiem preto prispôsobila svoje fungovanie homeofficu. Je však len málo spoločností, ktoré majú celý svoj režim prispôsobený na prácu z domu a mnoho z nich preto musí riešenie teraz narýchlo hľadať v podobe rôznych online nástrojov.

Vírus COVID-19 je síce hrozbou pre ľudské životy. Okrem toho však ohrozuje aj mnoho iných vecí. Napríklad ekonomiku. Z tohto dôvodu musela väčšina IT firiem prispôsobiť svoje fungovanie homeofficu. Je však len málo spoločností, ktoré majú celý svoj režim prispôsobený na prácu z domu a mnoho z nich preto musí riešenie teraz narýchlo hľadať v podobe rôznych online nástrojov.

Komunikácia v reálnom čase je kľúčová

Správna komunikácia v tíme je dôležitá. Pri home-officoch však nie je úplne jednoduché ju dosiahnuť. Členovia tímu od práce občas odbehnú k inej aktivite, preto hrá veľkú rolu aj mobilita jednotlivých komunikačných nástrojov.

Ideálnym príkladom je Slack. Ten vďaka kombinácii webovej a mobilnej aplikácii poskytuje maximálnu flexibilitu, pričom stále zostáva prehľadný. Okrem iného Slack ponúka aj webináre so živými vysielaniami Q&A, či konzultácie po telefóne na tému práce z domu. To všetko úplne zadarmo.

Microsoft na hromadný prechod do home-officov zareagoval sprístupnením svojho komunikačného nástroja Teams na 6 mesiacov zadarmo. Ten poskytuje podobné funkcie ako Slack, no odlišuje sa výrazne prepracovanejšou možnosťou konferenčných hovorov.



Meetingy sú príjemnejšie v teplákoch

Zdĺhavé meetingy bez pointy nemá rád nikto. Teda okrem tých, ktorí ich vedú. Momentálny stav v súvislosti s koronavírusom ich síce nijako neskráti a ani im nedodá absentujúcu pointu, no za to ti umožní zostať v pohodlí. Nech už to pre teba znamená čokoľvek.

Spolu s Microsoftom sa preto pre sprístupnenie niektorých svojich služieb zadarmo rozhodli aj ďalšie väčšie firmy. Menovite napríklad Zoom a Google. Zoom Meeting a Google Meet sú skvelé nástroje vhodné na hromadné konferenčné hovory. Teraz sú úplne zadarmo aj vo svojich rozšírených verziách. 

Maličkosti, ktoré ti uľahčia život

Okrem kvalitnej komunikácie ti môže so správnou prácou v tíme pomôcť aj mnoho ďalších nástrojov. 

Aby každý poznal svoje úlohy v tíme a ich deadliny treba byť dostatočne organizovaný. Pri práci z domu sa však projektovým manažérom udržuje prehľad o niečo ťažšie. Skvelým pomocníkom pre nich môže byť práve Basecamp, ktorý ponúka široké možnosti pri organizovaní ako malých, tak aj väčších tímov. Základná verzia Basecampu je síce platená, no ak nepotrebuješ organizovať celý tím a chceš len zlepšiť svoju efektivitu, ponúka aj neplatenú verziu pre jednotlivcov. Pri aplikáciách s podobným zameraním však ide najmä o tvoje osobné preferencie ohľadne rozhrania, preto ťa možno lepšie osloví Asana, Trello, Monday či niečo úplne iné.

V prípade, že pri svojej práci potrebuješ počítať hodiny, určite oceníš funkcie niektorých z aplikácií na trackovanie hodín. Jednou z najznámejších je Clockify, ktorá ti okrem obyčajného trackovania umožní aj exportovať reporty svojich hodín, či dokonca trackovať hodiny celého tímu. To všetko zdarma.

Neraz sa stane, že potrebuješ zdieľať o niečo väčší súbor ako je bežné. V takej chvíli ti môže pomôcť Meero - služba na prenos súborov. Počas pandémie koronavírusu ponúkajú svoje služby taktiež zadarmo.

Okrem toho existuje aj kopec služieb, ktoré ti pomocou zvukov a hudby dokážu pomôcť s lepším sústredením pri homeoffice. V tomto pírpade sú naše top tipy brain.fm alebo asoftmurmur.com.

Utiahnu aplikácie nápor home officov?

Na globálnu pandémiu sa dá pripraviť len sťažka a nápor, ktorý momentálne zažívajú jednotlivé aplikácie uľahčujúce prácu z domu bol doteraz nepredstaviteľný. Zoom, Teams aj Slack vo svojich vyjadreniach hovoria, že sa zatiaľ nestretávajú so žiadnymi výraznejšími problémami a všetko funguje tak, ako má. To pripisujú aj faktu, že kontinuálne zvyšovali svoje kapacity doteraz a na rastúcu tendenciu home officov sa pripravovali už dlhodobejšie - aj keď v menšej miere.

Aj napriek tomu však dokážeme na Downdetectore vyčítať, že všetky tri zo spomínaných aplikácií mali v posledných dňoch niekoľko menších výpadkov. Neboli však zatiaľ tak veľké, aby výraznejšie narušili režim ich používateľov. 

Z domu budeme pravdepodobne pracovať aj počas najbližších týždňov, či mesiacov. O správnych návykoch pre prácu z domu preto píšeme v našom článku o home officoch

Bližšie informácie o dôsledkoch pandémie na IT sektor zase nájdeš tu.


Ďalšie články