Aj tí v IT by sa môžu zdravo stravovať
Aj tí v IT by sa môžu zdravo stravovať

Život IT-čkára možno nie je fyzicky náročný, no namáhavý rozhodne áno.

Neraz si sa zasekol pred počítačom na niekoľko hodín bez nutkania pohnúť sa, najesť či napiť? Možno si vravíš, že to patrí k IT, ale nemuselo by. Prečítaj si, čo robiť, aby si sa vyhol pupku a ochabnutým svalom.


Dbaj na vyváženú stravu

Aby si zvládol dlhé hodiny pred počítačom a podporoval svoje zdravie a vitalitu, je dôležité venovať pozornosť vyváženej strave. Zameraj sa na tri základné makroživiny, ktoré sú alfa-omegou zdravej stravy:

Bielkoviny sú zodpovedné za rast a opravu buniek. Živočíšne zdroje ako mäso, vajcia a mliečne výrobky sú bohaté na esenciálne aminokyseliny, ktoré sú základným stavebným kameňom svalov. Rastlinné zdroje bielkovín ako strukoviny, orechy a semienka sú skvelým zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov.

Sacharidy poskytujú energiu. Medzi zdravé zdroje sacharidov patria celozrnné obilniny, ovocie a zelenina. Ovocie a zelenina sú ďalšie výborné zdroje sacharidov, ktoré ponúkajú bohaté množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú celkové zdravie a pomáhajú v boji proti únave.

Tuky potrebuješ pre normálnu činnosť buniek a hormonálnu rovnováhu. Daj prednosť zdravým tukom ako sú oleje, rastlinné mlieko, oriešky a semienka. Tie sú prospešné pre správnu funkciu srdca a mozgu. Ak zješ viac tukov akoby si mal, skús si namiesto masla natrieť na chlieb olivový alebo avokádový olej. V nedeľu vymeň mastný rezeň za rybu, ktorá je bohatá na “dobré” tuky, a to omega-3 mastné kyseliny. V obchode si namiesto mliečnej jahodovej čokolády kúp jahody, melón, banán a daj si k nim roztopené horkú čokoládu.

Ak chceš spestriť alebo upraviť svoj jedálniček, no nevieš ako, checkni tieto podcasty:

  1. Nutrition facts with Dr. Greger – Autor knihy "How Not To Die” ponúka vedecky podložené informácie o zdravej strave a výžive.
  2. The Doctor's Kitchen – Dr. Rupy Aujla sa zameriava na spojenie výživy a medicíny. Rozpráva o význame zdravej stravy a ponúka praktické tipy na varenie a výber potravín.
  3. The Exam Room  – Podcast od Physicians Committee for Responsible Medicine je o výhodách rastlinnej stravy a zdravom životnom štýle.



Nepodceňuj pitný režim

Voda zohráva kľúčovú úlohu v celkovom zdraví a môže ovplyvniť tvoju výkonnosť aj pri práci. Nedostatok vody spôsobuje únavu, zhoršuje koncentráciu a zvyšuje pocit hladu. Snaž sa piť približne 2 až 3 litre vody denne a uprednostni ju pred sladenými nápojmi či kofeínom.

Tipy na udržanie pitného režimu

  • Vždy maj pri sebe fľašu s vodou
  • Vodu pi v pravidelných intervaloch počas dňa
  • Pridaj si do vody plátky citrusových plodov alebo byliniek

Dopraj si pauzu

Rob si pravidelné prestávky a venuj sa fyzickej aktivite. Nájdi si čas na krátke prechádzky, strečing alebo iné cvičenia, ktoré ti pomôžu uvoľniť telo a myseľ.

Nápady na jednoduché fyzické aktivity

  • Prechádzky na čerstvom vzduchu počas prestávok
  • Strečing alebo jóga na uvoľnenie svalov a zlepšenie držania tela
  • Krátke cvičenia na posilnenie svalstva, ako sú kliky, drepy alebo výpady

Vytvor si pohodlie

Uisti sa, že je tvoj pracovný priestor ergonomicky nastavený. To zahŕňa nastavenie správnej výšky stoličky, výšky monitora a vzdialenosti od monitora.

O tom, ako si nastaviť ideálne prostredie, kde sa nebudeš hrbiť sa dočítaš v predošlom článku

Zdravý životný štýl nie je o zakazovaní si a hladovaní. Nájdi spôsob, ako si uspokojiť maškrtnosť výživným spôsobom, zaraď zdravé makroživiny, daj si každý deň aspoň 15 minútovú prechádzku či strečing a vypi aspoň 3 litre vody.

Ďalšie články