Najobľúbenejšie, najpoužívanejšie a najlepšie platené technológie
Najobľúbenejšie, najpoužívanejšie a najlepšie platené technológie

Tiež v tomto upgrade: Kde bolo, tam bolo, Python; Faily sú súčasťou procesu

Najobľúbenejšie, najpoužívanejšie a najlepšie platené technológie

Stack Overflow odhalil výsledky svojho veľkého prieskumu za rok 2021. Na otázky mu tento raz odpovedalo viac ako 80 000 programátorov. Vo vzorke pochopiteľne dominujú USA a India, ale našlo sa v nej aj 792 Čechov a 252 Slovákov. Na každú developerku pripadá približne 18 mužov.

Potvrdilo sa, že IT priťahuje stále mladších ľudí - drvivá väčšina opýtaných napísala svoj prvý riadok kódu pred dosiahnutím 18ky a až 14 % ľudí vo veku 5-10 rokov. Navyše stále pribúda čerstvá krv. Väčšina developerov je v brandži menej ako 10 rokov a dokonca 35 % menej ako 5 rokov. Žiaľ, iba 11.2 % kóderov pracuje na kontrakt, čo je podľa nás škoda. 

Veľmi pozitívne vnímame zameranie prieskumu aj na duševné zdravie. Tieto otázky síce zodpovedalo len 16 000 developerov, no aj tak sú to alarmujúce čísla: takmer každý desiaty trpí úzkosťami a ďalších skoro 9 % duševnými ochoreniami ako depresia či bipolárna porucha. Hlavu máme každý len jednu a mali by sme si v nej pravidelne robiť poriadok. Mrkni na články z našej rubriky null a zlepši svoju psychohygienu.

Prieskum tiež perfektne porovnáva technológie. Spomedzi webových frameworkov je teraz najobľúbenejší nováčik Svelte, aj keď najpoužívanejší a zároveň najžiadanejší je React – robiť s ním chce každý štvrtý developer.

Tipneš si 5 najpopulárnejších jazykov?

Ak chceš zistiť viac a odhaliť, napríklad, najlepšie platené technológie, mrkni celý report na Stackoverflowe.


Kde bolo, tam bolo, Python

Keď sa človek prehrabáva Kickstarterom, nemôže stratiť. Buď tam narazí na inšpiráciu, alebo sa aspoň upokojí, že keď niekto venoval svoj čas na takú blbosť, jeho vlastná prokrastinácia nie je až taká zlá. Tento projekt balansuje na hranici, no po dlhšom zvážení sa nám vážne pozdáva. 

Ako ukázať, že programovanie má svoje čaro a môže sa ho naučiť aj dieťa? No predsa stačí preložiť rozprávky na dobrú noc do Pythonu! Napríklad takto :)

Výzva beží ešte zopár dní, takže nič nie je stratené! Akú rozprávku by si najradšej videl nakódenú? Napíš nám do komentov na Facebooku.


Faily sú súčasťou procesu

V augustovom upgrade sme písali, že nadvláda robotov je zase o krok bližšie. Po tomto milom videu od Boston Dynamics sa naopak zdá, že trochu cúvli: 

Build It. Break It. Fix It | Boston Dynamics

Atlas je najaktívnejší humanoidný robot na svete a vďaka 28 kĺbom dokáže robiť doslova atletické kúsky. Video ukazuje jeho tréning na prekážkovej dráhe a niekoľko nepodarených kúskov. Tvorcovia k nemu však napísali veľmi pozitívny tweet: „Pády sú súčasťou procesu.“ 

Bez failov by predsa neboli tie najdôležitejšie ponaučenia, no nie? Tvoju dnešnú dávku motivácie zavŕšime výsledným videom. Tie pády naozaj neboli zbytočné:

Na video nás upozornil portál Gizmodo.

Aké novinky by ťa zaujímali v ďalšom upgrade? Napíš nám na Facebooku.

Ďalšie články