Pomôže ti vysoká škola k úspechu v IT?
Pomôže ti vysoká škola k úspechu v IT?

Mať doma absolventa je snom každého ctižiadostivého rodiča. Štúdium informatiky však stojí mnoho rokov vynaloženého úsilia, pričom nadobudnuté vedomosti sú často už dávno zastaralé. Oplatí sa teda o titul vôbec bojovať? Ak áno, akou cestou by si sa mal vybrať? V tomto článku zodpovieme všetky tvoje otázky.

Školy nestíhajú

Technológie sa posúvajú vpred závratnou rýchlosťou, nie je teda divu, že školy nestíhajú aktualizovať svoje osnovy a prispôsobovať ich moderným trendom. To ale neznamená, že ti vysoká škola neposkytne žiadne relevantné zručnosti. Na akademickej pôde sa často naučíš preberať problémy viac do hĺbky a pozerať sa na ne zo všetkých strán. Zároveň si vybuduješ aj bohatý referenčný slovník, čo ocenia nielen nadriadení, ale aj tvoji kolegovia.


Nová doba - nové možnosti

Žijeme v informačnom veku. Pri hľadaní informácií sa preto už dávno nemusíme spoliehať na vedomosti profesorov, dokumentácie či zložito formulované skriptá. Stránky ako w3schools, codeacademy a stackoverflow ti v kombinácii s rôznymi tutoriálmi a IT kurzami poskytnú dostatok priestoru na nadobudnutie základných aj pokročilejších vedomostí. Pri dobrej úrovni aj takto nadobudnutých zručností už pre IT firiem nehrá vysokoškolské vzdelanie veľkú úlohu.

Networking je kľúčom k úspechu

So správnymi ľuďmi okolo seba to ide podstatne lepšie a škola je jedným z najlepších miest kde takýchto ľudí nájsť. Počas piatich rokov štúdia nazbieraš užitočné kontakty do budúcna a s mnohými si už počas školy vybuduješ silné putá. Mimo školy sa takéto vzťahy budujú o niečo ťažšie a popri práci je na ich budovanie aj oveľa menej času.


Ak školu, tak poriadnu

Pri výbere školy si daj záležať, nie všetky totiž budú vyzerať v tvojom životopise dobre. Doma máme dobrých IT škôl len niekoľko. Školy Technická univerzita v Košiciach, Žilinská univerzita, Slovenská technická univerzita v Bratislave, či MatFyz Univerzity Komenského sú medzi zamestnávateľmi uznávané a absolvovanie týchto škôl ti len pridá na hodnote. Ak ťa slovenské školy veľmi nelákajú, skús tie české. Kvalita je tam oveľa vyššia, nemusíš prekonávať jazykové bariéry a čo je najdôležitejšie - máš to hneď za rohom.


Prax na stále prvom mieste

Absolventský diplom dokáže pri výberových konaniach zohrať určitú rolu, určite však nezabudni na prax. Firmy totiž zväčša hľadajú aspoň čiastočne skúsených ľudí, ktorých nebudú musieť zaúčať úplne od nuly. Začiatky na školách bývajú časovo náročnejšie a na prax nezostáva veľa času. Vo vyšších ročníkoch sa však atmosféra postupne uvoľňuje a od tretieho ročníka by už mala byť prax samozrejmosťou pre každého študenta IT.


Ďalšie články