Podieľaj sa na lepšej budúcnosti vďaka hackathonu
Podieľaj sa na lepšej budúcnosti vďaka hackathonu

Nerád chodíš okolo horúcej kaše, máš veľa kreatívnych nápadov a rád o nich rozprávaš druhým? V tom prípade si naša krvná skupina pre nadchádzajúci Open API Hackathon, ktorý pripravujeme v spolupráci s Reiffeisen Bank International, Elevator Labom Tatra Banky & HubHub, 18.-20. septembra v Bratislave.

Čo je Hackathon?

Hackathon, taktiež známy aj ako hack day, codefest, či hackfest, je akcia rozdelená do niekoľkých dní alebo ohraničená časovým horizontom. Vo veľmi všeobecnom ponímaní, cieľom tejto snahy je prísť v čo najkratšom čase s čo najefektívnejším riešením vytýčeného problému. 

Stretneš ľudí z oboru, programátorov, dizajnérov, vývojárov, expertov a mnoho ďalších. Vaša úloha? Spoločnými silami analyzovať problém, urobiť prieskum, ponúknuť riešenia a to všetko zabaliť do funkčného celku, ktorý odprezentujete pred porotou. 



Premýšľaš, že by si sa zúčastnil, ale čo z toho budeš mať ty?

Skvelá otázka. Hackathony sú akcie o obojstrannej komunikácii a cieľom nie je ani tak jeho koniec ako cesta, ktorá k nemu vedie. Nové priestory, noví ľudia a nové výzvy ťa nútia premýšľať nad vecami inak, vytrhnúť sa zo stereotypu bežných dní a začať na všetko pozerať z iného uhľa pohľadu.

Nie je to len o tom dávať, ale aj prijímať. Prídeš na nové myšlienky, riešenia a spoznáš názory iných, ktoré môžu pomôcť dotvárať tie tvoje alebo opačne. Môžeš sa zviditeľniť, networkovať s ľuďmi, ktorých by si možno za bežných okolností nestretol a priučíš sa projektovému manažmentu a projektovej exekúcii v IT sfére. 


Naučíš sa na veci pozerať inak

Typický hackathon je ohraničený 24 alebo 48-hodinovým oknom. Na svojej ceste za riešením problému vytvoríš tímy spolu s ostatnými účastníkmi a spoznáš nových ľudí, ktorí sa neskôr môžu stať potencionálnymi kontaktmi. Noví ľudia, nové pohľady na vec podporujú kreativitu a o to pri hackatonoch ide. Treba si ale švihnúť, čas beží.

Možno to znie stresujúco, ale opak je pravdou. Tak ako v reálnom živote, tvoj tím bude pozostávať z ľudí s rôznymi špecializáciami a úrovňami skúseností. Podmienky možno nebudú vždy ideálne a času nekonečne veľa, ale práve o to ide - prekonať samého seba a vyťažiť zo situácie maximum.



Nápad je len prvý krok

Fungujúci tím, ktorý sa dopĺňa je len polovicou úspechu. Tou druhou je racionálna exekúcia. Nájsť správnu mieru medzi funkciou a formou vášho projektu je niekedy výzva sama o sebe. Nech je to akokoľvek, cieľ zostáva rovnaký - váš prototyp musí priniesť rozumné riešenie problému a byť použiteľný v každodennom živote. Firmy prihliadajú primárne na tie prototypy, ktoré sú nielen šikovne navrhnuté, ale s rovnakou ľahkosťou sa dajú aplikovať v čo najkratšom časovom pásme.


Ukáž čo je v tebe

Hľadáme tímy, pre ktoré sú problémy výzvou a radi trávia čas hľadaním riešenia. Ukáž čo dokáže tvoj tím, už v septembri, na Open API hackathone pod vlajkou Raiffeisen Bank International a Elevator Labu Tatra Banky. 

Naše priestory pojmú približne 100 účastníkov a 2 najlepšie tímy čaká aj finančné ohodnotenie v hodnote 5000 EUR + 5000 EUR. Nechýba taktiež možnosť spolupráce na implementácii svojho výherného riešenia s RBI. Tieto tímy budú mať k dispozícii dva smery na tému open banking:

  • Future of payments: Ako by sme mohli navrhnúť novú a inovatívnu platobnú skúsenosť vďaka využitiu Open Banking možnosti?
  • Make the world great again: Ako navrhnúť hodnotiaci nástroj založený na dostupných API, vďaka ktorému môžu firmy sledovať udržateľnosť svojich zákazníkov a transakcií, ktoré spolu realizujú?

Zvyšok informácií k akcii a registračný formulár hľadajte na tomto linku

Ak máš nejaké otázky, kontaktuj nás prostredníctvom [email protected].  

Ďalšie články