Toto auto vám bude ťažiť kryptomeny
Toto auto vám bude ťažiť kryptomeny

Tiež v tomto upgrade: Nadvláda robotov je o krok bližšie; Vitajte v Ams3Dame.

Toto auto vám bude ťažiť kryptomeny

Chcete zarábať viac? Stačí len zaparkovať. Auto vám samé vyťaží kúsok coinu, aby ste mohli ráno zaplatiť za kávu, v práci za obed a večer v meste za parkovné. 

Kanadský výrobca ľahkých elektrických vozidiel Daymak to umožní so svojím novým trojkolesovým elektromobilom Spiritus. Nevyužitý potenciál auta odstaveného v garáži firma premenila na ťažiareň, ktorá je navyše vďaka solárnemu nabíjaniu aj ekologická.

Zdroj obrázka 

O všetko sa stará vlastná technológia výrobcu – Nebula Miner, ktorá zisky ukladá do peňaženky Nebula Wallet. Z nej môžete prostriedky preniesť inam alebo zaplatiť obchodníkovi rovno z auta. 

Za inováciou stojí presvedčenie prezidenta spoločnosti, Aldo Baiocchiho: „Máme víziu budúcnosti, kde za diaľničné poplatky, parkovné či objednávku v drive-thru zaplatíte za pochodu vďaka kryptu. Cez tú istú kryptomenovú platformu potom môžete platiť účty online alebo riešiť denný banking.“

Auto má prísť na trh v roku 2023, ale už dnes si ho môžete predobjednať za výhodnejšiu cenuzaplatiť zaň pomocou Doge, Etherea, Cardana či Bitcoinu.

Na novinku nás upozornil magazín WIRED.


Nadvláda robotov je o krok bližšie

DABUS je neurálna sieť, ktorá produkuje inovácie. 

Funguje porovnateľne s ľudskou kreativitou – kombinuje niečo známe, aby vytvorila niečo neznáme. Na rozdiel od človeka sa nemôže slepo nadchnúť pre zbytočné vynálezy ako USB kameň či chodiaci spacák. Našťastie. Všetky nové nápady spätne vyhodnocuje, či naozaj dávajú zmysel.

Na tvorbe inovácií sa podieľajú bilióny umelých neurónov a z úspešného objavu sa vraj môžu aj potešiť.

Zdroj obrázka 

No patentové úrady nie sú zvyknuté, že im žiadosti posiela umelá inteligencia, a tak ich zamietajú. Tvorca DABUS-u ich preto rozposlal do 17 krajín po celom svete a s úradmi sa aj súdil. Väčšinou neúspešne.

Až teraz, po viac ako roku, prišiel prvý pozitívny výsledok - Juhoafrická republika uznala DABUS ako vynálezcu. Krátko na to aj Austrálsky súd rozhodol, že hoci umelá inteligencia nemôže byť žiadateľ ani držiteľ patentu, môže na ňom byť uvedená ako vynálezca. Vieme si predstaviť tú neurónovú vlnu radosti.

Roboti sú tak o krok bližšie k svetovej nadvláde, ale toto víťazstvo si rozhodne zaslúžili.

Novinku sme si všimli na Gizmodo.


Vitajte v Ams3Dame

Pozeráme sa na to už od rána a stále nám to pripadá ako 3D render. 

Zdroj obrázka

V skutočnosti je to veľmi reálny 12-metrový most v Amsterdame, ktorý vznikol kompletne vďaka technológii 3D tlače. Je to dokonca prvý oceľový 3D-tlačený most na svete. Robotické ruky ho vyrábali len 6 mesiacov a spotrebovali pri tom 4,5 tony materiálu – to je vraj významne menej, než by bolo treba pri klasickom postupe.

Okrem toho, že je to krásne víťazstvo tejto technológie, most je tiež bezpečnejší. Zabudované senzory sledujú jeho aktuálny stav a chránia tak chodcov od nečakaných problémov.

Čítali sme na portáli Dezeen


Kto si doma 3D tlačí aspoň drobnosti? Pochváľte sa v komentári na Facebooku!

Ďalšie články