C++ obľúbenejší ako Java, Spotify predstavuje nové Backstage pluginy a AWS má kontrakt s námorníctvom
C++ obľúbenejší ako Java, Spotify predstavuje nové Backstage pluginy a AWS má kontrakt s námorníctvom

Prečítaj si novinky z tech sveta za posledný mesiac: zmeny v TIOBE indexe, nové pluginy v Spotify Backstage a kontrakt AWS s US Navy.

V novinkách za posledný mesiac nájdeš historickú zmenu v indexe TIOBE, zaujímavé pluginy pre zvýšenie produktivity v Spotify Backstage, aj šťavnatý kontrakt Amazonu s americkým loďstvom.


C++ prvýkrát predbehol v obľúbenosti Javu

Podľa indexu TIOBE predbehol C++ prvýkrát v histórii Javu a dostal sa v decembri 2022 na 3. miesto v rebríčku. Výkyv je však mierny, C++ získalo v ratingu 11,94 % a Java 11,82 %, preto nejde o žiadny debakel (ak niečo také v rebríčku obľúbenosti programovacích jazykov vôbec existuje).

Tak ako minulý rok, aj v decembri 2022 si prvenstvo drží Python s ratingom 16,66 %, nasledovaný C so 16,56 %.

TIOBE index je vyhodnocovaný mesačne a ranking sa tvorí na základe analýzy dopytov súvisiacich s turingovsky úplnými programovacími jazykmi v najvyužívanejších vyhľadávačoch ako Google, Google Blogs, MSN, Yahoo!, Baidu, ale aj Wikipedia a YouTube. Rebríček čelí aj kritike za svoju „zaujatosť“, keďže podľa mnohých developerov nevypovedá o reálnom využívaní programovacích jazykov alebo ich užitočnosti pre projekty. Spoločnosť stojaca za indexom, TIOBE Software BV však kontruje tým, že rebríček má hodnotu kvôli štatistickej korelácii medzi vyhľadávaním a používaním jazyka.

Viac sa dočítaš na Developer Tech News.

Spotify predstavuje nové pluginy pre platformu Backstage

Spotify predstavil predplatné pluginov pre open-source developer portal platformu Backstage. Predplatné obsahuje 5 pluginov: Soundcheck, Role-Based Access Control, Skill Exchange, Pulse a Insights. Pluginy majú rôzne funkcie, napríklad zabezpečenie dát aj prístupu, health check, no vytvárajú aj interný marketplace pre zdieľanie skúseností, alebo zvyšujú produktivitu a vyhodnocujú metriky spokojnosti.

Backstage bol pôvodne interný nástroj Spotify pod názvom System Z, ktorý bol zmenený na open-source platformu v roku 2020. Obsahuje katalóg služieb a softvéru, softvérové šablóny, docs like code (v Spotify sú to Techdocs) a pluginy.

Viac sa dočítaš na SD Times.


AWS bude najbližších 5 rokov poskytovateľom cloudových služieb pre Americké námorníctvo

Amazon Web Services vyhrali tender na 5-ročný kontrakt poskytovania cloudových služieb pre US Navy, teda Vojenské námorníctvo Spojených štátov. Vďaka kontraktu si Amazon príde na slušných 723,9 milióna amerických dolárov, za čo sa zaviazal poskytnúť námorníctvu cloudové prostredie, profesionálne portfólio služieb, tréning a certifikované AWS kurzy.

Viac sa dočítaš na The Register.

Ďalšie články