Toto čakajú IT firmy od svojich kandidátov
Toto čakajú IT firmy od svojich kandidátov

Tajomstvo dokonalého pohovoru.

Byť dobrý je nanič, keď to nevieš dobre predať. IT firmy majú pri hľadaní najlepšieho kandidáta premakané postupy a bez správnej prípravy môžeš prepadnúť sitom. Preto ti dnes odhalím tajomstvo dokonalého pohovoru.


CV nie je iba povinná jazda

Áno, životopis si tvoj pohovorujúci naozaj prečíta. Dokonca vychádza hlavne z neho a na 70% vie aj  odhadnúť vhodného kandidáta od nevhodného. Spôsob, akým ho napíšeš, ti môže pripraviť skvelú pôdu alebo úplne pokaziť vstup do hry.

Ber CV ako tvoju najväčšiu výhodu. Je to totiž jediná vec, ktorú máš pri hľadaní jobu plne pod kontrolou. Odporúčam byť stručný, k veci a venovať sa tým najväčším zaujímavostiam – aké netradičné technológie, postupy alebo náročné problémy máš za sebou? Nasmeruj tým pohovor do bezpečnej zóny, kde sa môžeš blysnúť

Zdá sa to ako samozrejmosť, ale často s tým bojujeme: do životopisu dávaj len skúsenosti, ktoré sú naozaj tvoje. Lebo oni sa budú pýtať na detaily a ty ich budeš musieť poznať.

Taktiež pracovné skúsenosti majú byť zoradené od tých najčerstvejších po najstaršie, následne kurzy, odborné certifikáty a škola.


Keď máš životopis v pohode, môžeme ísť na pohovor. Toto od teba budú očakávať:


1. Schopnosti

Schopný človek dokáže veciam porozumieť, vie sa rýchlo učiť a ísť do hĺbky. Je pripravený naberať skúsenosti

Schopnosť a skúsenosť sa často zamieňajú, no sú to samostatné kvality. Napríklad, drvivá väčšina populácie je schopná naučiť sa šoférovať. Napriek tomu má vodičák len časť ľudí a ešte menšia časť má odjazdené desaťtisíce kilometrov, aby sa mohli nazvať skúsení šoféri.

Do schopných ľudí treba investovať čas a peniaze, preto si to môžu dovoliť len väčšie alebo napríklad produktové firmy. Ak majú veľmi špecifický produkt, tak sa im to oplatí, pretože špecialisti sú vzácni a drahší než výchova juniora. 

Pri projektových zadaniach sú ale potrební skúsení programátori.

2. Skúsenosti 

Myslím tým hotový, nadobudnutý skill. Máš ho zažitý a vieš ho hneď aplikovať – možno už aj na pohovore pred teba položia problém a zistia, či máš naozaj skúsenosť s jeho riešením. 

Ak je kandidát zároveň skúsený aj schopný, je to brutálna kombinácia. Nové bugy a výzvy budú totiž prichádzať stále. 

Pri prezentácii svojich skúseností buď obozretný. Nespomínaj niečo, čo si si prečítal na stackoverflowe a páčilo sa ti to. Hovor len o tom, čo si si reálne preskákal a čo ti to dalo. V tom je tvoja reálna hodnota. Tvoj záver, tvoje zhodnotenie, tvoje ponaučenie - cudzí názor nestačí.



3. Komunikatívnosť

Dôležitý je tvoj pracovný výkon a schopnosť komunikovať s kolegami ho do veľkej miery ovplyvňuje - ak dobre komunikuješ, prípadný problém sa objaví aj vyrieši skôr. Nemusíš byť nijaký rečník. Stačí, že vieš v kritickej situácii vstať a pýtať sa alebo zdvihnúť telefón a zavolať. 

4. Tímovosť

Na projekte nebudeš pracovať sám, preto je dôležité vedieť fungovať v tíme. Niekto je v útoku, niekto v obrane a jeden bez druhého by nikdy nevyhrali. 

