Mala by nás blockchain technológia zaujímať?
Mala by nás blockchain technológia zaujímať?

Nová technológia, ktorú každý pozná, no nie každý vie povedať, ako vlastne funguje a na čo je dobrá. Mnohí nad ňou lámu palicu, ale iní nadšenci stále veria, že je to tak veľký vynález, ako bol kedysi sám internet. Prečítajte si, ako to vidíme my.


Rýchlo a v krátkosti


Pripomeňme si, čo to blockchain je. Veľmi zjednodušene povedané, je to technológia, ktorá umožňuje decentralizovať dáta a úspešne ich overovať. To znamená, že umožňuje ovládanie systému viacerým entitám, ktoré sa musia zhodnúť a každý si môže ľahko overiť jeho stav. U nás v Arive tomu hovoríme “technológia pravdy”. Môžeme sledovať, čo sa deje v sieti, ale je takmer nemožné, ak vôbec, zmeniť, hacknúť či zničiť jej dáta.

Dáta v tejto sieti nikto nevlastní, nemá nad nimi kontrolu. Celý systém je nastavený tak, aby dokázal odolať napríklad odstrihnutiu káblov či vypnutiu elektriny. Najlepšie sa to ilustruje na množstve rôznych užívateľov, ktorí sú so svojimi počítačmi zapojení do blockchainu. Keď sa do siete zapíšu nové dáta, vidia to všetky počítače v sieti. Akonáhle nastane akákoľvek zmena, musia ju, opäť, všetky počítače odsúhlasiť alebo zamietnuť. Preto je takmer nemožné napadnúť túto sieť. A to je veľmi sľubná vlastnosť.





Na blockchain je treba pozrieť sa v globálnom merítku


Každý deň sa stretávame so správami ako opäť zlyhal ľudský faktor. Prostredníctvom rôznych inštitúcií, úradov, firiem či vlády sa kradne, podvádza a klame. Napríklad finančná kríza vznikla kvôli podvodu bánk, automobilová spoločnosť zas podvádzala informáciami o emisiách. Vďaka blockchainu svitá na lepšie časy, pretože sa objavil nástroj, ktorému môžeme veriť. Pri prevode financií, napríklad kryptomien, ale aj pri bežných veciach ako uloženie zdravotných kariet či vypočutí hudby. Dáta o každej akcii či zmene sa neustále ukladajú pre prípad, že by v budúcnosti vznikli sporné situácie.

V ktorých odvetviach je potenciál blockchainu najlepší?


Vďaka schopnosti blockchainu vypadáva zo vzťahu predávajúci-sprostredkovateľ-kupujúci práve sprostredkovateľ. To sa môže javiť ako veľké plus pre mnohé korporácie alebo jedincov, ktorí predávajú napríklad umenie. Hudobník sa v tomto prípade priamo spojí so svojím poslucháčom, ktorý mu môže hneď online zaplatiť za počúvanie skladby. Takýto proces nie je zmanipulovateľný. A umelec sa tak nemusí deliť o zisk s nikým tretím.

Zavedenie tejto technológie spôsobí boom aj na strane zákazníkov. Tí sa môžu na tento systém spoľahnúť, pretože je transparentný a bezpečný. Potenciál blockchainu je teda veľký a pomaly sa začína využívať vo finančnom sektore, logistike, zdravotníctve či v rôznych cloudových úložiskách.

Pre finančný sektor tkvie zásadná zmena v bezpečnosti a transparentnosti. Na prevod peňazí nebudeš potrebovať banky. Všetky transakcie prebehnú výlučne medzi tebou a prijímateľom. V logistike dokáže blockchain pomôcť napríklad monitorovať náklady na prácu či distribúciu a vystopovať skutočný pôvod tovaru. Budeš mať detailné informácie o pohybe balíka, ktorý si poslal alebo objednal a nebudeš sa musieť spoliehať na sprostredkovateľskú službu.

Pri potravinách nám blockchain môže ukázať skutočný pôvod potravín, kde a ako boli skladované. V zdravotníctve bude vďaka blockchainu možné zabrániť bielením zdravotných záznamov a efektívnejšie ochrániť osobné údaje pacientov. Čo by sme asi všetci ocenili - výrazné zredukovanie byrokracie, ktorá nám neraz komplikuje život. Tak, držme blockchainu palce.

3 nezmyselné využitia blockchainu


Blockchain vôbec nečaká na slávu. Po tom, ako sa dostal na svetlo sveta, ho mnohé firmy začali okamžite využívať. Niektoré celkom svojsky. Napríklad spoločnosť, ktorá vyrába nealkoholické nápoje, zmenila svoj názov z Long Island Ice Tea na Long Blockchain. Táto zmena im cez noc priniesla až 268-percentný nárast hodnoty ich akcií. Vskutku dobrý a podľa všetkého úspešný pokus. O ďalšie zavedenie blockchainu do transakcií sa pokúsila aj nemenovaná finančná inštitúcia.

Tá sa rozhodla do každej jednej transakcie uviesť aj verejné údaje svojich klientov, čím vlastne úplne popreli podstatu blockchainu - a to anonymitu užívateľov. V sieti by tak pokojne mohli iní sledovať transakcie klientov banky a vidieť tak celú históriu pohybov na ich účte. Niektorí ľudia zverili tejto technológii svoje manželstvo. Keďže sa do blockchainu zapisujú dáta ktoré sa nedajú zmazať, väčší prísľub lásky azda neexistuje. Ich “áno” zostane navždy zapísané na sieti. Aj takéto využitie skrslo v hlavách nadšencov. Nápadom sa medze nekladú. Sami sme zvedaví, kam to všetko zájde.

My v Arive veríme v silu blockchainu a nevieme sa dočkať, ako zmení dnešný svet. Máš podobný názor, alebo tejto technológii skôr neveríš?





Ďalšie články