Platia malé IT firmy lepšie ako tie veľké?
Platia malé IT firmy lepšie ako tie veľké?

Medzi pracovnými ponukami v IT si sa už možno neraz stretol s celkom zaujímavým úkazom - niektoré malé firmy ponúkajú lepšie peniaze ako korporácie s násobne väčším obratom, a to za takmer rovnakú prácu. Prečo tomu tak je?

Medzi pracovnými ponukami v IT si sa už možno neraz stretol s celkom zaujímavým úkazom - niektoré malé firmy ponúkajú lepšie peniaze ako korporácie s násobne väčším obratom, a to za takmer rovnakú prácu. Prečo tomu tak je?

Tabuľkový život v korporáte

Od prvého dňa práce v korporáte si braný ako otáznik - niekto, kto je okamžite nahraditeľný. Od toho sa odvíja aj prístup k tebe. Tento status prerastieš len málokedy a nie vždy bude táto cesta príjemná. Určite budeš potrebovať veľmi ostré lakte. Väčšina zamestnancov tu kope hlavne za seba, čo môže byť problémom napríklad pri manažéroch, ktorí sa k sebe snažia stiahnuť čo najväčší vplyv.



Pokiaľ však nebudeš na absolútnom vrchole potravinového reťazca danej korporácie, tvoj plat sa bude odvíjať najmä od tabuľkových hodnôt. Tie sú častokrát úplne mimo reality. Keď už si však aj prejdeš dlhým procesom aby si postúpil o stupeň vyššie, ešte stále nemáš vyhraté. Tvoja žiadosť môže byť stále zamietnutá iracionálnym rozhodnutím zhora.

Ostré lakte do malých firiem nepatria

Naopak pri malých firmičkách niečo ako tabuľka nemá miesto. Každý jednotlivec má v malom tíme 2-10 ľudí výnimočnú hodnotu a preto bude rovnako výnimočne zaplatený. Dôležité je však povedať aj to, že nie každá malá firma má možnosť svojich ľudí výnimočne zaplatiť. Najčastejšie preto ide o firmy, ktorým sa v málo ľuďoch podarilo nájsť zlatú žilu.

V malých firmách sú jednotlivci oveľa kľúčovejší a strata jedného kvalitného špecialistu dokáže na istý čas paralyzovať celý tím. Snažia sa ťa preto motivovať najrôznejšími spôsobmi, vďaka čomu si lepšie podmienky dokážeš často vyjednať doslova na jednom posedení.

Aj tu je však rast veľmi individuálny. Nepotrebuješ síce ostré lakte ako v nejakom korporáte, ale proaktívnosť a záujem ti dokáže otvoriť dvere na rôzne miesta. S dobrým prístupom dokážeš stať z programátora šéfom stratégie celej firmy. S trochou šťastia sa ti to podarí behom niekoľkých mesiacov.

Veľké firmy, ktoré sú v srdci malými

Aby sme veľkým firmám len nekrivdili, existuje niekoľko svetlých výnimiek s dobrým prístupom. Tu väčšinou ide o rodinné firmy, či iné firmy, ktoré začali z ničoho a udržali si svoju kultúru. Dôležitý je pre nich najmä výkon a talent.

Veľké zmeny môžu prísť pri vstupe na burzu, kedy už firemná kultúra nie je úplne v rukách pôvodných zakladateľov. Správna rada jednoducho chce vidieť výsledky. Niekedy tak škrtne aj ziskové aktivity, ktoré v niektorej banálnej metrike nevychádzajú dobre. Už takéto maličkosti škriepia atmosféru medzi zamestnancami.

To dobré treba hľadať

Firiem, ktoré trafia dobrý zdroj a potrebujú expandovať nie je veľa, no aj napriek tomu ich je podstatne viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Či je firma úspešná jednoducho zistíš už z finstatu. Ideálom je, ak firma podniká v perspektívnej oblasti a v jej produkte vidíš potenciál rastu.

Čísla ti však priaznivú firemnú kultúru nezaručia. Ochutnávku pravej atmosféry zažiješ až na pohovore a budeš mať len krátky čas na to, aby si určil, či ti bude vyhovovať. Ak sa ti to nepodarí hneď, tak sa atmosféra odhalí počas prvých mesiacov práce.

Nič nie je čiernobiele

Dobrí ľudia sú rovnako ako v malých firmách aj v tých veľkých. So zlými to tiež nie je inak. Aj malý priateľský kolektív môže postupne prerásť do šedého korporátu, kde sa z dobrých kolegov stanú rivali a z inšpiratívnych lídrov nepríjemní šéfovia.

Preto je dôležité mať nos na správnych ľudí a inštinktívne sa vyhnúť tým zlým. Koniec-koncov každá firma je najmä o ľuďoch. Kvôli dobrým ľudia vo firme zostávajú a kvôli tým zlým zase odchádzajú. Rozoznať ich nie je jednoduché a nie každý to s ľahkosťou dokáže. V Arive tieto aspekty vnímame, dlhodobo zbierame feedbacky na firmy a pri hľadaní práce/projektu sa ti snažíme nájsť firmu s atmosférou, ktorá dokonale sadne tvojim preferenciám. Kontaktuj nás na www.ariva.sk/#kontakt


Ďalšie články