S tým súvisí aj požiadavka na home office. Nehroť to. Ak nechceš chodiť medzi kolegov, pôsobí to, že sa od tímu odťahuješ a to si ešte ani nenastúpil. Odporúčam nájsť balans na úrovni 2-3 dní v týždni. Tím sa tak udrží v živej komunikácii a môže postupovať k cieľu. 

Nadstavba pre seniorných špecialistov je koordinácia. V tíme budeš možno pracovať s menej skúsenými programátormi a zadávateľ od teba očakáva, že im zvládneš zadať úlohy, získať ich späť vypracované a prevziať zodpovednosť za celkový výsledok. 

5. Časovú dostupnosť 

V našej brandži pri kontraktoch je štandardný nástup „ASAP bolo neskoro“. Ak máš pred sebou ešte pár mesiacov aktuálneho kontraktu, radšej si nehľadaj nový projekt. Viac ako pár týždňov si počkajú len produktové firmy, resp. ponuky na zamestnanie, ktoré čas až tak netlačí.

6. Zodpovednosť

Toto je pre väčšinu firiem KO kritérium.

Môžem sa spoľahnúť, že zadanú úlohu dotiahneš do konca? Neopustíš vojsko pred finálnou bitkou? Keď si ťa firma vyberá, aby si doslova zachránil jej projekt, musí sa na teba vedieť spoľahnúť.

Zodpovednosť je úzko previazaná aj so stabilitou a lojálnosťou – ak si mal napríklad v poslednom období smolu a v CV ti svieti viacero krátkych jobov, zdvíha to obočia. Pohovorujúci ale má chuť pochopiť tvoju situáciu, takže stačí využiť komunikačný skill a obhájiť sa. 

7. Motivácia

Toto je zas KO kritérium pre väčšinu kandidátov. Firma potrebuje, aby si bol motivovaný, ale správnu mieru motivácie si musíš ustriehnuť ty. 

Ak je práca príliš basic, môže ťa začať nudiť - firmy sa obávajú, že stratíš motiváciu a po zaškolení odídeš. Ak je naopak výzva priveľká, môžeš ju nezvládať - to pre firmy zas nerieši ich problém a musia partnerstvo ukončiť. Challenge musí byť tak akurát.

Dôležitý je tiež prístup k práci, angažovanosť v komunite, skutočný záujem rozvíjať sa a napredovať. Môžu sa ťa spýtať, aké zdroje sleduješ alebo kto ťa profesne inšpiruje. Ak po takejto otázke nastane ticho, podkopne to celkový dojem.



PRO TIP

Na pozadí toho, ČO hovoríš, je tiež AKO to hovoríš. Používaj hovorovú dev2dev terminológiu - chcú vidieť, že vieš pomenovať komplexné problémy zopár trefnými slovami.

 

Na záver mám pre teba malú depresiu – aj keď všetko splníš, stále to nemusí klapnúť. Pohovor je tak trochu alchýmia. Mieša sa v ňom subjektívna prezentácia a subjektívne vnímanie. Preto sú prípady, keď sa to omylom nepodarí a IT trh zaplače, alebo sa to omylom podarí a v skúšobnej dobe stroskotá. 

 

My v ARIVE odstraňujeme čo najviac subjektívnosti. Kritériá dokonalého pohovoru máme navnímané do bodky a pozície riešime priamo so CEOs, takže presne vieme, čo sa od kandidáta očakáva. 

Ak ťa pošleme na pohovor my, je tam zmysluplný match. A ak sa predsa niečo omylom pokazí, vieme to za teba ešte trochu vyžehliť. Nestrácame čas s náhodnými pokusmi. Procesy rozbiehame len vtedy, keď dávajú zmysel a sú atraktívne pre obe strany - IT špecialistu aj IT firmu.

 

Držím palce!

Roman

Ďalšie články