Ako si IT sektor poradí s pandémiou koronavírusu?
Ako si IT sektor poradí s pandémiou koronavírusu?

Posledné udalosti v súvislosti s vírusom COVID-19 postupne ochromujú stále viac firiem a pracovných pozícií. Aký bude mať vplyv na IT sektor?

Posledné udalosti v súvislosti s vírusom COVID-19 postupne ochromujú stále viac firiem a pracovných pozícií. Firmy v IT odvetví si za pomoci správnych opatrení dokážu udržať takmer normálne tempo. Aspoň teda na určitý čas. Otázkou však zostáva, ako dlho tento stav pretrvá.

Investície sa pozastavia, firmy budú fungovať ďalej

Dôsledky celosvetovej pandémie koronavírusu nás priamo či nepriamo zasahujú úplne všetkých. Na IT sektor je vplyv zatial minimálny. V prípade, že by pandémia trvala dlhšie, však môžeme aj tu očakávať istú nestabilitu. To sa netýka len krajín s veľkým množstvom nakazených. Ekonomický útlm je totiž už teraz cítiť celosvetovo a bude sa len prehlbovať.

Počas celého obdobia pandémie budú firmy fungovať v survival móde. Budú tak zabezpečovať len základné prevádzkové procesy, vyhnú sa veľkým rozhodnutiam a investíciám a budú len sledovať situáciu u svojich klientov. Prioritne pôjde najmä o zaistenie príjmov. 

Situácia sa bude síce postupne zhoršovať, no IT firmy budú medzi poslednými, ktoré pocítia dopad celej situácie. Stav jednotlivých firiem bude vo veľkej miere záležať aj od ich včasnej reakcie a zdravia firmy ako takej.



Šťastie praje pripraveným

Vopred sa pripraviť na problém podobných rozmerov je takmer nemožné. Niektoré firmy mu však dokážu čeliť o niečo lepšie ako iné. Najmenej sú ohrozené firmy, ktoré na organizáciu a komunikáciu používajú onlinové aplikácie ako Slack, Asana, Zoom, G Suite a podobne. Vplyv na efektivitu práce v tomto netradičnom režime bude mať aj dlhodobý postoj firmy k home officom. 

Ideálny stav je, ak dokáže celá firma prejsť do domáceho režimu po hromadnom rozposlaní jedného e-mailu. To je možné len pri niekoľkých výnimočných prípadoch. Najdôležitejším faktorom je flexibilná infraštruktúra. Mnoho firiem má momentálne problém s hromadnými objednávkami notebookov a zriadení VPN. V takomto prípade je prechod do nového režimu veľmi obtiažny. 

Ďalšou strasťou pri prechode do režimu práce z domu je nezvyk na takýto štýl práce. Sústrediť sa v domácom prostredí je pre mnoho ľudí obtiažne. Existujú však spôsoby ako zlepšiť svoju produktivitu. Tie sme pre vás zhrnuli v tomto článku o práci z domu.

Situácia je nepredvídateľná

Nie je úplne jasné čo sa bude diať v najbližších týždňoch či mesiacoch. Veľa bude závisieť najmä od dĺžky celej situácie s vírusom COVID-19.

V prípade, že sa momentálna situácia vyrieši do mesiaca, sa s IT sektorom nemusí stať nič vážne. Väčšina projektov sa predĺži, či odloží o pár mesiacov a po návrate do normálneho režimu sa opäť rozbehnú. Pri tomto scenári sa IT firmy s veľkou pravdepodobnosťou vyhnú prepúšťaniu a ak už by aj k prepúšťaniu prišlo, čísla budú minimálne. Bude to skôr zdravá racionalizácia. 

Situácia sa však môže natiahnuť aj na dlhšie obdobie a opatrenia voči šíreniu sa môžu sprísniť. Problémy mnohých firiem v hospodárstve sa prelejú aj do IT sektora. Pri tejto alternatíve sa IT sektor nielenže nevyhne prepúšťaniu, ale mnohým IT firmám dokonca hrozí krach. Toto hrozí aj firmám, ktoré v prvej vlne (počas začiatku vypätej situácie) neboli ovplyvnené vôbec. 

Firmy čakajú rôzne scenáre

Koronavírus bude mať na IT sektor najmä sekundárny dopad, prostredníctvom náhlej existenčnej zmeny u ich zákazníkov. Tí budú bojovať o prežitie a dokončovanie projektov, či dodržiavanie inovačných plánov sa na ich rebríčku priorít prepadne. Veľmi ľahko môže nastať druhotná platobná neschopnosť, ktorá môže ublížiť aj inak zdravej IT firme. 

Produktové firmy toto obdobie prečkajú bez zásadných problémov, pričom neskôr vyťažia z uvoľnenia situácie na pracovnom trhu. Software housy budú zase pozorne sledovať situáciu u svojich zákazníkov. Tu sa to líši zákazník od zákazníka a projekt od projektu. Administrácia, maintenance, change requesty produkčných systémov budú ovplyvnené len minimálne. Tie totiž zákazníkov živia.

Otrasy sa budú prejavovať do konca roka 2020. Prejavia sa aj na šetrných rozpočtoch na rok 2021 (lebo zisky treba nejak dohnať). Napokon IT nevyvíja software primárne pre seba, ale pre zákazníkov naprieč všetkými sektormi.

Zachovajme pokoj

Nech už sa situácia bude vyvíjať akokoľvek, určite by sme nemali podliehať zbytočnému chaosu. Čakajú nás síce ťažšie časy, no nezostáva nám nič iné ako ich statočne prečkať. Ideálne v pohodlí domácej izolácie. 

Čas osamote môžeš využiť napríklad na nadobudnutie nových zručností, alebo na získanie užitočných tipov pre získanie zaujímavejšieho pracovného miesta. Tých nájdeš kopec na našom blogu.

Zostaňme pokojní, zostaňme v bezpečí a zostaňme doma. 

Keď prídu lepšie časy, budeme pripravení ich využiť.

Ďalšie články