Apple sa pozrie na zúbok developerom a algoritmus pátra po mimozemskom signáli
Apple sa pozrie na zúbok developerom a algoritmus pátra po mimozemskom signáli

Apple výrazne sťaží robotu developerom, nová možnosť spojiť sa mimozemskou civilizáciou a chatboti sa dajú ľahko zneužiť. Prečítajte si, čo sa deje v IT svete.

Apple mení pravidlá 

Mať súkromie v online svete je takmer nemožné. Či chceš alebo nie, algoritmus ťa pozná a vie, čo sleduješ, čo kupuješ, čo si čítal včera či pred 3 mesiacmi. Apple však urobil krok k väčšej ochrane súkromia. Spoločnosť oznámila zmeny, ktoré sa týkajú vývojárov aplikácií. Tí budú musieť poskytnúť podrobné informácie používania API pred zaslaním aplikácie do Apple Store. Hoci je zámer iniciatívy pozitívny a má ochrániť súkromie používateľov aplikácií, niektorí developeri majú z nového opatrenia obavy. Aby sa vyhli zbytočnému zamietaniu aplikácií, budú sa musieť prispôsobiť čoraz prísnejšiemu procesu kontroly a poskytovať explicitné dôvody na používanie určitých rozhraní API. 

Viac sa dočítaš na tejto stránke



Haló, je tam niekto? 

Ak sa s nami niekto vo vesmíre bude chcieť skontaktovať, tieto signály a informácie budeme môcť zachytiť vďaka novému algoritmu. Vyvinuli ho vedci na Cornellovej univerzite v USA, ktorí prišli na spôsob, ako efektívne vyhľadávať úzkopásmové signály a frekvenčné vzorce z teleskopov. Takéto signály sa dajú ľahko rozlíšiť od vesmírneho šumu a slúžia ako komunikačný systém pre dlhšie vzdialenosti. Predpokladá sa, že ak existuje nejaká mimozemská entita, s najväčšou pravdepodobnosťou by využila práve tento spôsob komunikácie.  

Viac sa dočítaš v tomto článku


AI v zlých rukách  

ChatGPT sa dá aj napriek bezpečnostným funkciám jednoducho oklamať a vygeneruje aj škodlivý kód. Pri rôznych testoch kyberbezpečnosti zistili, že to vôbec nie je náročné. Kód stačí rozložiť na niekoľko funkcií. Takto si vie malvér vygenerovať aj začiatočník s minimálnymi skúsenosťami v kódovaní. 

Prečítaj si viac o tom, ako vedia hackeri využiť ChatGPT vo svoj prospech

Ďalšie články