Novinky z IT sveta: Kódovanie ovládané hlasom a automatický preklad aplikácií
Novinky z IT sveta: Kódovanie ovládané hlasom a automatický preklad aplikácií

Copilot pridáva chat s ChatGPT-4, Microsoft launchuje nový Loop a Google ponúka machine learning.

Kódovací pilot

Cieľ firmy Github je jasný – uľahčovať prácu vývojárom. AI je budúcnosťou softvérového vývoja a preto v spolupráci s OpenAI Github odštartovala projekt Copilot X. Ide o najnovšiu verziu generatívneho nástroja na kódovanie s integráciou GPT-4 a novými funkciami.

Copilot X je párový AI programátor vytvorený pomocou modelu Codex, ktorý dokáže automaticky dopĺňať komentáre a kódy. Chat je zabudovaný priamo do programu, čo umožňuje vývojárom klásť otázky a zadávať pokyny aj pomocou hlasových pokynov.

Za necelé dva roky od spustenia píše Copilot X 46 % kódov a vývojári vďaka tomu kódujú o 55 % rýchlejšie. Jeho ďalším cieľom je generovať popisy pre pull requesty. Program upozorní vývojárov, ak pull request nemá dostatočné testovanie a navrhne aj potenciálne testy. 

Copilot X nájdeš ako rozšírenie vo Visual Studio Code, Visual Studio, Neovim a balíku IDE JetBrains. 


Spolupráca s Loopom

Microsoft predstavil novú aplikáciu s názvom Loop, ktorá má zlepšiť spoluprácu a komunikáciu v tímoch. „Loop je pre ľudí, ktorí chcú jednoducho tvoriť bez ohľadu na to, kde sú a s akými nástrojmi pracujú,” hovorí generálny riaditeľ McKelvey v blogom príspevku Microsoftu.

Rýchlokurz k Loopu: Vytvoríš si skupinu s kolegami, do ktorej vložíš tzv. komponent – napríklad tabuľku, text či zoznam. Ak chceš zdieľať jeho obsah, skopíruješ si ho do aplikácií Microsoft 365 – Teams chat, Outlook, Whiteboard a čoskoro aj Word pre web. Keď niekto spraví zmeny v obsahu, komponent sa aktualizuje a zmeny uvidíš v reálnom čase na všetkých platformách, kde je komponent zdieľaný

Loop obsahuje aj funkcie ako prepis a preklad v rôznych jazykoch, ktorý vytvára Microsoft Copilot Loop.  Ten dokáže aj vytvárať nápady pri brainstormingu alebo plánovaní.

Ak ťa Loop uchvátil a chceš zistiť viac, pozri si toto video.


Prelož si appku do svetových jazykov

Google oznámil, že spustí bezplatný machine learning preklad pre Android appky. Táto služba umožní vývojárom sprístupniť ich aplikácie veľkému počtu ľudí bez výrazných dodatočných nákladov. Podporovaných je 7 jazykov – čínsky, francúzsky, nemecký, indonézsky, japonský, portugalský a španielsky. 

Na presné preklady Google použije jazykové modely založené na svojom prekladači. Vývojári nahrajú reťazce svojej aplikácie v primárnom jazyku a služba ich preloží do vybraných jazykov.

 

Zaujal ťa nový Loop alebo skôr oceníš automatický preklad od Google? Napíš nám na náš Facebook.

Ďalšie články