Programuješ na sročku? Takto si legálne vyberieš peniaze z firmy
Programuješ na sročku? Takto si legálne vyberieš peniaze z firmy

V skutočnosti je to ľahšie, ako sa zdá.

Pri TPP alebo živnosti boli všetky peniaze jednoducho tvoje. Po prechode na s.r.o. chodí príjem firme a hoci za ňou stojíš ty, nemôžeš si s nimi len tak vybehnúť do obchodu. Firma totiž môže platiť len firemné náklady.

Našťastie, mnohé z tvojich každodenných výdavkov to spĺňajú a môžeš ich bez obáv rovno zaplatiť firemnou kartou – konkrétne príklady nájdeš v tomto článku.

Na všetko ostatné treba spraviť o krok viac, ale nie je to nijaká veda. Na výber máš presne štyri legálne kroky:


Výplata mzdy

Aj vo svojej firme sa môžeš obyčajne zamestnať. No rátame, že odvody a dane na TPP boli hlavný dôvod, prečo prejsť na kontrakt. Ak sa naopak nezamestnáš vôbec, musíš si zase platiť minimálne zdravotné odvody ako dobrovoľne nezamestnaný.  

Odporúčame ti využiť tretiu možnosť - Zmluva o výkone funkcie konateľa. 

Tento vzťah je omnoho jednoduchší než TPP, pretože ho reguluje iný zákon. Vďaka tomu nemusíš riešiť BOZP, stravenky a dokonca ani minimálnu mzdu. Vyplácaš si len toľko, koľko potrebuješ a podľa toho platíš aj príslušné odvody.

Výhoda mzdy je, že celá vrátane odvodov je firemný náklad. Žiaľ, aj z odmeny konateľa prichádzaš prakticky o tie isté percentá ako na TPP.


Výplata zisku

Výhodnejšie ako mzdu je vyplácať si podiel zo zisku - dividendy. Zisk firmy sa najprv zdaní 15 % alebo 21 % podľa celkových príjmov a potom sa odráta ešte 7 % pri samotnom vyplácaní. Celkovo teda prídeš približne len o 21 % alebo 27 % zisku, zatiaľ čo pri mzde prichádzaš aj o viac ako dvojnásobok.

Dividendy si môžeš vyplácať naraz, mesačne alebo pokojne aj každý deň. Preto sú skvelý spôsob, ako si nastaviť pravidelný príjem. Problém je, že zisk firma dosiahne až po prvom daňovom priznaní. Prvý rok podnikania si teda musíš pokryť inak.


Pôžička spoločníkovi

Firma môže pomerne jednoducho požičať peniaze svojim majiteľom. Pôžička len musí prejsť bezhotovostne a nemôže nabrať veľké rozmery – firma totiž tieto peniaze stále má v účtovnom majetku a pri sumách v desiatkach tisíc sa situácia môže skomplikovať.

Na pokrytie prvého roka to však úplne postačí a potom ju z vyplateného zisku ľahko vrátiš späť.


Výbery do pokladne

Posledná možnosť je právom posledná, pretože je najviac zabugovaná. 

Z firmy si môžeš klasicky vyberať hotovosť, ale stále ide o majetok firmy a mal by slúžiť na firemné účely. Napríklad na vyplácanie tankovania, nákup monitora alebo faktúru za upratanie kancelárie. Pri väčších sumách tiež narazíš na Zákon o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý káže sumy nad 5 000 € previesť bezhotovostne

Ďalej, ak by si chcel tieto peniaze oficiálne dostať do tvojich súkromných rúk, nemôže to byť cez pôžičku spoločníkovi, pretože tá musí vždy prejsť platbou na účet a ani cez dividendy, pretože aj na ne sa vzťahuje obmedzenie platieb v hotovosti.

Hotovosť si môžeš bez problému vyplatiť napríklad vtedy, ak slúži na pracovnú cestu. O nej sme viac písali v tomto článku.


TL;DR: Zamestnaj sa ako konateľ a nastav si vhodné odvody. Zvyšok príjmu si prvý rok požičaj a potom pravidelne vyplácaj vo forme zisku. Legálne, pohodlné a stále výrazne výhodnejšie ako TPP.

Sleduj našu rubriku freelance aj naďalej a zistíš, že kontrakt nie je nijaký strašiak ✌

Ďalšie články