Ako na pohovor v IT
Ako na pohovor v IT

Pohovory v IT sektore sa od tých normálnych v mnohých veciach líšia. Firmy hľadajú veľmi racionálnych ľudí, ktorí vedia dobre vychádzať so zvyškom tímu a sú ochotní občas vyriešiť spory kompromisom. Tieto vlastnosti odčítajú recruiteri zo životopisu len veľmi ťažko. Spoliehajú sa preto práve na osobné stretnutie. Spôsoby ako ukázať, že si na danú pozíciu ten pravý a zároveň zistiť, či ťa bude pozícia napĺňať, sme pre teba zhrnuli do niekoľkých jednoduchých bodov.

Podel sa o svoje skúsenosti

Za dlhý čas, ktorý si venoval profesii IT špecialistu, si nepochybne nazbieral mnoho skúseností, ako pozitívnych, tak aj negatívnych. Recruiteri ocenia keď sa podelíš o svoje úspechy a zlyhania. Pri zlyhaniach je však dôležité objasniť, prečo veci nevyšli a čo by si teraz spravil inak. O svojich projektoch by si mal mať prehľad nech dopadli akokoľvek a bude len plus, ak vieš spätne posúdiť, ako by si veci zmenil.


Zisti o pozícii všetko, čo potrebuješ

To, že sa ti daná pozícia nehodí, neraz zistíš až po nástupe. Dá sa tomu však jednoducho predísť. Pýtaj sa na konkrétne projekty, technológie, problémy a výzvy, ktoré doteraz tím developerov riešil. Zistíš, či je pre teba projekt vhodný a hlavne, či sa pri svojich úlohách nebudeš nudiť. Rectruiter zároveň uvidí, že máš pre danú pozíciu naozaj zápal, čo ti určite zvýši šance na prijatie.

Nie je to len o technických zručnostiach

Tvoje znalosti a skúsenosti hrajú veľkú rolu pri každom výberovom konaní. Rovnako dôležité sú ale aj soft skills a pocity, ktoré vyvoláš u zamestnávateľa. V tomto smere ti popisy práce z rôznych portálov veľmi nepomôžu. Pre recruiterov je podstatné aby si zapadol do kolektívu a mal osobnostne blízko k hodnotám spoločnosti. Takýchto ľudí považujú za dlhodobejších a technické zručnosti preto trochu posúvajú do úzadia.


Stretneš sa aj s úlohami

Ako developer sa pri výberových konaniach občas stretneš aj s riešením logických zadaní. Ich primárnym cieľom však nie je výsledok. Pre precruiterov je dôležitá najmä cesta k riešeniu, ktorá by mala byť štrukturovaná a logická. Je preto dôležité správne pochopiť zadanie a rozdrobiť ho na menšie problémy, ku ktorým poznáš paralelu. Ak ti recruiteri ponúknu pomoc, prijmi ju. Ukážeš tak, že si vieš nechať poradiť a pristúpiť na kompromis, čo z teba robí dobrú súčasť tímu.


K recruiterom bez technickej minulosti pristupuj inak

Niektorí recruiteri z IT firiem nemajú veľa technických znalostí. Na takých zväčša nespravia dojem tvoje skúsenosti s najnovšími technológiami, či s riešením rôznych palčivých problémov. Tu rozhodne tvoja osobnosť a prvý dojem. Presvedč ich, že ti môžu dôverovať a že práve ty si ten, s kým chcú spolupracovať.

Ak chceš zistiť viac o technických detailoch projektu, pokojne si dohodni dodatočný telefonický pohovor s človekom, ktorý pracuje priamo na projekte. Aj menej technicky zdatný recruiter ocení tvoj prístup a dôkladnosť rozhodovania. Ty sa zase dozvieš všetko, čo potrebuješ.


Ďalšie články