Rýchle tipy pre zdravú krčnú chrbticu
Rýchle tipy pre zdravú krčnú chrbticu

Pri každodennom zhone si ani nestihneš uvedomiť, ako veľmi sa hrbíš za stolom. Nerd neck trápi veľa ľudí, ktorí pracujú za počítačom. To však môže viesť k bolesti krku, hlavy, ramien či chrbta. Poradíme ti, ako s nerd neckom úspešne bojovať.

Máš hlavu po 30 minútach sedenia pred monitorom viac predklonenú a zapadnutú medzi ramenami? Ak áno, gratulujeme. Dopracoval si sa k nerd necku! Pri tejto polohe nadmerne zaťažuješ krk a hornú časť chrbta. Ak budeš v tejto polohe dlhšie, budeš stuhnutejší ako suchý rožok po týždni. Tvoja pohyblivosť bude obmedzená a si na najlepšej ceste k bolesti ramien, hlavy či chrbta. 

Serióznejšími dôsledkami sú problémy s dýchaním a rovnováhou, chronická únava či problémy so spaním. Pri zanedbaní správneho držania hlavy ti z dlhodobého hľadiska hrozí dokonca aj osteoporóza alebo artritída.

Nerd neck vzniká z dlhodobého hrbenia sa pred počítačom, nad mobilom či knihami. Netrápi len programátorov a ITčkárov, sú naň však náchylnejší. Pred obrazovkou strávia nespočetné množstvo hodín, čo si neskôr vypýta svoju daň. Čo robiť, aby si sa tomu vyhol?

V prvom rade by si sa mal prestať hrbiť. Sedieť vzpriamene nie je len trend. Tvoje staršie ja ti za to určite poďakuje.

Zdravé držanie tela výrazne ovplyvňuje kvalitu života:

  • Znižuješ  tlak na podporné svaly a kĺby.
  • Optimalizuješ dýchanie a krvný obeh.
  • Zlepšíš si trávenie.


Vytvor si ergonomické prostredie

Nastav si svoj pracovný priestor tak, aby podporoval neutrálne držanie tela. Uisti sa, že monitor je vo výške tvojich očí a stolička ti poskytuje dostatočnú bedrovú oporu. Ak si nie si istý, či sedíš správne, zaobstaraj si ergonomickú stoličku, ktorá je nadizajnovaná tak, aby podporovala správne držanie tela. Klávesnicu a myš si umiestni tak, aby si sa pri práci nemusel zbytočne a neprirodzene naťahovať. Ideálne je mať stôl v takej výške, aby si mal kolená, bedrá a lakte v 90-stupňovom uhle. 

Tvojmu chrbtu prospejú aj pravidelné prestávky. Vyhýbaj sa niekoľkohodinovému sedeniu pred obrazovkou. Každých 30 minút sa postav a ponaťahuj sa alebo sa poprechádzaj po miestnosti. Zmierniš tak napätie v krčných a chrbtových svaloch.

Posilňujúce cvičenia 

  1. Zastrčenie brady: S vyrovnaným chrbtom jemne zasuň bradu dovnútra, čím si vytvoríš dočasnú dvojitú bradu. Drž 5 – 10 sekúnd a opakuj 10-krát. 
  2. Stláčanie lopatky: Seď alebo stoj s rukami pri bokoch. Stlač lopatky k sebe a predstav si, že sa medzi nimi snažíš držať ceruzku. Vydrž 5 sekúnd, uvoľni a opakuj 10-krát.
  3. Natiahnutie krku: Jemne nakloň hlavu doprava a daj pravé ucho k pravému ramenu. Vydrž 15 – 30 sekúnd a opakuj aj na druhej strane. Sprav 2-3 série na oboch stranách.

Dodatočnú podporu ti ponúkne korektor chrbtice. Ide o zariadenie, ktoré ti jemne ťahá ramená dozadu a tým sťažuje hrbenie. Nosí sa priamo na tele a aj keď je prístroj prvých pár dní nepohodlný, môže ťa naučiť venovať viac pozornosti správnemu držania tela.

Tvoja chrbtica nesie tvoje celé telo. Odvďač sa jej pri dlhom sedení pravidelnými prestávkami, natiahnutím, vhodne zariadeným pracovným prostredím, masážou či cvičením. Je to len otázka zvyku, no pri implementovaní týchto krokov si zabezpečíš vyššiu kvalitu života.

Ďalšie články